Πολιτική

Νέο ΚΑΤ σε 2 χρόνια: Η μεγαλύτερη ιδιωτική χορηγία που θα αλλάξει την υγεία στην Ελλάδα [vid]

Νέο ΚΑΤ σε 2 χρόνια: Η μεγαλύτερη ιδιωτική χορηγία που θα αλλάξει την υγεία στην Ελλάδα [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Νέο ΚΑΤ σε 2 χρόνια: Η μεγαλύτερη ιδιωτική χορηγία που θα αλλάξει την υγεία στην Ελλάδα [vid]

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για το ΚΑΤ, την επέκταση ψυχιατρικών κλινών και τα μέτρα για claw back

Η ελληνική υγεία μπαίνει σε νέα εποχή με την αναβάθμιση του ΚΑΤ, ενώ παράλληλα προωθείται η ενίσχυση των ψυχιατρικών κλινών και η μείωση του claw back στα διαγνωστικά κέντρα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας, μιλά αποκλειστικά για τα σχέδια που θα αλλάξουν τη φροντίδα των πολιτών και την καθημερινότητα των επαγγελματιών της υγείας.

Επέκταση ψυχιατρικών νοσοκομείων: Ζήτηση που ξεπερνά τις υποδομές

«Πρώτα απ’ όλα έχουμε κάνει επέκταση. Από το Ταμείο Ανάκαμψης στα ψυχιατρικά έχουν προστεθεί κλίνες και έχουν ανακαινιστεί, όμως δεν φτάνουν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Η αύξηση των ψυχιατρικών νοσημάτων στην Αττική είναι σημαντική, με πιθανές αιτίες τα social media και τις καραντίνες. Παρά την αναβάθμιση των κλινών, η ανάγκη για ψυχιατρική παρακολούθηση παραμένει μεγάλη, υπογραμμίζει ο υπουργός.

ΚΑΤ: Το πρώτο νοσοκομείο τραύματος στα Βαλκάνια

«Το ΚΑΤ είναι το πρώτο νοσοκομείο τραύματος στα Βαλκάνια. Έχει επείγοντα χειρουργεία ασταμάτητα και είναι πρώτο σε αριθμό χειρουργείων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Με τη στήριξη του Ιδρύματος Κανελόπουλου, αποφασίστηκε η κατασκευή νέου κτιρίου χειρουργείων, ώστε:

  • Να συνεχιστεί η λειτουργία των χειρουργείων χωρίς διακοπή.
  • Να επεκταθούν οι κλινικές μετά την ολοκλήρωση του νέου κτιρίου.
  • Να δημιουργηθεί σύγχρονος και πλήρως ανακαινισμένος χώρος φροντίδας.

«Σε διάστημα δύο ετών από σήμερα θα βλέπουμε το νέο ΚΑΤ. Είναι ένα συγκλονιστικό έργο που θα σώσει χιλιάδες ζωές», πρόσθεσε ο υπουργός.

Στατιστικά ΚΑΤ:

  • Χειρουργεία: πρώτο σε αριθμό στην Ελλάδα
  • Πλήρωση κλινών: ~90% κατά την εφημερία
  • Χρηματοδότηση: δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από ιδιωτική χορηγία και Ταμείο Ανάκαμψης

Claw back: Από 44% στο 28%, στόχος κάτω από 20%

«Το claw back αρχές Ιανουαρίου 2024 ήταν 44%. Τώρα είναι 28% και ο στόχος μας είναι να πέσει κάτω από 20%», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η μείωση του claw back θα βοηθήσει ιδιαίτερα τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, όπου η πρόσβαση σε διαγνωστικά κέντρα είναι περιορισμένη και οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα.

Πρόσληψη προσωπικού: 4.000 γιατροί και νοσηλευτές

Ο υπουργός ανακοινώνει τη μεγάλη πρόσληψη 4.000 γιατρών και νοσηλευτών μέσω ΑΣΕΠ, με στόχο την ενίσχυση των μονάδων υγείας σε όλη τη χώρα, κυρίως σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

«Η ενίσχυση προσωπικού είναι απαραίτητη για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης.

Προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων: Μόνο ένα επίτευγμα μέχρι σήμερα

Στο πεδίο της εργασίας, ο υπουργός εξηγεί:

«Από τα εκατομμύρια ευρώ έργων που είχαν ενταχθεί για τη ΓΣΕΕ, μόνο ένα πρόγραμμα έχει γίνει πραγματικά και έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Πρόκειται για το πρόγραμμα Δημιουργική Βιομηχανία, όπου το 25% των συμμετεχόντων βρήκε εργασία με καλύτερους μισθούς, ενώ τα υπόλοιπα προγράμματα βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης ή δικαστικού ελέγχου.

Το νέο ΚΑΤ, η ενίσχυση των ψυχιατρικών κλινών, η αποκλιμάκωση του claw back και η στελέχωση των νοσοκομείων δείχνουν μια σαφή στρατηγική στόχευση: βελτίωση της υγείας και της εργασίας στην Ελλάδα με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

«Στην πολιτική σημασία έχει να κάνεις καλό έργο. Αυτό είναι που μετράει», καταλήγει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments