Ο Έβρος ζει ξανά ημέρες έντασης, με την πλημμυρική πίεση να παραμένει υψηλή και την καθημερινότητα να κινείται ανάμεσα στην αγωνία και στη διαχείριση ενός φαινομένου που δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Από τα Λάβαρα μέχρι το Διδυμότειχο και από τη Μάνδρα έως το Αμόριο, οι πανοραμικές εικόνες δείχνουν αυτό που οι αριθμοί κάνουν ακόμη πιο βαρύ: τεράστιες εκτάσεις πνιγμένες στο νερό, καλλιέργειες χαμένες, υποδομές σε πίεση, αναχώματα που δοκιμάζονται. Οι πλημμυρισμένες εκτάσεις εκτιμώνται συνολικά στα 150.000 στρέμματα, με περίπου 85.000 στρέμματα καλλιεργημένα ή καλλιεργήσιμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις που μεταφέρονται από τον ΕΛΓΑ, ενώ αντίστοιχη εικόνα προκύπτει και από δορυφορικά δεδομένα του Copernicus.
«Κόκκινος συναγερμός» και νύχτες χωρίς ύπνο στα Λάβαρα
Στα Λάβαρα, η επιφυλακή δεν είναι απλώς μια οδηγία· είναι τρόπος ζωής. Οι κάτοικοι παρέμειναν σε πλήρη ετοιμότητα και για ακόμη μία νύχτα, καθώς ο κίνδυνος νέας ανόδου της στάθμης διατηρείται και το ενδεχόμενο να περάσουν τα νερά προς κατοικημένες ζώνες παραμένει στο τραπέζι. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει παρατείνει την κατάσταση «Red Code», δηλαδή τη μέγιστη κινητοποίηση, ακριβώς επειδή η εικόνα χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου για νέα πλημμυρικά επεισόδια.
Το μήνυμα προς την τοπική κοινωνία είναι σαφές: οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, ειδικά όπου τα αναχώματα δέχονται παρατεταμένη υδραυλική πίεση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμη και μικρές αστοχίες μπορούν να δημιουργήσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις.
Οι «κόμβοι πίεσης»: Πέταλο, Πύθιο, Τυχερό και οι νότιες ζώνες
Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται και νοτιότερα, με περιοχές όπως Πέταλο, Πύθιο και Τυχερό να εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένες στάθμες. Οι δήμοι Διδυμοτείχου και Σουφλίου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καθώς η πλημμυρική εικόνα δεν αφορά μόνο τις αγροτικές εκτάσεις αλλά και τη σταθερότητα κρίσιμων σημείων υποδομών.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η πλημμύρα δεν «μοιράζεται» ομοιόμορφα. Δημιουργεί τσέπες νερού, λίμνες εκεί όπου το ανάγλυφο το επιτρέπει, και διαρκή πίεση σε αναχώματα και περάσματα. Γι’ αυτό και οι παρεμβάσεις επικεντρώνονται στο να ενισχυθούν κρίσιμα σημεία ώστε να μην υπάρξει διείσδυση προς οικισμούς.
Οι αυστηρές συστάσεις: μακριά από αναχώματα και παραποτάμιες ζώνες
Οι αρχές απευθύνουν αυστηρές συστάσεις να αποφεύγονται αναχώματα, παραποτάμιες περιοχές και σημεία με αυξημένη ροή, καθώς οι συνθήκες παραμένουν επικίνδυνες και απρόβλεπτες. Σε περιόδους τέτοιας πίεσης, το νερό μπορεί να αλλάξει συμπεριφορά μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ το έδαφος κοντά σε αναχώματα μπορεί να γίνει ασταθές.
Το γεγονός ότι η Πολιτική Προστασία κρατά ενεργό το «Red Code» είναι από μόνο του ένδειξη πως το φαινόμενο δεν έχει περάσει σε φάση εκτόνωσης, ακόμη κι αν παρατηρείται –κατά πληροφορίες– μείωση των ποσοτήτων υδάτων που εισέρχονται από τη Βουλγαρία.
«Οικονομία του νερού» και γεωργία: το πραγματικό κόστος της πλημμύρας
Πίσω από τις εικόνες, υπάρχει ένα οικονομικό σοκ που δεν φαίνεται αμέσως. Όταν 85.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται καλλιεργημένα ή καλλιεργήσιμα, η ζημιά δεν περιορίζεται στη χαμένη παραγωγή της στιγμής. Μεταφέρεται στο έδαφος, στις υποδομές άρδευσης, στις αποθήκες, στις μεταφορές, στο κόστος αποκατάστασης και στο εισόδημα των παραγωγών. Και όσο περισσότερο παραμένει το νερό, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για δευτερογενείς επιπτώσεις που επιβαρύνουν την επιστροφή στην κανονικότητα.
Η δορυφορική αποτύπωση (Copernicus) προσθέτει ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο: δεν μιλάμε μόνο για εκτιμήσεις «από το πεδίο», αλλά για εικόνα που επιβεβαιώνει την κλίμακα, κάτι που βοηθά και στη χαρτογράφηση αποζημιώσεων και παρεμβάσεων.
Καθίζηση οδοστρώματος και κυκλοφοριακές απαγορεύσεις
Στο μεταξύ, τα έντονα φαινόμενα αφήνουν αποτύπωμα και στο οδικό δίκτυο. Ανακοινώθηκε προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο 14ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λουτρού – Δαδιάς, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, με εκτροπές της κυκλοφορίας έως νεωτέρας. Το περιστατικό δείχνει ότι ο κίνδυνος δεν περιορίζεται μόνο στις πλημμυρισμένες εκτάσεις, αλλά και σε δευτερογενή προβλήματα, όπως υποχωρήσεις εδάφους και ζημιές σε υποδομές μετακίνησης.
Ο χρόνος μέχρι την εκτόνωση και η ανάγκη για «πειθαρχία»
Οι εκτιμήσεις που μεταφέρονται στον δημόσιο διάλογο συγκλίνουν ότι η απειλή θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται σταδιακή εκτόνωση με τη διοχέτευση προς τη θάλασσα. Μέχρι τότε, το ζητούμενο είναι ένα: να μην υπάρξει νέα θραύση αναχωμάτων και να κρατηθούν τα νερά εκτός οικισμών, ειδικά σε σημεία που έχουν ήδη πιεστεί για ημέρες.
Στον Έβρο, αυτή η μάχη δεν είναι μόνο τεχνική. Είναι και κοινωνική. Απαιτεί συνεργασία φορέων, διαρκείς παρεμβάσεις και, κυρίως, πειθαρχία στις οδηγίες. Γιατί όταν το φαινόμενο είναι ζωντανό, το λάθος δεν κοστίζει απλώς χρόνο. Μπορεί να κοστίσει σπίτια, υποδομές και ασφάλεια.
Πηγή: Pagenews.gr
