ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τα βρήκαν Ουκρανία–Ουγγαρία: €90 δισ. και restart στον Druzhba αλλάζουν το παιχνίδι

Τα βρήκαν Ουκρανία–Ουγγαρία: €90 δισ. και restart στον Druzhba αλλάζουν το παιχνίδι

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Τα βρήκαν Ουκρανία–Ουγγαρία: €90 δισ. και restart στον Druzhba αλλάζουν το παιχνίδι

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η άρση του ουγγρικού βέτο ξεκλειδώνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς το Κίεβο, ενώ η επανεκκίνηση του αγωγού Druzhba επαναφέρει τις ενεργειακές ισορροπίες στην Κεντρική Ευρώπη

Ξεμπλοκάρει το πακέτο των €90 δισ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολογεί την εκταμίευση πακέτου ύψους €90 δισ. προς την Ουκρανία, μετά την άρση του βέτο από την Ουγγαρία που είχε «παγώσει» τη διαδικασία για μήνες.

Η συμφωνία, που εγκρίθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών, αναμένεται να επικυρωθεί άμεσα από τα κράτη-μέλη, ανοίγοντας τον δρόμο για εκταμιεύσεις εντός ημερών.

Καταλυτικός παράγοντας υπήρξε η πολιτική μεταβολή στη Βουδαπέστη, μετά την εκλογική ήττα του Βίκτορ Όρμπαν, η οποία περιόρισε τη δυνατότητα συνέχισης της σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Druzhba: Ενέργεια και πολιτική σε κοινή τροχιά

Παράλληλα με την πολιτική συμφωνία, επανεκκινείται η λειτουργία του αγωγός Druzhba, ενός από τους σημαντικότερους ενεργειακούς διαδρόμους της Ευρώπης.

Η ουκρανική εταιρεία Ukrtransnafta επιβεβαίωσε την επανέναρξη ροών ρωσικού πετρελαίου μέσω Λευκορωσίας, με προορισμό:

  • την Ουγγαρία
  • τη Σλοβακία

Η ουγγρική MOL Group ανακοίνωσε ότι οι πρώτες ποσότητες έχουν ήδη αρχίσει να παραδίδονται.

Η επανεκκίνηση έρχεται μετά από τρίμηνη διακοπή, την οποία το Κίεβο απέδωσε σε ζημιές από ρωσικά πλήγματα — ισχυρισμό που η Μόσχα απέρριψε.

Εκλογές και αλλαγή στάσης στη Βουδαπέστη

Η ενεργειακή κρίση αποτέλεσε κεντρικό θέμα στις ουγγρικές εκλογές της 12ης Απριλίου.

Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα Tisza, υπό τον Πέτερ Μαγιάρ, επικράτησε, στέλνοντας σαφές μήνυμα επαναπροσέγγισης με την ΕΕ.

Ο Μαγιάρ ξεκαθάρισε ότι:

  • δεν θα εμποδίσει τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία
  • αλλά η Ουγγαρία δεν θα συμμετάσχει οικονομικά στο πακέτο

Η πολιτική ισορροπία μετατοπίζεται χωρίς αλλαγή κυβέρνησης, αλλά με σαφή περιορισμό της συγκρουσιακής γραμμής.

Σλοβακία: Παράλληλη πίεση και αναδίπλωση

Στο ίδιο μέτωπο, η Σλοβακία είχε υιοθετήσει παρόμοια στάση.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο είχε απειλήσει με μπλοκάρισμα νέων κυρώσεων κατά της Ρωσία, εάν δεν αποκατασταθούν οι ενεργειακές ροές.

Με την επανεκκίνηση του Druzhba:

  • η πίεση υποχωρεί
  • οι αντιρρήσεις περιορίζονται
  • η ΕΕ προχωρά προς νέο πακέτο κυρώσεων

Το τρίγωνο έντασης: Κίεβο – Βουδαπέστη – Μόσχα

Η κρίση συνοδεύτηκε από έντονη ρητορική αντιπαράθεση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι: οι εργασίες στον αγωγό έχουν ολοκληρωθεί και η λειτουργία μπορεί να επανεκκινήσει

Από την πλευρά της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέρριψε την ευθύνη για τη διακοπή στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ρωσία παραμένει έτοιμη να συνεχίσει την τροφοδοσία.

 Ενέργεια ως εργαλείο ισχύος

Η εξέλιξη αναδεικνύει τη βαθιά διασύνδεση πολιτικής και ενέργειας στην Ευρώπη:

  • Ο αγωγός Druzhba λειτουργεί ως γεωοικονομικός μοχλός πίεσης
  • Οι εκλογές επηρεάζουν άμεσα τις ευρωπαϊκές αποφάσεις
  • Η ενεργειακή ασφάλεια παραμένει κρίσιμος παράγοντας συνοχής της ΕΕ

Το «deal» δεν είναι απλώς οικονομικό — είναι στρατηγικό.

Η άρση του ουγγρικού βέτο και η επανεκκίνηση του Druzhba σηματοδοτούν μια προσωρινή αποκλιμάκωση σε ένα πολυεπίπεδο μέτωπο.

Ωστόσο, η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ:

  • ενεργειακής εξάρτησης
  • πολιτικής πίεσης
  • και γεωπολιτικών ανταγωνισμών

δείχνει ότι η κρίση δεν έχει λήξει — απλώς εισέρχεται σε μια νέα φάση.

Πηγή: pagenews.gr

Pagenews Editor
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Pagenews Editor Συντάκτης Ειδήσεων
Δημοσιογράφος με εμπειρία στη σύνταξη και επιμέλεια ειδησεογραφικού περιεχομένου, με έμφαση στη ροή της καθημερινής επικαιρότητας και την άμεση κάλυψη των σημαντικότερων εξελίξεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολείται με πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και γενικού ενδιαφέροντος θέματα, διασφαλίζοντας την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού. Απόφοιτος Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, με εξειδίκευση στα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης και τη σύγχρονη ειδησεογραφία. Διαθέτει εμπειρία στην συγγραφή  online περιεχομένου, τη διαχείριση ειδησεογραφικής ύλης και την παρακολούθηση της επικαιρότητας σε πραγματικό χρόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο