Με μια πράξη που ήδη προκαλεί πολιτική αναταραχή, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Τζαβέλλας έκρινε ότι η δικογραφία των υποκλοπών δεν ανοίγει ξανά, καθώς τα στοιχεία που επικαλείται το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δεν αποτελούν «νέα στοιχεία» κατά τον ΚΠΔ.
Η απόφαση, με ημερομηνία 27 Απριλίου 2026, «κλειδώνει» ουσιαστικά την υπόθεση στο αρχείο, υιοθετώντας πλήρως τη γραμμή ότι το πόρισμα Ζήση παραμένει ακέραιο.
Στο παραπολιτικό σκέλος της απόφασης, νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η πράξη Τζαβέλλα λειτουργεί και ως θεσμική «διόρθωση πορείας» προς το Πλημμελειοδικείο, το οποίο είχε ζητήσει νέα διερεύνηση.
Ο εισαγγελέας, με ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα, απορρίπτει την ιδέα μιας τρίτης έρευνας, αφήνοντας αιχμές ότι επιχειρείται:«επανεκκίνηση χωρίς ουσιαστικό νέο αποδεικτικό υπόβαθρο»
Ιδιαίτερη ένταση προκαλεί το σκέλος που αφορά τα εννέα επιπλέον πρόσωπα που είχε υποδείξει το δικαστήριο.
Κατά τον εισαγγελέα:
Στα παραπολιτικά πηγαδάκια της Δικαιοσύνης γίνεται λόγος για «σύγκρουση ερμηνειών μεταξύ έδρας και εισαγγελίας», που δείχνει ότι η υπόθεση είχε ήδη φτάσει σε θεσμικό όριο.
Στο πολιτικά πιο ευαίσθητο σημείο, αυτό της προπληρωμένης κάρτας που συνδέθηκε με την αποστολή κακόβουλων SMS προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, η εισαγγελική κρίση παραμένει σταθερή:
Η αναφορά στον αποκαλούμενο «κρεοπώλη» και το περιβάλλον του Κ.Π. αντιμετωπίζεται από την εισαγγελία ως παραπληροφορητική θόλωση χωρίς νομικό βάρος.
Σε πολιτικά και δικαστικά γραφεία, η απόφαση ερμηνεύεται ως προσπάθεια:
Ωστόσο, άλλοι μιλούν για «θεσμική παγίωση μιας αμφισβητούμενης πραγματικότητας», που δεν κλείνει την κοινωνική υπόθεση.
Η εισαγγελική πράξη απορρίπτει σενάρια κατασκοπείας, σημειώνοντας ότι:
Παρασκηνιακά, όμως, νομικοί κύκλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό το σημείο παραμένει το πιο πολιτικά «ευαίσθητο κενό» της υπόθεσης.
Η αντίδραση ήταν άμεση και σφοδρή:
Στα πολιτικά γραφεία καταγράφεται ήδη κινητικότητα για κοινή αντιπολιτευτική πρωτοβουλία, κάτι που ανεβάζει την πίεση προς την κυβέρνηση.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει:
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η υπόθεση έχει ήδη κριθεί δικαστικά και δεν μπορεί να επανανοίγει πολιτικά επ’ άπειρον.
Παρά τη δικαστική «αρχειοθέτηση», η πολιτική πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Η υπόθεση των υποκλοπών:
Στο παρασκήνιο, πολιτικοί αναλυτές μιλούν για «υπόθεση που δεν κλείνει ποτέ πραγματικά, ακόμη κι αν κλείσει δικογραφικά».
Η απόφαση Τζαβέλλα επιχειρεί να βάλει τέλος σε μια πολυετή δικαστική εκκρεμότητα.
Όμως πολιτικά, φαίνεται να ανοίγει έναν νέο κύκλο:έναν κύκλο σύγκρουσης για το ποιος ορίζει τελικά τι είναι «αλήθεια» στην υπόθεση των υποκλοπών.
Πηγή: pagenews.gr