Η Ελλάδα και η Κύπρος στο επίκεντρο διεθνούς κρίσης
Με μια σκληρή δήλωση στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται για πρώτη φορά με τόση ένταση και βαριές συνέπειες στο επίκεντρο μιας πολεμικής σύγκρουσης, αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις του Ιράν και την εμπλοκή διεθνών δυνάμεων.
Ο πρώην Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία των πολιτών της Κύπρου, χωρίς η Ελλάδα να αναλαμβάνει ρόλο σε ξένα μέτωπα πολέμου. Η κριτική του επικεντρώνεται στην ανάγκη διπλωματικών συμμαχιών και ειρηνικών λύσεων, αντί για στρατιωτική εμπλοκή που ενδεχομένως εκθέτει τον ελληνισμό.
Στην παρέμβασή του, ο Τσίπρας αφήνει αιχμές για την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αντιπάλους, που με «μεγάλα λόγια» υπερτονίζουν τον ελληνισμό ενώ, κατά τον ίδιο, παραβλέπουν την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες της χώρας.
- Η Βρετανική βάση στη Κύπρο τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς χρησιμοποιήθηκε απροειδοποίητα σε αμερικανικές επιχειρήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του νησιού.
- Η ΕΕ κατακρίνεται για την αμήχανη παρακολούθηση των εξελίξεων και την έλλειψη διπλωματικής παρέμβασης, ειδικά στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Εθνική ασφάλεια και γεωπολιτικά συμφέροντα
Ο Τσίπρας τονίζει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν κανένα λόγο να γίνονται μέρος αυτού του πολέμου, ο οποίος διεξάγεται με κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, με βασικό στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων του Ιράν και όχι την προστασία της δημοκρατίας.
Η παραπολιτική διάσταση αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση, με την επιλογή της να συνταχθεί σε στρατιωτικές πρωτοβουλίες συμμάχων, κινδυνεύει να εμφανιστεί ως αφελής ή εκτεθειμένη διεθνώς, ενώ η αντιπολίτευση επιχειρεί να αναδείξει τη δική της στρατηγική αυτονομία και διπλωματική ικανότητα.
Ευρωπαϊκή Αδράνεια
Ο Τσίπρας επισημαίνει ότι οι μεγάλες διακηρύξεις περί κοινής ευρωπαϊκής άμυνας είναι στην πράξη λόγια του αέρα, ειδικά όταν αφορά την Κύπρο και όχι την Ουκρανία. Η παραπολιτική αναγνώριση αυτής της αδράνειας υπογραμμίζει τα πολιτικά κενά στην ΕΕ, όπου οι αποφάσεις για την ασφάλεια φαίνεται να εξαρτώνται από τις επιθυμίες των ισχυρών κρατών‑μελών και όχι από συλλογική στρατηγική.
Η κρίση στο Ιράν, η εμπλοκή της Βρετανικής βάσης και η αδράνεια της ΕΕ αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για το πώς θα αποτιμηθεί η πολιτική ηγεσία στο εσωτερικό και σε διεθνές επίπεδο.
Πηγή: pagenews.gr
