Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες υπόθεση που αφορά απειλές κατά της οικογένειας Τραμπ και σχέδια επιθέσεων εναντίον αμερικανικών και ισραηλινών στόχων, μετά την έκδοση στις ΗΠΑ ενός Ιρακινού υπηκόου που κατηγορείται για τρομοκρατική δράση.
Ο Μοχάμαντ Μπακέρ Σαάντ Νταούντ Αλ-Σαάντι, 32 ετών, φέρεται σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές να είχε διατυπώσει απειλές για τη δολοφονία της Ιβάνκα Τραμπ, κόρης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας την πράξη ως εκδίκηση για τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί το 2020.
Ο ύποπτος έχει εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, ενώ η υπόθεση παραμένει υπό δικαστική διερεύνηση.
Οι απειλές και οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξετάζουν οι αρχές, ο Αλ-Σαάντι φέρεται να είχε προχωρήσει σε δημόσιες απειλές μέσω κοινωνικών δικτύων, συνοδεύοντας αναρτήσεις με μηνύματα εκδίκησης.
Σε μία από αυτές, σύμφωνα με τις αναφορές, είχε δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικές με την περιοχή κατοικίας της Ιβάνκα Τραμπ στη Φλόριντα, γράφοντας:
«Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου», ενώ φέρεται να ισχυριζόταν ότι ούτε τα μέτρα ασφαλείας ούτε η Μυστική Υπηρεσία θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία.
Οι αρχές αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα τέτοιου είδους αναρτήσεις, ειδικά όταν συνοδεύονται από στοιχεία παρακολούθησης ή αναφορές σε συγκεκριμένους στόχους.
Η σύνδεση με τον Κασέμ Σουλεϊμανί
Οι κατηγορίες συνδέονται άμεσα με τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο οποίος σκοτώθηκε το 2020 σε αμερικανική αεροπορική επιχείρηση στο Ιράκ.
Ο θάνατός του είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση στη Μέση Ανατολή και έκτοτε έχουν υπάρξει επανειλημμένες αναφορές για απειλές εκδίκησης κατά αμερικανικών στόχων.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που εξετάζονται, ο Αλ-Σαάντι φέρεται να υποστήριζε ότι η στοχοποίηση της Ιβάνκα Τραμπ θα αποτελούσε συμβολική πράξη ανταπόδοσης απέναντι στην οικογένεια του πρώην Αμερικανού προέδρου.
Κατηγορίες για σχέδια επιθέσεων σε ΗΠΑ και Ισραήλ
Πέρα από τις απειλές κατά της Ιβάνκα Τραμπ, οι αμερικανικές αρχές αποδίδουν στον 32χρονο συμμετοχή ή εμπλοκή σε ευρύτερα σχέδια επιθέσεων.
Μεταξύ άλλων, φέρεται να ερευνώνται:
- πιθανή στόχευση εβραϊκών ή θρησκευτικών χώρων στις ΗΠΑ,
- προσπάθειες στρατολόγησης ατόμων για επιθέσεις με οικονομικά ανταλλάγματα,
- επαφές που συνδέονται με ακραία βίαιη ρητορική κατά ΗΠΑ και Ισραήλ.
Οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν συνομιλίες και ηλεκτρονικά ίχνη που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περιλαμβάνουν αναζητήσεις ή συζητήσεις για βομβιστικές επιθέσεις.
Η υπόθεση επαναφέρει την ανησυχία για ασύμμετρες απειλές
Η συγκεκριμένη υπόθεση αναζωπυρώνει τις ανησυχίες των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας για μεμονωμένους δράστες ή δίκτυα που λειτουργούν εκτός συμβατικών στρατιωτικών πλαισίων, αξιοποιώντας διαδικτυακές πλατφόρμες, διεθνείς επαφές και ριζοσπαστική ρητορική.
Τα τελευταία χρόνια, οι αμερικανικές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι απειλές που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή μπορεί να εκδηλωθούν μέσω κυβερνοεπιθέσεων, στοχευμένων ενεργειών ή προσπαθειών στρατολόγησης.
Υπό δικαστική διερεύνηση η υπόθεση
Ο Αλ-Σαάντι παραμένει κρατούμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί δικαστικά και οι κατηγορίες εξακολουθούν να εξετάζονται.
Οι αρχές αναμένεται να αξιολογήσουν εάν υπήρχε πραγματική επιχειρησιακή δυνατότητα υλοποίησης των απειλών ή αν επρόκειτο για ρητορική χωρίς άμεση εκτέλεση.
Η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται να παρακολουθείται στενά, καθώς αγγίζει ζητήματα τρομοκρατίας, εθνικής ασφάλειας και προστασίας υψηλού προφίλ πολιτικών προσώπων στις ΗΠΑ.
Πηγή: Pagenews.gr
