Μέση Ανατολή σε πυρκαγιά: Ισραηλινοί στρατιώτες εισβάλλουν στον νότιο Λίβανο
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/Μέση Ανατολή σε πυρκαγιά: Ισραηλινοί στρατιώτες εισβάλλουν στον νότιο Λίβανο
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται πλέον σε πλήρη κλιμάκωση πολέμου, με τις εξελίξεις να διαδέχονται η μία την άλλη σε ρυθμό που θυμίζει τις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής. Τα ξημερώματα της Τρίτης 3 Μαρτίου 2026, ισραηλινοί χερσαίοι σχηματισμοί εισέβαλαν σε περιοχές του νότιου Λιβάνου, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται αδιάκοποι αεροπορικοί βομβαρδισμοί τόσο στη Βηρυτό όσο και στην Τεχεράνη.
Εκρήξεις συγκλονίζουν την ιρανική πρωτεύουσα από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με τις ισραηλινές και αμερικανικές δυνάμεις να συνεχίζουν τις επιθέσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν.
Χερσαία εισβολή στον Λίβανο – Ο λιβανικός στρατός αποσύρεται από τα σύνορα
Το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε επισήμως ότι διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις εντός του λιβανικού εδάφους, κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA), ο λιβανικός στρατός απομακρύνεται από ορισμένες θέσεις του κατά μήκος των συνόρων και αναπτύσσεται εκ νέου σε άλλες περιοχές.
Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από αναλυτές ως τακτική υποχώρηση για την αποφυγή άμεσων συγκρούσεων με υπέρτερες ισραηλινές δυνάμεις, ενώ παράλληλα αφήνει χώρο για δράση της Χεζμπολάχ, η οποία συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώνονται σε στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και σε άλλες περιοχές του νότιου Λιβάνου, με αναφορές για καταστροφές σε υποδομές και αποθήκες όπλων.
Τεχεράνη υπό σφυροκόπημα – Αντίποινα Ιράν σε χώρες του Κόλπου
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, εκρήξεις ακούγονταν σε διάφορες συνοικίες της Τεχεράνης, με στόχους που περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης, κέντρα διοίκησης και υποδομές που συνδέονται με το βαλλιστικό πρόγραμμα.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν εξαπολύσει από κοινού μαζικές αεροπορικές επιδρομές, με τον αμερικανικό στρατό να ανακοινώνει ότι έχουν ήδη καταστραφεί εκατοντάδες στόχοι.
Το Ιράν απαντά με αντίποινα σε γειτονικές χώρες του Κόλπου. Νωρίτερα, drone έπληξε την αμερικανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία, ενώ προηγούμενες επιθέσεις είχαν σημειωθεί στο Κουβέιτ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν κατηγορηματικός: «Θα απαντήσουμε σύντομα».
חיל-האוויר השלים לפני זמן קצר, גל תקיפות לעבר מפקדות, מחסני אמצעי לחימה, ורכיבי תקשורת לווינית של מטה המודיעין של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב ביירות ששומשו בכסות אזרחית.
הותקפו אתרי תקשורת ששימשו את ארגון הטרור חיזבאללה כתשתיות טרור בהן השתמש הארגון לביצוע פעולות טרור, איסוף… pic.twitter.com/MVAUJ4MlwM
— Israeli Air Force (@IAFsite) March 3, 2026
Νετανιάχου: «Το Ιράν θα είχε ατομική βόμβα σε λίγους μήνες»
Σε συνέντευξή του στο Fox News αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπερασπίστηκε την απόφαση για κλιμάκωση των επιχειρήσεων. Ισχυρίστηκε ότι το Ιράν ανακατασκεύαζε «νέες εγκαταστάσεις και νέες τοποθεσίες» που θα καθιστούσαν το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και το πυρηνικό πρόγραμμα «άτρωτα μέσα σε λίγους μήνες».
Ο Νετανιάχου δεν παρουσίασε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει επαναλάβει ότι μέχρι στιγμής οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν έχουν χτυπηθεί.
Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια ενέργεια και οικονομία
Οι επιθέσεις του Ιράν στρέφονται και κατά κρίσιμων στόχων για την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι τιμές του αργού να έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και χρόνια. Οι αγορές αντιδρούν με έντονη νευρικότητα, ενώ υπάρχουν φόβοι για ευρύτερη διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Η κλιμάκωση έχει ήδη οδηγήσει σε μαζικές ακυρώσεις πτήσεων στην περιοχή, ενώ η πολιτική αεροπορία προς και από χώρες του Κόλπου παραμένει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.
Ο δρόμος προς ευρύτερο πόλεμο
Με χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ να εισβάλλουν στον Λίβανο, τη Χεζμπολάχ να αντεπιτίθεται, το Ιράν να χτυπά πρεσβείες και υποδομές στον Κόλπο και τις ΗΠΑ να ετοιμάζουν «σύντομη απάντηση», η κατάσταση μοιάζει πλέον εκτός ελέγχου. Οι διπλωματικές προσπάθειες φαίνονται να έχουν παγώσει, ενώ ο κίνδυνος ενός πολύ ευρύτερου περιφερειακού πολέμου – με απρόβλεπτες συνέπειες για όλο τον πλανήτη – είναι πιο ορατός από ποτέ.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας