Ελλάδα

Διάσωση 59 παράνομων μεταναστών 48 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων

Διάσωση 59 παράνομων μεταναστών 48 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων
Η επιχείρηση εντοπισμού και περισυλλογής έγινε υπό τον συντονισμό του Ελληνικού ΕΚΣΕΔ και της δύναμης FRONTEX, με καλές καιρικές συνθήκες

Επιχείρηση διάσωσης 59 αλλοδαπών πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), με τη συνδρομή μέσου της Frontex.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρμόδιων αρχών, λέμβος στην οποία επέβαιναν 59 αλλοδαποί εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 48 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες δυνάμεις έρευνας και διάσωσης, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχε πλωτό μέσο της FRONTEX, το οποίο προσέγγισε τη λέμβο και προχώρησε στην ασφαλή περισυλλογή των επιβαινόντων.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, καθώς οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν καλές και επέτρεψαν την ομαλή μεταφορά των αλλοδαπών στο λιμάνι των Καλών Λιμένων. Όπως έγινε γνωστό, δεν καταγράφηκαν τραυματισμοί ούτε κάποιο σοβαρό περιστατικό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ όλοι οι διασωθέντες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια υπό την επίβλεψη των αρμόδιων υπηρεσιών.

Οι 59 αλλοδαποί παραμένουν σε χώρο φιλοξενίας και βρίσκονται υπό την εποπτεία των λιμενικών και αστυνομικών αρχών, προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ταυτοποίησης και καταγραφής, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα υποδοχής και ασφάλειας.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αυξημένη κινητικότητα μεταναστευτικών ροών στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, γεγονός που έχει θέσει σε αυξημένη επιφυλακή τις ελληνικές αρχές και τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες επιτήρησης συνόρων. Οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, με βασικό στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την ασφαλή μεταφορά όσων βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πηγή: pagenews.gr