Repowering αιολικών πάρκων στα νησιά
Σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί και η ολοκλήρωση του πρώτου προγράμματος repowering αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
Η ΔΕΗ αντικατέστησε 105 παλιές ανεμογεννήτριες σε 10 νησιά με 24 νέες ανεμογεννήτριες υψηλότερης απόδοσης.
Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία αυξάνει την παραγωγική αποδοτικότητα των αιολικών εγκαταστάσεων, μειώνει το περιβαλλοντικό και τεχνικό αποτύπωμα των παλαιών υποδομών και αξιοποιεί καλύτερα το διαθέσιμο αιολικό δυναμικό.
Διεθνής αναγνώριση για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις
Η πρόοδος της ΔΕΗ σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης αναγνωρίζεται και από διεθνείς οργανισμούς.
Το 2025, η εταιρεία διατήρησε τη βαθμολογία «Β» στον δείκτη CDP για την Κλιματική Αλλαγή, έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς δείκτες αξιολόγησης περιβαλλοντικών επιδόσεων.
Η αξιολόγηση αυτή επιβεβαιώνει ότι ο Όμιλος παρακολουθεί και διαχειρίζεται συστηματικά τους κλιματικούς κινδύνους και τις περιβαλλοντικές του επιδόσεις.
Δράσεις για τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον
Πέρα από τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις, η ΔΕΗ αναπτύσσει και πρωτοβουλίες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.
Οι δράσεις περιλαμβάνουν προστασία της βιοποικιλότητας, αποκατάσταση φυσικών περιοχών, μείωση της ρύπανσης και συνεργασίες με εξειδικευμένους οργανισμούς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
Παράλληλα, υλοποιούνται τοπικές πρωτοβουλίες όπως καθαρισμοί παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών.
Το στρατηγικό πλάνο έως το 2030
Το νέο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου ΔΕΗ για την περίοδο 2026-2030 προβλέπει συνολικές επενδύσεις άνω των 24 δισ. ευρώ.
Στόχος είναι ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος στα 24,3 GW έως το 2030, μέσα από επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας και ευέλικτη παραγωγή.
Η στρατηγική αυτή δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, αλλά επεκτείνεται και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου η ΔΕΗ επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο της ως περιφερειακός ενεργειακός όμιλος.
Ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπενθυμίζει την ανάγκη για ταχύτερη δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Η ΔΕΗ, μέσα από τη μείωση των εκπομπών της, την απολιγνιτοποίηση, την ανάπτυξη ΑΠΕ, τις επενδύσεις σε αποθήκευση και τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, επιχειρεί να συμβάλει ενεργά στη μετάβαση προς ένα πιο καθαρό και ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα.
Με επενδύσεις άνω των 24 δισ. ευρώ και ξεκάθαρους στόχους έως το 2030, ο Όμιλος επιδιώκει να αποτελέσει βασικό πυλώνα της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.
Πηγή: Pagenews.gr
