Ελλάδα

Κακοκαιρία σε δύο κύματα: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως Παρασκευή

Κακοκαιρία σε δύο κύματα: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως Παρασκευή

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK/Κακοκαιρία σε δύο κύματα: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως Παρασκευή

Η ΕΜΥ προειδοποιεί για δύο διαδοχικές διαταραχές από το βράδυ της Τετάρτης 11/2 μέχρι το πρωί της Παρασκευής 13/2, με «κόκκινες ζώνες» σε Ιόνιο, δυτική Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και Θράκη.

Διπλή επιδείνωση του καιρού με “σφιχτό” χρονοδιάγραμμα

Η χώρα μπαίνει σε τροχιά έντονης κακοκαιρίας με δύο διαδοχικά συστήματα που «κουμπώνουν» το ένα πάνω στο άλλο, αυξάνοντας το ρίσκο για ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πολύ ενισχυμένους ανέμους. Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, η πρώτη διαταραχή εκτείνεται από νωρίς το βράδυ της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 12 Φεβρουαρίου, ενώ η δεύτερη ακολουθεί από αργά το απόγευμα της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής 13 Φεβρουαρίου.

Η διαφορά αυτή τη φορά δεν είναι μόνο η ένταση των φαινομένων, αλλά και η συνεχής επιβάρυνση περιοχών που θα δεχθούν διαδοχικά «περάσματα», γεγονός που μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση τοπικών πλημμυρικών επεισοδίων, ειδικά όπου το έδαφος κορεστεί γρήγορα.

Πού αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα

Ο «χάρτης» της κακοκαιρίας δείχνει ότι το πρώτο κύμα στοχεύει κυρίως τη δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια μεταφέρει το βάρος σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και ανατολικό-βόρειο Αιγαίο, πριν ανέβουν τα φαινόμενα προς ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Στη δυτική Πελοπόννησο, η εικόνα είναι ήδη ιδιαίτερα φορτισμένη, καθώς έχουν καταγραφεί προειδοποιήσεις πορτοκαλί επιπέδου για έντονες καταιγίδες και ισχυρές βροχές, με ποσότητες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε μετακινήσεις και ευάλωτες υποδομές. Αντίστοιχα, σε Κρήτη και Δωδεκάνησα καταγράφονται επίσης προειδοποιήσεις αυξημένης επικινδυνότητας για δυνατές βροχές και καταιγίδες.

Στη Θράκη, το πέρασμα της διαταραχής αποτυπώνεται με πορτοκαλί προειδοποίηση για ισχυρές βροχές σε μικρό χρονικό παράθυρο, κάτι που συνήθως «μεταφράζεται» σε αυξημένο κίνδυνο για τοπικές υπερχειλίσεις και προβλήματα ορατότητας στο οδικό δίκτυο.

Θυελλώδεις άνεμοι: Το δεύτερο “μέτωπο” της κακοκαιρίας

Πέρα από τις βροχές, το δεύτερο ισχυρό χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι—κυρίως νοτιάδες και νοτιοδυτικοί—που ανεβάζουν σημαντικά τον βαθμό δυσκολίας σε θαλάσσιες μετακινήσεις και εκτεθειμένες περιοχές. Το ναυτιλιακό δελτίο της ΕΜΥ καταγράφει επιβαρυμένη κατάσταση σε θαλάσσιες ζώνες, στοιχείο που «δένει» με το σενάριο θυελλωδών ριπών σε Ιόνιο και νότιο Αιγαίο στο διάστημα των δύο διαταραχών.

Τι καιρό θα κάνει στην Αθήνα

Για την Αττική, η εικόνα «γράφει» βροχές και πιθανές καταιγίδες μέσα στο κρίσιμο διάστημα, με επίσημη προειδοποίηση κίτρινου επιπέδου για φαινόμενα στην περιοχή. Παράλληλα, οι θερμοκρασίες κινούνται σε σχετικά ήπιες τιμές για την εποχή, με το σκηνικό όμως να γίνεται πιο δύσκολο όταν η βροχή συνδυάζεται με ενισχυμένους ανέμους και χαμηλή ορατότητα, ιδιαίτερα στις βραδινές μετακινήσεις.

Το “στοίχημα” των επόμενων ωρών: Επαγρύπνηση χωρίς πανικό

Η εμπειρία από ανάλογες διαταραχές δείχνει ότι τα προβλήματα σπάνια προκύπτουν μόνο από την ένταση της καταιγίδας, αλλά από το πού πέφτει το κύριο φορτίο, το πόσο γρήγορα επαναλαμβάνεται και το αν οι υποδομές—φρεάτια, ρέματα, οδικό δίκτυο—αντέχουν τον όγκο νερού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ουσία για τους πολίτες είναι να κινηθούν με ρεαλισμό: να περιορίσουν άσκοπες μετακινήσεις την ώρα των ισχυρών φαινομένων, να δώσουν προσοχή σε υπόγεια σημεία και δρόμους που παραδοσιακά «κρατούν» νερά και να αντιμετωπίσουν τον άνεμο ως παράγοντα κινδύνου, ειδικά σε παραθαλάσσιες ζώνες και ανοιχτά περάσματα. Η κακοκαιρία δεν είναι «ένα επεισόδιο», αλλά μια ακολουθία, και αυτό ακριβώς κάνει τη διαχείρισή της πιο απαιτητική.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments