Διεθνή

Ζελένσκι Επαναφέρει την Τριμερή Συνάντηση ΗΠΑ – Ρωσίας – Ουκρανίας

Ζελένσκι Επαναφέρει την Τριμερή Συνάντηση ΗΠΑ – Ρωσίας – Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/Ζελένσκι Επαναφέρει την Τριμερή Συνάντηση ΗΠΑ – Ρωσίας – Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσου διαλόγου με Πούτιν, ενώ καλεί την Ιταλίδα πρωθυπουργό να ξεμπλοκάρει την ευρωπαϊκή βοήθεια και τονίζει την «ειλικρινή» σχέση του με τον Τραμπ

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέφερε με έμφαση την προοπτική τριμερούς συνάντησης ή κοινής διπλωματικής αποστολής μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας, με στόχο την εξεύρεση τρόπου τερματισμού του πολέμου. Σε συνέντευξή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Tg1 και στο Rai Radio1, ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι μετά από συζητήσεις με εκπροσώπους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχει προκύψει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνόδου κορυφής ή κοινής αποστολής, η οποία είχε αναβληθεί προσωρινά λόγω της εστίασης της Ουάσινγκτον στον πόλεμο με το Ιράν.

Ο Ουκρανός ηγέτης ανέφερε επίσης ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο θα ισχύσει 32ωρη κατάπαυση του πυρός, ως πρώτο δείγμα καλής θέλησης εν μέσω των διαπραγματεύσεων.

Τα κρίσιμα ζητήματα της τριμερούς

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, στην πιθανή τριμερή θα συζητηθούν κυρίως θέματα εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία μετά τον πόλεμο. Αυτά περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση του ουκρανικού στρατού στην μεταπολεμική περίοδο, την παροχή συστημάτων αεράμυνας, αλλά και το πιο ευαίσθητο ζήτημα: ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ σε περίπτωση νέας ρωσικής επίθεσης στο μέλλον.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε την ετοιμότητά του να συναντηθεί προσωπικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με την προϋπόθεση ότι η συνάντηση δεν θα γίνει στη Μόσχα. Ωστόσο, απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε «γρήγορη λύση» μέσω εδαφικών παραχωρήσεων, χαρακτηρίζοντάς την ανέφικτη παρά το μεγάλο ανθρώπινο κόστος του πολέμου. Ως περιορισμένο θετικό βήμα ανέφερε την πρόσφατη ανταλλαγή οργάνων μεταξύ των δύο πλευρών.

Έκκληση στη Μελόνι για το δάνειο των 90 δισ. ευρώ

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Ζελένσκι στράφηκε προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα προς την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, την οποία χαρακτήρισε «σημαίνουσα προσωπικότητα» τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον. Την κάλεσε να παρέμβει ενεργά ώστε να ξεμπλοκαριστεί το πακέτο βοήθειας ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, το οποίο παραμένει «παγωμένο» λόγω του βέτο της Ουγγαρίας.

«Η παρέμβαση της Μελόνι μπορεί να ενθαρρύνει μεγαλύτερη πίεση προς τη Ρωσία για την επίτευξη εκεχειρίας και τον τερματισμό του πολέμου», τόνισε ο Ζελένσκι.

«Ποιος έχει καλύτερη σχέση με τον Τραμπ από εμένα;»

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη στενής και ειλικρινούς σχέσης με τις ΗΠΑ, όχι μόνο σε στρατιωτικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Χαρακτήρισε τον εαυτό του ως έναν από τους λίγους ηγέτες που μιλούν με ειλικρίνεια στον Τραμπ και δεν διστάζουν να του πουν όταν δεν έχει δίκιο.

«Ποιος έχει καλύτερη σχέση με τον Τραμπ από εμένα; Είμαι ένας από τους λίγους ανθρώπους που του λένε αυτό που σκέφτεται. Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να πουν στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν έχει πάντα δίκιο. Χρειαζόμαστε υποστήριξη από τις ΗΠΑ, όχι μόνο στρατιωτικά. Χρειαζόμαστε επίσης πολιτική υποστήριξη. Χρειαζόμαστε και εμάς και την εμπειρία μας από αυτά τα χρόνια του πολέμου», κατέληξε ο Ζελένσκι.

Η συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου στην ιταλική δημόσια ραδιοτηλεόραση στέλνει σαφή μηνύματα: η Ουκρανία επαναφέρει δυναμικά την τριμερή διαδικασία με την αμερικανική μεσολάβηση, αναζητά ευρωπαϊκή στήριξη μέσω της Μελόνι για την αποδέσμευση της μεγάλης οικονομικής βοήθειας, ενώ παράλληλα διατηρεί ανοιχτό το κανάλι διαλόγου με τη Ρωσία, χωρίς όμως να αποδέχεται εδαφικές υποχωρήσεις.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments