Οικονομία

ΔΥΠΑ – e-ΕΦΚΑ: Πληρωμές άνω του 1,17 δισ. έως τις 30 Απριλίου

ΔΥΠΑ – e-ΕΦΚΑ: Πληρωμές άνω του 1,17 δισ. έως τις 30 Απριλίου

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΔΥΠΑ – e-ΕΦΚΑ: Πληρωμές άνω του 1,17 δισ. έως τις 30 Απριλίου

Πάνω από 1,17 δισ. ευρώ καταβάλλονται σε περισσότερους από 1,7 εκατ. δικαιούχους από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ, με αιχμή τις συντάξεις Μαΐου και τα επιδόματα ανεργίας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο κύκλος πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ, με συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 1,17 δισ. ευρώ να κατευθύνεται σε 1.725.124 δικαιούχους έως τις 30 Απριλίου 2026.

Η καταβολή των ποσών αφορά ένα ευρύ φάσμα παροχών, με βασικό άξονα τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και επιδόματα ανεργίας, μητρότητας, εφάπαξ και επιστροφές εισφορών. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρωτικές πληρωμές της περιόδου, η οποία επηρεάζει άμεσα την οικονομική ρευστότητα χιλιάδων νοικοκυριών.

Συντάξεις Μαΐου και βασικές πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων προέρχεται από τον e-ΕΦΚΑ, με τις πληρωμές να επικεντρώνονται κυρίως στις συντάξεις Μαΐου 2026. Συγκεκριμένα, στις 27 Απριλίου καταβλήθηκαν πάνω από 1,12 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 1,66 εκατομμύρια συνταξιούχους, καλύπτοντας κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Η συγκεκριμένη πληρωμή αποτελεί τη βασική οικονομική ανάσα για τη μεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων, καθώς διασφαλίζει τη σταθερή ροή εισοδήματος σε μια περίοδο αυξημένων αναγκών.

Παράλληλα, στις 30 Απριλίου προγραμματίζονται επιπλέον καταβολές, που αφορούν ειδικότερες κατηγορίες δικαιούχων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται προκαταβολές συντάξεων, επιστροφές εισφορών σε μη μισθωτούς και εξωιδρυματικά επιδόματα.

Εφάπαξ και επιστροφές εισφορών

Σημαντικό μέρος των πληρωμών αφορά και τα εφάπαξ, τα οποία καταβάλλονται σταδιακά από τις 27 έως τις 30 Απριλίου, μετά την έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Το συνολικό ποσό για τις συγκεκριμένες καταβολές ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας περίπου 900 δικαιούχους.

Επιπλέον, στις 30 Απριλίου καταβάλλονται 3,5 εκατομμύρια ευρώ για επιστροφές εισφορών σε μη μισθωτούς, μια πληρωμή που αφορά επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που έχουν καταβάλει επιπλέον ποσά.

Την ίδια ημέρα προβλέπεται και η καταβολή 298.000 ευρώ σε δικαιούχους εξωιδρυματικών επιδομάτων του ΤΑΥΤΕΚΩ, ενισχύοντας ευάλωτες ομάδες που χρειάζονται σταθερή υποστήριξη.

Επιδόματα και προγράμματα από τη ΔΥΠΑ

Από την πλευρά της ΔΥΠΑ, οι πληρωμές επικεντρώνονται κυρίως σε επιδόματα και προγράμματα στήριξης της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, 13 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε 21.500 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπές παροχές.

Παράλληλα, 1 εκατομμύριο ευρώ καταβάλλεται σε 15.000 μητέρες στο πλαίσιο της επιδοτούμενης άδειας μητρότητας, ενισχύοντας την κοινωνική προστασία σε μια κρίσιμη περίοδο για τις οικογένειες.

Σημαντικό ποσό, ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, διατίθεται επίσης σε 13.000 δικαιούχους μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, που στοχεύουν στην ενίσχυση της εργασίας και τη μείωση της ανεργίας.

Τέλος, 1,2 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε 80 φορείς για την κάλυψη εισφορών στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

Μαζική καταβολή με ευρύ κοινωνικό αποτύπωμα

Η συνολική εικόνα των πληρωμών αποτυπώνει την έκταση της παρέμβασης των ασφαλιστικών και κοινωνικών φορέων στην οικονομία. Από τις συντάξεις μέχρι τα επιδόματα και τα προγράμματα απασχόλησης, οι καταβολές αυτές αποτελούν βασικό μηχανισμό στήριξης για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Η χρονική συγκέντρωση των πληρωμών έως τις 30 Απριλίου ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τον ρόλο του e-ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ ως πυλώνων κοινωνικής συνοχής.

Σε μια περίοδο όπου το κόστος ζωής παραμένει υψηλό, οι συγκεκριμένες καταβολές δεν αποτελούν απλώς μια διοικητική διαδικασία, αλλά κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση της οικονομικής ισορροπίας των νοικοκυριών.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments