ΑΕΚ: Πρώτα η Ράγιο, μετά ο ΠΑΟΚ – Η ώρα της απόλυτης υπέρβασης
Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΑΕΚ: Πρώτα η Ράγιο, μετά ο ΠΑΟΚ – Η ώρα της απόλυτης υπέρβασης
Η ΑΕΚ βρίσκεται μπροστά σε μία από τις πιο απαιτητικές και καθοριστικές βραδιές της φετινής της πορείας, με τη ρεβάνς απέναντι στη Ράγιο Βαγιεκάνο να απαιτεί απόλυτη προσήλωση, καθαρό μυαλό και πλήρη αγωνιστική αυταπάρνηση. Το 0-3 του πρώτου αγώνα στη Μαδρίτη δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μισές σκέψεις, διαχείριση ή ποδοσφαιρικούς υπολογισμούς. Για την Ένωση, υπάρχει μόνο η Πέμπτη και η προσπάθεια για μια υπέρβαση που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη.
Σε τέτοιες βραδιές, το μεγαλύτερο εμπόδιο δεν βρίσκεται πάντα στον αντίπαλο, αλλά στο ίδιο το μυαλό της ομάδας. Και αυτό ακριβώς είναι το πιο κρίσιμο σημείο για την ΑΕΚ ενόψει της αναμέτρησης. Αν έστω και για μια στιγμή το μυαλό φύγει από τη Ράγιο και ταξιδέψει στο επόμενο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, τότε η αποστολή της Ένωσης γίνεται ακόμη πιο δύσκολη απ’ όσο ήδη είναι.
Δεν υπάρχει χώρος για διαχείριση
Η φύση της αναμέτρησης δεν επιτρέπει λογικές συντήρησης. Η ΑΕΚ δεν μπορεί να πάει σε ένα τέτοιο ματς με σκέψη οικονομίας δυνάμεων ή με τη λογική ότι πρέπει να κρατήσει πράγματα για τη συνέχεια. Το σκορ του πρώτου αγώνα έχει δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία η μοναδική επιλογή είναι να τα δώσει όλα.
Ο Μάρκο Νίκολιτς ήταν ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις του. Μίλησε για πίστη, μάχη και για μια ομάδα που πρέπει να παίξει λεπτό προς λεπτό με απόλυτη αφοσίωση. Αυτό σημαίνει ένταση από το πρώτο σφύριγμα, πίεση στον αντίπαλο, διαρκές ρίσκο στην ανάπτυξη και συνάμα καθαρό μυαλό για να μην προκύψει εκείνο το γκολ που μπορεί να τελειώσει οριστικά κάθε ελπίδα ανατροπής.
Η ΑΕΚ καλείται να περπατήσει σε μια εξαιρετικά λεπτή γραμμή. Από τη μία να κυνηγήσει με πάθος το γκολ που θα την βάλει νωρίς στο παιχνίδι και από την άλλη να διατηρήσει ισορροπία, ώστε να μην εκτεθεί απέναντι σε μια ομάδα που ξέρει να παίζει στην κόντρα και έχει το προβάδισμα του πρώτου αγώνα.
Η σκέψη στον ΠΑΟΚ είναι παγίδα
Όλοι στην ΑΕΚ γνωρίζουν πως το ντέρμπι που ακολουθεί με τον ΠΑΟΚ είναι πολύ σημαντικό. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει τη σειρά των προτεραιοτήτων. Η Ράγιο είναι το απόλυτο παρόν και οτιδήποτε άλλο ανήκει στο μέλλον.
Η οποιαδήποτε σκέψη για το ματς της Κυριακής, για τη διαχείριση προσώπων ή για το αν πρέπει να υπάρξει μια πιο «μαζεμένη» προσέγγιση ώστε να μείνει ενέργεια για μετά, εμπεριέχει σοβαρό κίνδυνο. Διότι όταν μια ομάδα καλείται να κυνηγήσει μια ανατροπή τέτοιου μεγέθους, δεν μπορεί να παίζει με μισό βλέμμα στο επόμενο παιχνίδι.
Δεν μπορείς να μοιράσεις ένταση σε δύο αναμετρήσεις όταν η πρώτη απαιτεί το απόλυτο. Δεν γίνεται να ζητάς από μια ομάδα να φτάσει στα όριά της και ταυτόχρονα να σκέφτεσαι πώς θα παραμείνει φρέσκια τρεις ημέρες μετά. Αυτή η λογική δεν είναι ρεαλισμός. Είναι λάθος εκτίμηση της στιγμής.
Πρώτα η μάχη, μετά ο απολογισμός
Η ΑΕΚ οφείλει να μπει στη ρεβάνς με μοναδικό στόχο να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα. Να πιέσει, να τρέξει, να παίξει με ένταση και αποφασιστικότητα, να προσπαθήσει να δημιουργήσει συνθήκες για ένα γρήγορο γκολ και να κρατήσει ζωντανό το παιχνίδι όσο περισσότερο μπορεί.
Αυτή η προσέγγιση προϋποθέτει πλήρη συγκέντρωση. Δεν συνδυάζεται εύκολα με σκέψεις για rotation, διαχείριση ή δεύτερα πλάνα. Η ΑΕΚ θα πρέπει να κοιτάξει τον ΠΑΟΚ μόνο όταν τελειώσει η μάχη με τη Ράγιο. Τότε και μόνο τότε θα υπάρχουν πραγματικά δεδομένα: πόση ενέργεια καταναλώθηκε, ποια είναι η κατάσταση των παικτών, τι έχει απομείνει σωματικά και ψυχολογικά.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, κάθε σχετική συζήτηση είναι θεωρητική. Και σε τέτοιες βραδιές, οι θεωρίες σπάνια βοηθούν. Αυτό που μετρά είναι η καθαρότητα σκέψης και η απόλυτη αφοσίωση στο παρόν.
Η ΑΕΚ χρειάζεται καθαρό μυαλό και απόλυτη πίστη
Το ζητούμενο για την Ένωση δεν είναι μόνο να παίξει καλά, αλλά να το κάνει χωρίς περισπασμούς. Να μπει στο γήπεδο με τη συνείδηση ότι το παιχνίδι αυτό απαιτεί τα πάντα. Να μην κρατήσει τίποτα πίσω, να μην λογαριάσει το αύριο, να μην επιτρέψει στον εαυτό της να διασπαστεί.
Αν το καταφέρει, τότε θα έχει κάνει το πρώτο και βασικό βήμα: θα έχει σεβαστεί τη στιγμή και τις απαιτήσεις της. Από εκεί και πέρα, το αν θα φτάσει στην υπέρβαση ή όχι θα το δείξει το γήπεδο.
Και όταν όλα τελειώσουν, τότε η ΑΕΚ θα μετρήσει τι έχει μείνει. Τότε θα δει τι κουβαλάει μαζί της από αυτή τη βραδιά, τι διαθέτει για τη συνέχεια και πώς θα στραφεί στον ΠΑΟΚ. Όχι νωρίτερα. Γιατί αυτή τη στιγμή, για την Ένωση, υπάρχει μόνο ένα παιχνίδι. Και αυτό είναι απέναντι στη Ράγιο.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας