Η Κίνα εμφανίζεται να αξιοποιεί τον πόλεμο στο Ιράν για να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με εμπιστευτική ανάλυση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται η Washington Post. Η έκθεση περιγράφει πώς το Πεκίνο επιχειρεί να μετατρέψει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή σε γεωπολιτικό πλεονέκτημα, την ώρα που η Ουάσιγκτον βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενο στρατιωτικό, οικονομικό και διπλωματικό κόστος.
Η αξιολόγηση παρουσιάστηκε στον πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Νταν Κέιν, και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Πεντάγωνο. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο πόλεμος στο Ιράν δεν περιορίζεται πλέον στη Μέση Ανατολή, αλλά επηρεάζει άμεσα τον παγκόσμιο ανταγωνισμό ΗΠΑ – Κίνας.
Το πλαίσιο DIME και η κινεζική στρατηγική
Η έκθεση χρησιμοποιεί το γνωστό πλαίσιο DIME, δηλαδή την αξιολόγηση μέσω τεσσάρων βασικών εργαλείων κρατικής ισχύος: διπλωματικό, πληροφοριακό, στρατιωτικό και οικονομικό.
Με βάση αυτή την ανάλυση, η Κίνα εμφανίζεται να κινείται ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα. Πουλά όπλα σε συμμάχους των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, προσφέρει ενεργειακές λύσεις σε χώρες που επηρεάστηκαν από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ και αξιοποιεί επικοινωνιακά τη σύγκρουση για να παρουσιάσει την Ουάσιγκτον ως δύναμη αποσταθεροποίησης.
Το Πεκίνο εμφανίζεται έτσι όχι μόνο ως παρατηρητής της κρίσης, αλλά ως δύναμη που επιχειρεί να γεμίσει τα κενά που αφήνει η αμερικανική πολιτική.
Ο πόλεμος εξαντλεί κρίσιμα αμερικανικά αποθέματα
Ένα από τα πιο ανησυχητικά σημεία της ανάλυσης αφορά την κατανάλωση αμερικανικών πυρομαχικών. Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει μεγάλες ποσότητες πυραύλων, αναχαιτιστικών και βομβών για την υπεράσπιση του Ισραήλ και των συμμάχων του Κόλπου από ιρανικές επιθέσεις.
Η έκθεση αναφέρεται σε σημαντική πίεση στα αποθέματα συστημάτων όπως οι Patriot, THAAD και Tomahawk, τα οποία θα ήταν κρίσιμα σε ένα πιθανό σενάριο σύγκρουσης με την Κίνα για την Ταϊβάν.
Αυτό δημιουργεί ανησυχία σε συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία, όπως η Ταϊβάν, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, που παρακολουθούν αν η Ουάσιγκτον μπορεί να διατηρήσει επαρκή στρατιωτική ετοιμότητα σε δύο μεγάλα μέτωπα.
Το Πεκίνο παρακολουθεί και μαθαίνει
Η σύγκρουση δίνει επίσης στην Κίνα την ευκαιρία να μελετήσει σε πραγματικό χρόνο τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Το Πεκίνο μπορεί να παρατηρήσει την αμερικανική αεράμυνα, τη χρήση πυραύλων, την προστασία βάσεων, την αντοχή των συστημάτων και τις αδυναμίες των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ταϊβάν, καθώς κάθε αμερικανική επιχειρησιακή κίνηση στη Μέση Ανατολή μπορεί να προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα στον κινεζικό στρατηγικό σχεδιασμό.
Η ενεργειακή κρίση και το άνοιγμα για την Κίνα
Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, καθώς από εκεί διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι το πρόβλημα πλήττει κυρίως την Κίνα λόγω της εξάρτησής της από το πετρέλαιο του Κόλπου. Ωστόσο, η αμερικανική ανάλυση εκτιμά ότι το Πεκίνο έχει καταφέρει να περιορίσει τις πιέσεις χάρη στα αποθέματα πετρελαίου του και στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα παρουσιάζεται σε τρίτες χώρες ως πάροχος λύσεων, προσφέροντας πρόσβαση σε καύσιμα, εναλλακτικές προμήθειες και τεχνολογία πράσινης ενέργειας.
Διπλωματικό κέρδος απέναντι στην Ουάσιγκτον
Η Κίνα αξιοποιεί την κρίση και σε επίπεδο δημόσιας διπλωματίας. Χαρακτηρίζει τον πόλεμο «παράνομο» και επιχειρεί να παρουσιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως δύναμη που παραβιάζει τη διεθνή τάξη που η ίδια υποστηρίζει ότι υπερασπίζεται.
Η στρατηγική αυτή δεν είναι νέα. Το Πεκίνο προσπαθεί εδώ και χρόνια να υπονομεύσει την εικόνα των ΗΠΑ ως υπεύθυνου εγγυητή της διεθνούς σταθερότητας. Ο πόλεμος στο Ιράν του προσφέρει ένα ισχυρό αφήγημα για να απευθυνθεί σε χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν με καχυποψία την αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Οι αντιδράσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου
Το Πεντάγωνο απορρίπτει την εκτίμηση ότι η παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων μετατοπίζεται προς την Κίνα. Ο εκπρόσωπός του, Σον Παρνέλ, δήλωσε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί είναι «θεμελιωδώς ψευδείς».
Από την πλευρά του Λευκού Οίκου, η Ολίβια Γουέιλς υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν αποδεκατίσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του ιρανικού καθεστώτος και έχουν επιβάλει έναν από τους πιο αποτελεσματικούς ναυτικούς αποκλεισμούς στην ιστορία.
Η κινεζική πρεσβεία, αντίθετα, δηλώνει ότι το Πεκίνο εργάζεται για την αποκλιμάκωση και την ειρήνη, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση.
Η κρίσιμη συγκυρία της συνάντησης Τραμπ – Σι
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έρχεται σε εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινά συνομιλίες υψηλού διακυβεύματος με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο.
Η σύνοδος πραγματοποιείται ενώ οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπο να ανοίξει ξανά το Στενό του Ορμούζ και να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο Τραμπ επιμένει ότι δεν χρειάζεται τη βοήθεια της Κίνας για να τερματίσει τον πόλεμο, όμως η ανάλυση δείχνει ότι το Πεκίνο έχει ήδη μετατρέψει την κρίση σε στρατηγική ευκαιρία.
Το μεγαλύτερο κόστος για τις ΗΠΑ
Το πρόβλημα για την Ουάσιγκτον δεν είναι μόνο στρατιωτικό. Είναι και πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό.
Ο πόλεμος έχει προκαλέσει ζημιές στην παγκόσμια οικονομία, έχει αυξήσει τις αμφιβολίες συμμάχων για την αμερικανική στρατιωτική ετοιμότητα και έχει δώσει στην Κίνα χώρο να εμφανιστεί ως εναλλακτικός πόλος σταθερότητας.
Αυτό ακριβώς είναι το σημείο που προκαλεί ανησυχία στους αναλυτές. Η Κίνα δεν χρειάζεται να εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση για να κερδίσει. Αρκεί να αφήσει τις ΗΠΑ να φθείρονται, ενώ η ίδια ενισχύει σχέσεις, παρατηρεί στρατιωτικά δεδομένα και προβάλλει το δικό της αφήγημα.
Η Ταϊβάν στο βάθος της σύγκρουσης
Πίσω από την κρίση στο Ιράν, το μεγάλο στρατηγικό ερώτημα παραμένει η Ταϊβάν. Αν οι ΗΠΑ εξαντλούν κρίσιμα όπλα στη Μέση Ανατολή και αν η αμυντική τους βιομηχανία δυσκολεύεται να τα αναπληρώσει γρήγορα, τότε το Πεκίνο αποκτά μεγαλύτερο περιθώριο υπολογισμών.
Η ανησυχία δεν αφορά μόνο το αν η Κίνα θα κινηθεί στρατιωτικά, αλλά και το αν η αμερικανική αποτροπή παραμένει αρκετά πειστική.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πόλεμος στο Ιράν λειτουργεί ως έμμεση δοκιμασία για την παγκόσμια ισχύ των ΗΠΑ και ως ευκαιρία για την Κίνα να ενισχύσει τη θέση της στον νέο διεθνή ανταγωνισμό.
Πηγή: Pagenews.gr
