Πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ επανεκκινεί με φόντο την κρίση: Ανδρουλάκης παλεύει για νέο αφήγημα

Το ΠΑΣΟΚ επανεκκινεί με φόντο την κρίση: Ανδρουλάκης παλεύει για νέο αφήγημα

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Το ΠΑΣΟΚ επανεκκινεί με φόντο την κρίση: Ανδρουλάκης παλεύει για νέο αφήγημα

Διχασμός στην Πολιτική Γραμματεία, σχέδιο για διεύρυνση του κόμματος και προσπάθεια να ανακτήσει την πολιτική πρωτοκαθεδρία

Σε μια περίοδο όπου η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα εμφανίζει σημάδια πολυδιάσπασης και αμφισβήτησης των παραδοσιακών δυνάμεων, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί να επανακαθορίσει την πολιτική του ταυτότητα και να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα που θα το φέρει στην καρδιά της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης έχει στείλει το μήνυμα ότι το επερχόμενο Συνέδριο του κόμματος (27–29 Μαρτίου) θα σηματοδοτήσει μια προσπάθεια επανεκκίνησης και διεύρυνσης, παρά τις έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της Πολιτικής Γραμματείας.

Μέσα στο κόμμα, στελέχη όπως ο Χάρης Δούκας έχουν εκφράσει ανοιχτά τη δυσφορία τους για την τρέχουσα στρατηγική, μιλώντας για αποτυχία και ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης. Το εσωκομματικό κλίμα χαρακτηρίζεται από αιχμές για παρατεταμένη εσωστρέφεια και σκοτεινές αντιπαραθέσεις, ενώ οι «καμπάνες» για αλλαγή στρατηγικής χτυπούν ολοένα και πιο δυνατά.

Το μήνυμα του Ανδρουλάκη είναι καθαρό: το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποσυνδεθεί από μικροεσωτερικές αντιπαραθέσεις και να επενδύσει στην πολιτική εξωστρέφεια και σε μεγάλα κοινωνικά και αναπτυξιακά θέματα — παιδεία, υγεία, ενέργεια και θέσεις εργασίας — αντί να «παγιδεύεται» σε εσωτερικές διελκυστίνδες.

Πολιτικό παρασκήνιο και διεύρυνση

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δείχνει αποφασισμένη να διευρύνει τη βάση του κόμματος όχι ως μέσο απορρόφησης αντιπάλων αλλά ως προσφορά νέου πολιτικού αφηγήματος στους πολίτες που αισθάνονται απογοητευμένοι από τα παραδοσιακά διλήμματα και τις πολιτικές επιλογές. Αυτή η στρατηγική, όπως λέει ο ίδιος ο Ανδρουλάκης, δεν σημαίνει «ρευστοποίηση» των αξιών, αλλά ενίσχυση της αυτόνομης πολιτικής ταυτότητας που μπορεί να απαντήσει σε σύγχρονες προκλήσεις.

Παράλληλα, παρατηρείται ανεπίσημη πίεση από τα κάτω για μεγαλύτερη συμμετοχή και πιο συχνές συνεδριάσεις των κεντρικών οργάνων, ενώ στην πραγματικότητα μια μερίδα στελεχών τονίζει ότι ο χρόνος στενεύει και η εικόνα του κόμματος πρέπει να γίνει πιο συνεκτική και προσιτή στην κοινωνία.

Εξωτερικό πολιτικό περιβάλλον

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρώτη θέση στη λαϊκή προτίμηση με διψήφια διαφορά, ενώ το Κέντρο και η Κεντροαριστερά μοιάζουν να παλεύουν για αξιοπρεπή παρουσία. Παρά τις δημοσιονομικές και κοινωνικές πιέσεις, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να κρατά μια σταθερή θέση στη δεύτερη γραμμή, αποτυπώνοντας μια προσδοκία ότι μπορεί να γίνει δύναμη αλλαγής όταν οι συνθήκες αλλάξουν περισσότερο.

Παρά τις δυσκολίες και την εσωτερική πίεση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να διαμορφώσει μια προοδευτική «επανεκκίνηση» που να ακουμπά τόσο στην ιστορική κληρονομιά του κόμματος όσο και στη σύγχρονη ανάγκη των πολιτών για αξιόπιστες λύσεις στην κρίση. Το στοίχημα είναι υψηλό και οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν οι προσπάθειες μπορούν να μεταφραστούν σε πολιτικό κεφάλαιο την επόμενη ημέρα.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments