Πολιτική

Πέτσας για Τσίπρα και Σαμαρά: «Δεν απειλούν τη ΝΔ – Ο Μητσοτάκης κυριαρχεί στο Κέντρο» [vid,pics]

Πέτσας για Τσίπρα και Σαμαρά: «Δεν απειλούν τη ΝΔ – Ο Μητσοτάκης κυριαρχεί στο Κέντρο» [vid,pics]
Το μήνυμα του βουλευτή της ΝΔ στην ΕΡΤ για νέα κόμματα, δεξιά πολυκατοικία και πολιτικές ισορροπίες

Σε μία αποκαλυπτική πολιτική ανάλυση για τις επόμενες εκλογικές ισορροπίες προχώρησε ο Στέλιος Πέτσας μέσα από την ΕΡΤ, σχολιάζοντας τόσο τα σενάρια επιστροφής του Αλέξης Τσίπρας όσο και τις συζητήσεις γύρω από πιθανό νέο πολιτικό φορέα του Αντώνης Σαμαράς.

Ο βουλευτής της ΝΔ εμφανίστηκε βέβαιος ότι καμία από τις δύο πιθανές πολιτικές κινήσεις δεν μπορεί να απειλήσει ουσιαστικά την κυριαρχία του Κυριάκος Μητσοτάκης στον χώρο του Κέντρου.

Πέτσας για Τσίπρα: «Θυμίζει στους πολίτες από τι γλίτωσαν»

Ο Στέλιος Πέτσας εκτίμησε ότι ένα νέο πολιτικό εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα θα επηρεάσει κυρίως την κεντροαριστερά και όχι τη Νέα Δημοκρατία.

«Ο κύριος Τσίπρας δεν απειλεί τη Νέα Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν επιλέξει να κινηθούν προς πιο αριστερό ακροατήριο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό αφήνει τον χώρο του Κέντρου ελεύθερο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, ο Πέτσας υποστήριξε ότι η πολιτική επανεμφάνιση Τσίπρα λειτουργεί τελικά υπέρ της ΝΔ:

«Θυμίζει στους Έλληνες πολίτες από τι γλίτωσαν την περίοδο 2015-2019»

Με αυτή τη φράση επιχείρησε να επαναφέρει στο προσκήνιο τις δύσκολες μνήμες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται νέους κομματικούς σχηματισμούς.

Αντίθετα, σημείωσε πως:

«Καλό είναι για τη δημοκρατία να υπάρχουν πολιτικοί φορείς και διαφορετικές φιλοδοξίες».

Το βλέμμα της ΝΔ δεξιά του Μητσοτάκη

Ο Στέλιος Πέτσας παραδέχθηκε πάντως ότι η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση για τη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται δεξιότερα του κυβερνώντος κόμματος.

Αναφερόμενος στα σενάρια για νέο κόμμα από τον Αντώνη Σαμαρά, εμφανίστηκε προσεκτικός αλλά σαφής:

«Θα απευχόμουν τη δημιουργία τέτοιου κόμματος»

Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός αποτελεί ιστορικό στέλεχος της παράταξης και πρόσωπο που έχει προσφέρει τόσο στη ΝΔ όσο και στη χώρα.

Ωστόσο, αναγνώρισε πως μία τέτοια πολιτική κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει το κυβερνών κόμμα στον χώρο δεξιά της ΝΔ.

«Υπάρχει δεξιό ακροατήριο που πρέπει να ξαναπροσεγγίσουμε»

Ο Πέτσας υπογράμμισε ότι τα δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα επικαλέστηκε:

  • τους Σπαρτιάτες,
  • τη Νίκη,
  • αλλά και τη Φωνή Λογικής,

ως παραδείγματα πολιτικών σχηματισμών που κατέγραψαν σημαντικά ποσοστά.

Κατά τον ίδιο, αυτός είναι ο χώρος στον οποίο θα μπορούσε να επιχειρήσει πολιτική διείσδυση και ο Αντώνης Σαμαράς.

Παρόλα αυτά, εμφανίστηκε βέβαιος ότι:

«Καμία από αυτές τις δυνάμεις δεν μπορεί να ανατρέψει την πορεία της Νέας Δημοκρατίας»,

εφόσον — όπως είπε — η κυβέρνηση συνεχίσει να δίνει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Το στρατηγικό μήνυμα Πέτσα

Πίσω από τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ διακρίνεται μία σαφής πολιτική στρατηγική:

  • διατήρηση της κυριαρχίας στο Κέντρο,
  • ανάκτηση δεξιών ψηφοφόρων,
  • και υπενθύμιση των πολιτικών τραυμάτων της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέλιος Πέτσας εμφανίζεται να θεωρεί ότι η εκλογική μάχη του επόμενου διαστήματος δεν θα κριθεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά κυρίως στο κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να επανασυσπειρώσει το δεξιό και συντηρητικό ακροατήριο χωρίς να χάσει το κεντρώο προφίλ της.

Πέτσας ζητά μόνιμες μειώσεις στα καύσιμα: «Δεν αντέχει άλλο η κοινωνία»

Παρέμβαση με σαφές κοινωνικό και οικονομικό μήνυμα – «Ο πληθωρισμός κοντά στο 5% δεν είναι αποδεκτός»

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για πιο δραστικές παρεμβάσεις απέναντι στην ακρίβεια και τις αυξήσεις στα καύσιμα έστειλε ο Στέλιος Πέτσας μέσα από την παρέμβασή του στην ΕΡΤ, ζητώντας μόνιμα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναγνώρισε ότι η νέα διεθνής αναταραχή και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίσει να σηκώνει μόνη της το βάρος.

«Πληθωρισμός κοντά στο 5% δεν είναι αποδεκτός», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως κάθε κυβέρνηση οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όταν οι τιμές πιέζουν τόσο έντονα τους πολίτες.

«Χρειάζονται μόνιμα μέτρα και όχι προσωρινές λύσεις»

Ο Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε σαφώς υπέρ πιο επιθετικών παρεμβάσεων στην αγορά καυσίμων, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ο ίδιος έχει εισηγηθεί ακόμα και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Όπως είπε:

«Όταν οι τιμές ανεβαίνουν τόσο πολύ και δεν φαίνεται να αποκλιμακώνονται τα επόμενα χρόνια, χρειάζονται δραστικά μέτρα εκεί όπου υπάρχει αποτυχία της αγοράς».

Ο ίδιος απέδωσε τη νέα έκρηξη τιμών στις γεωπολιτικές εξελίξεις και στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εξωτερική διαταραχή που όμως επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Και πρόσθεσε με έμφαση:

«Υπάρχει αποτυχία της αγοράς λόγω πολέμου. Εκεί πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση».

Μήνυμα στήριξης αλλά και πίεσης προς το Μαξίμου

Παρότι αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει παρατάσεις σε ορισμένα μέτρα ανακούφισης για τα καύσιμα, ο Πέτσας ξεκαθάρισε ότι αυτά δεν αρκούν.

«Περιμένω περισσότερα πράγματα από την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας μήνυμα ότι η κοινωνία χρειάζεται πιο ουσιαστικές και σταθερές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προσωρινά μέτρα συχνά δεν καταλήγουν πραγματικά στον καταναλωτή, καθώς η αγορά τα απορροφά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στις τελικές τιμές.

«Να γίνουν όλα χωρίς να χαθεί η εμπιστοσύνη»

Ο βουλευτής της ΝΔ ξεκαθάρισε πάντως ότι οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να γίνει:

  • μέσα στις αντοχές του προϋπολογισμού,
  • χωρίς να διαταραχθεί η εμπιστοσύνη των αγορών,
  • και χωρίς να σταλεί μήνυμα δημοσιονομικής αστάθειας.

«Οι Έλληνες δεν είναι αφελείς», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι οι πολίτες κατανοούν τις διεθνείς δυσκολίες, αλλά περιμένουν και από το κράτος να λειτουργήσει προστατευτικά.

Η παρέμβαση Πέτσα έρχεται σε μια περίοδο που η πίεση από την ακρίβεια αυξάνεται και η κυβέρνηση εξετάζει νέα εργαλεία στήριξης απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος και τις συνεχείς ανατιμήσεις στην αγορά.

Πέτσας για Στουρνάρα: «Επιλογή σταθερότητας σε κρίσιμους καιρούς»

Στήριξη στον κεντρικό τραπεζίτη – πολιτικές αιχμές για ΠΑΣΟΚ και προβλέψεις για νέο κομματικό τοπίο

Σαφή στήριξη προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε ο Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντας τον Γιάννης Στουρνάρας ως έναν από τους πιο επιτυχημένους κεντρικούς τραπεζίτες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι ο Στουρνάρας υπήρξε «επιλογή σταθερότητας και σύνεσης σε περιόδους αβεβαιότητας», επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο του στις κρίσεις που πέρασε η χώρα.

Αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ για ασυνέπεια στάσης

Ο Στέλιος Πέτσας άφησε σαφείς αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας απορία για τη διαφοροποίηση της στάσης του κόμματος απέναντι στον διοικητή της ΤτΕ.

Όπως ανέφερε:

«Δεν μπορώ να καταλάβω την τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ… με θλίβει αυτή η μεταβολή στάσης μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει προσωπική και θεσμική συνεργασία με τον Γιάννη Στουρνάρα, ειδικά την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά–Βενιζέλου (2012–2014).

Προβλέψεις για ΣΥΡΙΖΑ και νέο πολιτικό σκηνικό

Ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε τη θέση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πορεία πολιτικής συρρίκνωσης, υποστηρίζοντας ότι είχε ήδη προβλέψει από το 2023 το «τέλος του ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχης δύναμης».

Αναφερόμενος στον Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε ότι η φθορά αφορά τον πολιτικό φορέα και όχι απαραίτητα το πρόσωπο.

Σχόλιο για νέα κόμματα και δημοσκοπήσεις

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στα σενάρια δημιουργίας νέων πολιτικών σχηματισμών, συμπεριλαμβανομένης πιθανής πρωτοβουλίας της Μαρία Καρυστιανού.

Υποστήριξε ότι:

  • τα νέα κόμματα συνήθως ξεκινούν με δημοσκοπική «έκρηξη»,
  • αλλά αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση που εξετάζεται,
  • και εκτίμησε ότι τέτοια εγχειρήματα σταδιακά φθίνουν.

Μάλιστα προχώρησε σε πιο αιχμηρή πρόβλεψη:

«Θα παλέψουν για είσοδο στη Βουλή, αλλά πιθανόν μόνο ένα από αυτά να τα καταφέρει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η συνολική τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα κινήθηκε σε τρεις άξονες:

  • στήριξη θεσμικών προσώπων όπως ο Γιάννης Στουρνάρας,
  • πολιτική κριτική προς το ΠΑΣΟΚ για αστάθεια θέσεων,
  • και πρόβλεψη για ρευστό και κατακερματισμένο αντιπολιτευτικό τοπίο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής της ΝΔ εμφανίζεται βέβαιος ότι η πολιτική σταθερότητα θα παραμείνει βασικό ζητούμενο για την επόμενη εκλογική περίοδο, με την κυβέρνηση να στοχεύει — όπως υπονοείται — στη διατήρηση της κυριαρχίας της μέσα σε ένα όλο και πιο πολυκερματισμένο πολιτικό σύστημα.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο