Συμφωνία-ορόσημο CSG–ΕΑΣ: Επιστρέφει η παραγωγή πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος στο Λαύριο
Πηγή Φωτογραφίας: Συμφωνία-ορόσημο CSG–ΕΑΣ: Επιστρέφει η παραγωγή πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος στο Λαύριο
Μια εξέλιξη με έντονο βιομηχανικό, οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα καταγράφεται στον χώρο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς ο όμιλος CSG, μέσω της θυγατρικής του MSM Greece, και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα υπέγραψαν συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας με αντικείμενο την παραγωγή πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος στην Ελλάδα.
Η νεοσύστατη εταιρεία με την επωνυμία Hellenic Ammunition A.E. σηματοδοτεί την ουσιαστική επανεκκίνηση στρατηγικών παραγωγικών δυνατοτήτων στο Λαύριο, μια περιοχή με μακρά ιστορία στην αμυντική και βαριά βιομηχανία, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε υποβαθμιστεί παραγωγικά.
Υπογραφές με βαρύνουσα σημασία
Η συμφωνία υπεγράφη στην Αθήνα από τον Jiří Schönweitz, Managing Director της MSM Greece, και τον Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Το πακέτο των υπογεγραμμένων εγγράφων περιλαμβάνει τόσο το καταστατικό της νέας εταιρείας όσο και τη σύμβαση παραχώρησης, γεγονός που καθιστά δυνατή την τυπική και ουσιαστική έναρξη της Hellenic Ammunition A.E.
Ο Jiří Schönweitz έκανε λόγο για ένα καθοριστικό ορόσημο, όχι μόνο για τη συνεργασία CSG–ΕΑΣ αλλά και για τη συνολική ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής βάσης. Όπως υπογράμμισε, το Λαύριο εξελίσσεται σε σημαντικό πυλώνα παραγωγής πυρομαχικών για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τους συμμάχους της, προσθέτοντας ότι το έργο αυτό επανατοποθετεί την ελληνική αμυντική βιομηχανία στον διεθνή χάρτη.
Στρατηγικό στοίχημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Από την πλευρά του, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης τόνισε ότι η αποκατάσταση της παραγωγής πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος στο Λαύριο αποτελεί στρατηγικό βήμα για την εθνική άμυνα αλλά και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η κοινοπραξία, όπως σημείωσε, φέρνει επενδύσεις, σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνογνωσία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και για εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.
Η συγκυρία δεν είναι τυχαία. Η αυξημένη ζήτηση πυρομαχικών στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις και την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε., καθιστούν τέτοιου είδους επενδύσεις κρίσιμες.
Διοικητικός έλεγχος και επενδύσεις 25ετίας
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η MSM αποκτά τον διοικητικό έλεγχο των παραγωγικών εγκαταστάσεων στο Λαύριο για τα επόμενα 25 χρόνια, εξέλιξη που επιτρέπει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος εκσυγχρονισμού. Σήμερα στις εγκαταστάσεις απασχολούνται περίπου 120 εργαζόμενοι, ενώ εντός του τρέχοντος έτους προβλέπεται η πρόσληψη επιπλέον 180, με στόχο το προσωπικό να φτάσει τους 300 εργαζομένους έως το τέλος της χρονιάς.
Οι επενδύσεις στο Λαύριο υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με τον όμιλο CSG να έχει δεσμευτεί για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που μπορεί να φτάσει έως και τα 50 εκατ. ευρώ.
Παραγωγή, διαμετρήματα και τεχνολογικά ορόσημα
Το εργοστάσιο στο Λαύριο ήδη παράγει πυρομαχικά διαμετρήματος 155 χιλιοστών, ένα από τα πλέον κρίσιμα διαμετρήματα για σύγχρονες χερσαίες επιχειρήσεις. Εντός του έτους προβλέπεται η προσθήκη και άλλων διαμετρημάτων, ενώ από το 2026 η παραγωγή θα λειτουργεί σε καθεστώς πολλαπλών βαρδιών, αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα.
Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η προγραμματισμένη έναρξη παραγωγής του base bleed grain, ενός σύνθετου προωθητικού υλικού που βελτιώνει τις επιδόσεις των βλημάτων. Το τεχνολογικό αυτό ορόσημο έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2026 και αναβαθμίζει το επίπεδο καθετοποίησης της παραγωγής στην Ελλάδα.
Επιστροφή της παραγωγής TNT στην Ευρώπη
Ένα ακόμη κρίσιμο σκέλος του έργου αφορά την αποκατάσταση της παραγωγής TNT στο Λαύριο. Η παραγωγή εκρηκτικών στην Ευρώπη είχε περιοριστεί δραστικά τα προηγούμενα χρόνια, καθώς πολλές ενεργοβόρες και σύνθετες διεργασίες μεταφέρθηκαν εκτός ηπείρου. Το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζεται τεχνολογικά απαιτητικό, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στη νίτρωση, αλλά επεκτείνεται και στην παραγωγή βασικών ενδιάμεσων προϊόντων.
Η έναρξη της παραγωγής TNT έχει προγραμματιστεί για τη μεταβατική περίοδο 2026–2027, ενισχύοντας περαιτέρω τη στρατηγική αυτονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης στον τομέα των εκρηκτικών υλών.
Ένα βήμα με μακροπρόθεσμο αποτύπωμα
Η συμφωνία CSG–ΕΑΣ δεν αποτελεί απλώς μια επιχειρηματική συνεργασία. Συνιστά μια δομική επανεκκίνηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, με άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας. Σε μια περίοδο όπου η ευρωπαϊκή άμυνα επαναπροσδιορίζεται, το Λαύριο φιλοδοξεί να μετατραπεί ξανά σε κομβικό σημείο παραγωγής και τεχνολογίας, με ορίζοντα δεκαετιών.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας