Μια εμφανώς έντονη εσωκομματική διαφωνία στην Νέα Δημοκρατία ήρθε στο φως της δημοσιότητας με δηλώσεις του πρώην Επιτρόπου και νυν βουλευτή Δημήτρη Αβραμόπουλου, που άφησε σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την ανακοίνωση της κατάρριψης δύο ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων από ελληνικούς συστοιχίες Patriot στη Σαουδική Αραβία.
Η αντιπαράθεση δεν αφορά μόνο τα γεγονότα, αλλά τη στρατηγική επικοινωνίας, την πολιτική σοβαρότητα και την εικόνα της κυβέρνησης στο εξωτερικό.
Οι δηλώσεις Αβραμόπουλου – Παρασκηνιακή κριτική
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο MEGA, μετέφερε μια πιο συγκρατημένη και σκεπτική προσέγγιση των διεθνών αναπτυγμάτων:
- «Καλό θα ήταν να μην το διατυμπανίζαμε τόσο πολύ… αλλά πολύ ορθά είμαστε εκεί».
- «Μην μπαίνουμε στην τροχιά να δείχνουμε σαν μια ηρωική πράξη κάτι που είναι διπλωματία και εξωτερική πολιτική».
- «Δεν μπορούμε εμείς να εμπλακούμε σε πολεμικές επιχειρήσεις… η παρουσία μας πρέπει να είναι αμυντικού χαρακτήρα».
Με αυτά τα λόγια, ουσιαστικά αμφισβήτησε την επικοινωνιακή στρατηγική του ΥΠΕΞ, χωρίς όμως να αμφισβητήσει τη στρατιωτική απόφαση καθ’ εαυτή.
Η αντίδραση Δένδια – Επικοινωνιακή «έκρηξη»
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την κατάρριψη των πυραύλων, είχε ανακοινώσει με ενθουσιασμό ότι:
- «Η ελληνική συστοιχία Patriot κατέρριψε δύο βαλλιστικούς πυραύλους προερχόμενους από το Ιράν και κατευθυνόμενους σε διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας».
- Τόνισε ότι αυτό δείχνει την αξιόμαχη εμπειρία που έχει αποκτήσει η ελληνική Δύναμη.
Η ανακοίνωση αυτή ερμηνεύτηκε σε παρασκήνιο ως πανηγυρική και υπερβολικά προβεβλημένη, πράγμα που φαίνεται να ενόχλησε στελέχη όπως ο Αβραμόπουλος.
Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο;
Η «αντιπαράθεση» Αβραμόπουλου – Δένδια δεν είναι απλώς μια διαφωνία κορυφαίου στελέχους με υπουργό. Αντανακλά:
Εσωκομματική ενδοχώρα
Στελέχη που θεωρούν ότι η κυβερνητική επικοινωνία έχει υπερεκτεθεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας.
Διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο Αβραμόπουλος υποστηρίζει ότι η παρουσία δεν πρέπει να προβάλλεται επικοινωνιακά ως «ηρωισμός», αλλά ως αμυντική πράξη εντός πλαισίου συμμαχικών δεσμεύσεων.
Προβληματισμός για την εικόνα της χώρας
Κυρίως ανησυχία ότι η «διατυμπάνιση» μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αντιπάλους της κυβέρνησης αλλά και από εσωτερικούς πολιτικούς αντιπάλους για να θολώσει το μήνυμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Αυτά τα παραπολιτικά σημεία δείχνουν μια αναταραχή εντός της πλειοψηφίας που δεν έχει εκφραστεί δημοσίως με τέτοια σαφήνεια εδώ και καιρό.
Εθνική πολιτική ή επικοινωνιακή επίδειξη;
Η κεντρική διαφωνία ανάγεται στο εξής ερώτημα:
- Είναι η ανακοίνωση της κατάρριψης ένα εθνικό επίτευγμα που πρέπει να επικοινωνηθεί δυναμικά; ή
- Ένα διπλωματικό και στρατιωτικό γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεμνότητα και καλή στρατηγική;
Ο Αβραμόπουλος τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της δεύτερης προσέγγισης, ζητώντας συγκράτηση και σοβαρότητα, ενώ η κυβέρνηση υπό τον Δένδια φαίνεται να επιλέγει περισσότερο ενεργητική επικοινωνιακή γραμμή.
Το πολιτικό παρασκήνιο διευρύνεται
Στο παρασκήνιο, κυκλοφορούν ήδη σχόλια και πολιτικές εκτιμήσεις όπως:
- Κάποιοι θεωρούν ότι η «υπερέκθεση» μπορεί να λειτουργήσει ως όπλο ισχύος σε διεθνές επίπεδο.
- Άλλοι βλέπουν πίσω από τις αιχμές μια προσπάθεια διαφοροποίησης από την κεντρική γραμμή, πιθανώς για εσωκομματικό positioning.
- Υπάρχει φόβος ότι η αντιπαράθεση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από την αντιπολίτευση στο πλαίσιο επικοινωνιακών αναμετρήσεων.
Η δημόσια αιχμηρή παρέμβαση Αβραμόπουλου δείχνει ότι:
- Υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις εντός της Νέας Δημοκρατίας για τον ρόλο της εξωτερικής πολιτικής και της στρατιωτικής παρουσίας στο εξωτερικό.
- Ο επικοινωνιακός χειρισμός ενός στρατιωτικού γεγονότος μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτικό θέμα.
- Η κρίση γύρω από τη δημοσίευση και προβολή των Patriot στη Σαουδική Αραβία δείχνει το εύθραυστο ίχνος ανάμεσα σε διπλωματική σοβαρότητα και «θηριώδη» επικοινωνιακή διεκδίκηση.
Disclaimer: Το άρθρο έχει ενημερωτικό και αναλυτικό χαρακτήρα, βασίζεται σε δημόσιες δηλώσεις και πηγές. Δεν αποτελεί νομική, επενδυτική ή επίσημη κυβερνητική συμβουλή. Οι απόψεις/ερμηνείες είναι δημοσιογραφικές και η χρήση του γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του αναγνώστη.
Πηγή: pagenews.gr
