«Θέλω να πω ότι η Ιταλία είναι μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα και ότι το Σύνταγμά μας είναι σαφές: η Ιταλία αποκηρύσσει τον πόλεμο», πρόσθεσε ο Σλέιν.
Πηγή: Pagenews.gr
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/Ιταλία: Απαντήσεις στον Ντόναλντ Τραμπ δίνει η Μελόνι
Απαντήσεις στην κριτική του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την κατηγόρησε για έλλειψη θάρρους λόγω της μη συμμετοχής της στον πόλεμο στο Ιράν, έδωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υπερασπιζόμενη τη στάση της. Μιλώντας σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επανέλαβε τη θέση της, παρά τη μέχρι πρότινος στενή σχέση της με τον Τραμπ, εκφράζοντας εκ νέου την αντίθεσή της στον πόλεμο, ο οποίος έχει οδηγήσει την ευρύτερη περιοχή σε ένταση.
«Η διεθνής κατάσταση είναι κάτι στο οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να ανοίξουμε ξανά το Στενό του Ορμούζ, κάτι που για εμάς είναι ουσιαστικό, όχι μόνο για τα καύσιμα αλλά και για τα λιπάσματα, ένα άλλο θεμελιώδες στοιχείο για τη βιομηχανία για την οποία μιλάμε σήμερα», τόνισε η Τζόρτζια Μελόνι.
Επίσης, άφησε και αιχμή κατά της κυβέρνησης Τραμπ υποστηρίζοντας ότι η μακροχρόνια σχέση της Ρώμης με την Ουάσιγκτον δεν εξαρτάται από μια μεμονωμένη αμερικανική κυβέρνηση.
«Η σχέση της Ιταλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες διαρκεί εδώ και αρκετά χρόνια, σωστά; Επομένως, δεν έχει να κάνει με μια μεμονωμένη κυβέρνηση. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ανάλογα με το πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας από τους στρατηγικούς και σημαντικότερους συμμάχους μας. Αλλά όταν έχεις φίλους και όταν έχεις συμμάχους, ειδικά όταν είναι στρατηγικοί, πρέπει να έχεις το θάρρος να μιλάς όταν διαφωνείς. Αυτό κάνω κάθε μέρα, όταν συμφωνώ λέω ότι συμφωνώ, και όταν διαφωνώ λέω ότι διαφωνώ, γιατί πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση γενικά».
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους της για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας της και να προωθήσει την ειρήνη στην περιοχή.
«Είμαι συγκλονισμένος από την Τζόρτζια Μελόνι. Νόμιζα ότι είχε θάρρος, αλλά έκανα λάθος». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera» που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Τα λόγια του Τραμπ στην ιταλική εφημερίδα ήρθαν μετά την κριτική που του άσκησε η Μελόνι για την επίθεσή του στον Πάπα Λέοντα ΙΔ’.
«Δεν θα αισθανόμουν άνετα σε μια κοινωνία όπου οι θρησκευτικοί ηγέτες κάνουν ό,τι λένε οι πολιτικοί ηγέτες. Τα λόγια του Τραμπ είναι απαράδεκτα, εξέφρασα την αλληλεγγύη μου στον Πάπα», δήλωσε η Μελόνι την Τρίτη στο περιθώριο του «Vinitaly» στη Βερόνα.
Μια στάση που ενόχλησε τον Λευκό Οίκο. «Είναι αυτή που είναι απαράδεκτη», ανταπάντησε ο Τραμπ, «επειδή δεν την ενδιαφέρει αν το Ιράν έχει πυρηνικό όπλο και θα ανατίναζε την Ιταλία σε δύο λεπτά αν είχε την ευκαιρία».
Η Μελόνι έχει τοποθετηθεί μετά την επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία ως ο κύριος συνομιλητής των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Μια θέση που κατοχυρώθηκε στην πρόσκληση για την ορκωμοσία του προέδρου στην Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο του 2025 και στις διάφορες βεβαιώσεις εκτίμησης μεταξύ των δύο ηγετών έκτοτε.
Η Μελόνι, ωστόσο, έχει συχνά επικριθεί στην Ιταλία για ισοπεδωτική στάση απέναντι στις αμερικανικές θέσεις και έχει κληθεί από την αντιπολίτευση να πει όχι στον σύμμαχο, ιδίως όταν, βλέπε δασμοί και αποφασισμένες στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, θέτουν σε κίνδυνο ζωτικά και συνταγματικά συμφέροντα της Ιταλίας.
Το όχι για τη χρήση της βάσης Sigonella φέρεται να ξένισε τη σχέση για να τη διαρρήξει σοβαρά για την υπεράσπιση του Ποντίφικα, μετά την οποία προκλήθηκε η πικρή αντίδραση του ενοικιαστή του Λευκού Οίκου.
Μήπως σε εσάς τους Ιταλούς «αρέσει το γεγονός ότι ο πρόεδρός σας δεν κάνει τίποτα για να πάρει πετρέλαιο; Αρέσει στον κόσμο; Δεν μπορώ να το φανταστώ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν πιστεύει ότι η Ιταλία πρέπει να εμπλακεί. Νομίζει ότι η Αμερική πρέπει να κάνει τη δουλειά γι’ αυτήν».
«Δεν θέλει να μας βοηθήσει με το ΝΑΤΟ, δεν θέλει να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από το πυρηνικό όπλο. Είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που νόμιζα», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Ο Αμερικανός ηγέτης πρόσθεσε ότι ζήτησε από την Ιταλία να στείλει «ό,τι θέλει» για τα Στενά του Ορμούζ, προσθέτοντας ότι «δεν θέλουν, γιατί το ΝΑΤΟ είναι ένας χάρτινος τίγρης».
Στη συνέντευξη ο Τραμπ επιτέθηκε επίσης στην ιταλική κυβέρνηση και την Ευρώπη για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό. «(Η Μελόνι) δεν είναι πλέον το ίδιο πρόσωπο και η Ιταλία δεν θα είναι η ίδια χώρα, η μετανάστευση σκοτώνει την Ιταλία και όλη την Ευρώπη».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέστρεψε για να επικρίνει τον Πρεβό για τις εκκλήσεις για ειρήνη στο Ιράν και τον Κόλπο.
«Δεν καταλαβαίνει και δεν θα έπρεπε να μιλάει για πόλεμο, γιατί δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει. Δεν καταλαβαίνει ότι στο Ιράν σκότωσαν 42.000 διαδηλωτές τον περασμένο μήνα».
Την Κυριακή, ο Τραμπ είχε αποκαλέσει τον Πάπα Λέοντα «αδύναμο» και «τρομερό στην εξωτερική πολιτική» σε μια σειρά αναρτήσεων στον κοινωνικό ιστότοπο Truth. Ο πρόεδρος είχε επίσης αναρτήσει μια εικόνα που είχε δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη και στην οποία απεικονιζόταν ως μεσσίας, φορώντας λευκό χιτώνα και ενώ θεραπεύει έναν άρρωστο.
Ο Τραμπ σχολίασε επίσης την ήττα του Βίκτορ Όρμπαν στις βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας την Κυριακή.
«Ήταν φίλος μου, δεν ήταν η εκλογή μου, αλλά ήταν φίλος μου, ένας καλός άνθρωπος, έκανε καλή δουλειά στο μεταναστευτικό. Δεν άφησε ανθρώπους να έρθουν και να καταστρέψουν τη χώρα του, όπως έκανε η Ιταλία».
Σχετικά με το περιστατικό η Μελόνι συγκέντρωσε την αλληλεγγύη της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης.
«Είμαστε σε πλήρη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όταν δεν συμφωνούμε έχουμε καθήκον, πριν από το δικαίωμα, να το πούμε», σχολίασε ο πρόεδρος της Γερουσίας και κομματικός συνάδελφος του πρωθυπουργού, Ignazio La Russa.
Η υποστήριξη ποικίλλει επίσης από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Elly Schlein. «Θέλω να εκφράσω την εντονότατη καταδίκη μας, η οποία, είμαι βέβαιος, θα είναι ομόφωνη σε αυτό το Σώμα, για την επίθεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην πρωθυπουργό Τζιόρτζια Μελόνι, επειδή εξέφρασε ευλαβικά την αλληλεγγύη της στον Πάπα Λέοντα», δήλωσε η γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, μιλώντας στη Βουλή.
«Θέλω να πω ότι η Ιταλία είναι μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα και ότι το Σύνταγμά μας είναι σαφές: η Ιταλία αποκηρύσσει τον πόλεμο», πρόσθεσε ο Σλέιν.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
20.05.2026 | 13:42
Χαμός στο Cash or Trash: Διαγωνιζόμενος αποχωρεί – “Με κορόιδεψαν, το δισκοπότηρο δεν είναι χρυσό!”
20.05.2026 | 13:41
Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Ανησυχία ΠΟΥ για το εύρος και τη διάρκεια της επιδημίας
20.05.2026 | 13:37
Νότια Κορέα: Οργή κατά Ισραήλ για συλλήψεις πολιτών σε διεθνή ύδατα
20.05.2026 | 13:36
Νέα τουριστική επένδυση από την IKTINOS στη Σητεία
20.05.2026 | 13:29
Η Trekking Hellas στο AdventureWEEK Peloponnese 2026
20.05.2026 | 13:16
«ΣΕΙΣΜΟΣ» από την ΑΑΔΕ: Τηλεφωνικά “καμπανάκια” σε 55.000 οφειλέτες πριν τις κατασχέσεις
20.05.2026 | 13:10
Παναθηναϊκός: Αισιοδοξία αλλά χωρίς βιασύνη για τον Γιάκομπ Νίστρουπ
20.05.2026 | 13:08
Ανδρουλάκης σε Δεμίρη: «Με εξωθείτε σε κάτι πρωτοφανές, να στραφώ νομικά κατά του διοικητή της ΕΥΠ»
20.05.2026 | 13:42
Χαμός στο Cash or Trash: Διαγωνιζόμενος αποχωρεί – “Με κορόιδεψαν, το δισκοπότηρο δεν είναι χρυσό!”
20.05.2026 | 12:26
Λιάγκας σε Μπαλάσκα: «Θέλεις να με αντικαταστήσεις;»-Η ατάκα που πάγωσε το πλατό!
20.05.2026 | 08:43
Αντελίνα Βαρθακούρη: "Έστησαν μία ολόκληρη εκπομπή πάνω μου", "Έγινα ξανθιά για την επιτυχία και απέτυχα"
19.05.2026 | 17:15
Χάρης Βαρθακούρης: Η αποκάλυψη για τη φωτιά που σημάδεψε την οικογένειά του [vid]
19.05.2026 | 13:15
Μέσα στον πόνο τους έκαναν το αδιανόητο: Η κίνηση και η εξομολόγηση του πατέρα του Σταύρου Φλώρου
19.05.2026 | 12:21
“Έπεσε έξω” η Άση Μπήλιου! Χαμός στα social μετά την αστρολογική πρόβλεψη
18.05.2026 | 15:05
Σοκ στο Survivor: Πάγωσαν όλοι με την ανακοίνωση του Ατζούν για τον Σταύρο Φλώρο
18.05.2026 | 14:54
«Του είπα να μείνει μακριά απ’ όλους» – Η αποκάλυψη της Σκορδά για τον Κοκλώνη που άναψε φωτιές
20.05.2026 | 13:37
Νότια Κορέα: Οργή κατά Ισραήλ για συλλήψεις πολιτών σε διεθνή ύδατα
20.05.2026 | 10:34
ΜΗΝΥΜΑ ΙΣΧΥΟΣ ΑΠΟ ΣΙ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ: Παρέμβαση για άμεση λήξη του πολέμου στο Ιράν
19.05.2026 | 19:04
Μυστική κινεζική εκπαίδευση Ρώσων στρατιωτών: Το Πεκίνο μπαίνει πιο βαθιά στον πόλεμο της Ουκρανίας
19.05.2026 | 18:55
Η Αμερική χάνει τη Νοτιοανατολική Ασία: Η Κίνα κερδίζει χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα
19.05.2026 | 17:28
Πεκίνο–Μόσχα απέναντι στη Δύση: Ο Πούτιν πάει στον Σι ενώ ο Τραμπ φεύγει με άδεια χέρια
19.05.2026 | 14:14
Κάρπαθος: Mirage αντί Patriot – Νέα αμυντική ισορροπία σε Αιγαίο και Κύπρο
18.05.2026 | 17:44
Ταϊβάν: Έκκληση στον Τραμπ για συνέχιση πωλήσεων όπλων – Νέα ένταση στο “καυτό” μέτωπο ΗΠΑ–Κίνας
18.05.2026 | 17:07
“Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ”: Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με νέα, σφοδρότερα πλήγματα – Η Μέση Ανατολή σε οριακό σημείο
Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι οι κυρώσεις απέτυχαν, η Αβάνα «δεν λυγίζει» και το Πεντάγωνο επεξεργάζεται πλέον στρατιωτικά σενάρια.
Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε στην κινεζική πρωτεύουσα για επίσημη επίσκεψη, με Μόσχα και Πεκίνο να επιδιώκουν περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών τους
Από την Ταϊβάν και τα μικροτσίπ μέχρι τις τράπεζες και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, η νέα ψυχροπολεμική εποχή έχει ήδη ξεκινήσει — και οι πρώτοι χαμένοι δεν θα είναι οι υπερδυνάμεις.
Οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου ζητούν άμεσο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, ενώ εντείνονται οι ρωγμές απέναντι στη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα
Μυστικές διαπραγματεύσεις, drones στον Κόλπο και το Ορμούζ στο επίκεντρο της πιο επικίνδυνης κρίσης στη Μέση Ανατολή
Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να αναβάλει τις επιθέσεις στο Ιράν που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη 19/5, ωστόσο συνεχίζει τις απειλές.
Η διπλωματία ΗΠΑ – Ιράν οδηγείται σε οριακό σημείο, με τον Τραμπ να απορρίπτει κάθε παραχώρηση και την Ουάσινγκτον να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής κλιμάκωσης.
Πολιτική αστάθεια, θεσμική κόπωση και ένα κράτος που φαίνεται να “αντιστέκεται” στη διακυβέρνηση