Πολιτική

Τσίπρας: Πατριωτική εισφορά στα υπερκέρδη τραπεζών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Τσίπρας: Πατριωτική εισφορά στα υπερκέρδη τραπεζών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Τσίπρας: Πατριωτική εισφορά στα υπερκέρδη τραπεζών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr στην Google
«Είναι δύσκολο να γίνουν όλα αυτά; Όσο δύσκολο είναι να έχεις το θάρρος να συγκρουστείς με τα συμφέροντα και την ευθύνη να στηρίξεις την κοινωνία» λέει ο πρώην πρωθυπουργός σε βίντεό του στα social media

Σφοδρή επίθεση κατά του τραπεζικού συστήματος εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσα από ανάρτησή του στα social media το Σάββατο (9.5.26), βάζοντας στο επίκεντρο τα υψηλά κέρδη των τραπεζών, τις χρεώσεις στις καθημερινές συναλλαγές και τη φορολογική μεταχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι τράπεζες κατέγραψαν το 2025 κέρδη που ξεπέρασαν τα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ οι μέτοχοί τους –στην πλειονότητά τους ξένα επενδυτικά funds– έλαβαν μερίσματα άνω των 2,83 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μια «κρατικά εγγυημένη αισχροκέρδεια», αποδίδοντας την αυξημένη κερδοφορία στις υψηλές προμήθειες και στη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι τα έσοδα των τραπεζών από χρεώσεις και προμήθειες στις καθημερινές συναλλαγές έφτασαν τα 2,44 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας πως η ψαλίδα επιτοκίων στην Ελλάδα παραμένει η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, έκανε λόγο για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση μέσω του αναβαλλόμενου φόρου, τονίζοντας ότι οι τράπεζες δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

«Για να πάρει κανείς δάνειο, πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη από δανεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά, ασκώντας κριτική στα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο πρώην πρωθυπουργός πρότεινε την επιβολή «πατριωτικής εισφοράς» στα υπερκέρδη τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, την κατάργηση των καταχρηστικών τραπεζικών χρεώσεων και μια δικαιότερη φορολόγηση των μερισμάτων, καλώντας σε πολιτικές αποφάσεις που –όπως είπε– θα στηρίζουν την κοινωνία απέναντι στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο