Θέση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις πολεμικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν έλαβε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Σε δηλώσεις της αναφέρθηκε τόσο στο ιρανικό καθεστώς όσο και στις συνέπειες των πρόσφατων εξελίξεων για την περιοχή, τονίζοντας ότι η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη.
Η επικεφαλής της Κομισιόν υποστήριξε ότι το καθεστώς της Τεχεράνης έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για βίαιη καταστολή στο εσωτερικό της χώρας και για αποσταθεροποιητική δράση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή μέσω συμμαχικών οργανώσεων και ένοπλων ομάδων. Όπως δήλωσε, «το ιρανικό καθεστώς έχει προκαλέσει θάνατο και έχει επιβάλει καταστολή στον ίδιο του τον λαό», επισημαίνοντας ότι χιλιάδες νέοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια. Οι διεθνείς οργανισμοί και αρκετές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα την Τεχεράνη για σκληρή αντιμετώπιση των διαδηλώσεων και για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παράλληλα, η φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι οι ενέργειες της ιρανικής ηγεσίας έχουν συμβάλει στην ένταση και την αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή, μέσω της στήριξης σε ένοπλες οργανώσεις και δικτύων επιρροής. Στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων, η ίδια αναφέρθηκε και στον θάνατο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεϊ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανοϊσραηλινών επιθέσεων εναντίον ιρανικών στόχων.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η είδηση του θανάτου του Χαμενεΐ προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις. Σε ορισμένες περιοχές του Ιράν καταγράφηκαν σκηνές πένθους, ενώ σε άλλες εμφανίστηκαν εικόνες πανηγυρισμών από πολίτες που αντιτίθενται στο καθεστώς, γεγονός που αποτυπώνει τις βαθιές πολιτικές και κοινωνικές διαιρέσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη στιγμή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση. Όπως τόνισε, η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί για την αποτροπή μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και για την προστασία των αμάχων, υπογραμμίζοντας ότι μακροπρόθεσμα η μόνη βιώσιμη λύση για το Ιράν είναι μια πολιτική και διπλωματική διαδικασία που θα επιτρέψει στον λαό της χώρας να καθορίσει το μέλλον του.
Πηγή: pagenews.gr
-
➤ Τρομοκρατική Απειλή Υψίστου Κινδύνου στην Ευρώπη –Ο Πόλεμος στη Μέση Ανατολή Φουντώνει τις Εντάσεις
-
➤ Ευρωπαϊκή ενίσχυση για την αεράμυνα της Κύπρου
-
➤ Ευρωπαϊκή Ένωση, E3 και Μερτς ζητούν αυτοσυγκράτηση καθώς ο πόλεμος με το Ιράν απειλεί να επεκταθεί
-
➤ Η Γερμανία στον Ιρανικό Πόλεμο: «Offenbarungseid» της Πολιτικής — Διπλωματική Αναταραχή και Ρευστότητα
-
➤ Η Ευρώπη στο Στόχαστρο: Γαλλία,Γερμανία και Βρετανία Αντιμέτωπες με Γεωπολιτική Πίεση λόγω Πολέμου με το Ιράν
-
➤ Φον ντερ Λάιεν – Μακρόν συγκρούονται: Προσωρινή εφαρμογή Mercosur προκαλεί πολιτικό σεισμό στην ΕΕ
