Πολιτισμός

Πέντε εκθέσεις στην Ελλάδα που αξίζουν μια θέση στην καλοκαιρινή ατζέντα

Πέντε εκθέσεις στην Ελλάδα που αξίζουν μια θέση στην καλοκαιρινή ατζέντα
Από το Μουσείο Μπενάκη και τη Gagosian μέχρι τον Πόρο και τη Θεσσαλονίκη, η τέχνη δίνει τον ρυθμό του φετινού καλοκαιριού

Η Gagosian της Αθήνας παρουσιάζει την έκθεση «Eugène Atget» με νέα έργα ζωγραφικής του Urs Fischer, σε μια από τις σημαντικότερες εικαστικές αφίξεις του καλοκαιριού.

Πρόκειται για την πρώτη ατομική παρουσίαση του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη στον χώρο της γκαλερί στην Αθήνα, γεγονός που προσδίδει στην έκθεση ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τα έργα που παρουσιάζονται είναι μεγάλης κλίμακας πίνακες, μέσα από τους οποίους ο Fischer επανερμηνεύει το αστικό τοπίο του Λος Άντζελες.

Στη δουλειά του συνυπάρχουν φωτογραφία, ζωγραφική με το χέρι, στένσιλ, μεταξοτυπία και κολάζ, δημιουργώντας ένα σύνθετο εικαστικό λεξιλόγιο που εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στην αναπαράσταση, τη μνήμη και την εμπειρία της σύγχρονης πόλης.

Η αναφορά στον Eugène Atget, τον Γάλλο φωτογράφο που κατέγραψε το «παλιό Παρίσι» στα τέλη του 19ου αιώνα, λειτουργεί ως αφετηρία για μια νέα ανάγνωση της αστικής εικόνας.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 9 Ιουνίου 2026 και θα διαρκέσει έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2026.

«Ίχνη» του Νίκου Ποδιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, ο Νίκος Ποδιάς παρουσιάζει την έκθεση «Ίχνη», μια εικαστική πρόταση που βασίζεται στη μεταμόρφωση ταπεινών υλικών σε αντικείμενα με σχεδόν τελετουργική αξία.

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί εύθραυστο χαρτί, φακελάκια τσαγιού και χρυσόχαρτα, τα οποία τοποθετεί σε διάλογο με τη στιβαρότητα του μαρμάρου, τη σκληρότητα του μετάλλου και τη γήινη πυκνότητα του πηλού.

Απέναντι στα αρχαία ευρήματα, τα έργα του Ποδιά προτείνουν μια αντίστροφη διαδρομή: ενώ τα αρχαία αντικείμενα φέρνουν το παρελθόν στο παρόν, οι σύγχρονες δημιουργίες του αποκαλύπτουν ένα κρυμμένο βίωμα, μια μνήμη που μοιάζει να έρχεται από μακριά.

Οι επιφάνειες, οι πτυχώσεις, οι σκιές και οι αντανακλάσεις δημιουργούν έναν αθόρυβο διάλογο με τις προθήκες και τα θραύσματα του μουσείου.

Η έκθεση, σε επιμέλεια της Μαρίας Γιαννοπούλου και της Τατιάνας Σπινάρη-Πολλάλη, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 12 Ιουνίου στις 19:00.

«Το Παιχνίδι της Ανάδυσης» στη CITRONNE Gallery

Στην CITRONNE Gallery στον Πόρο, η Αφροδίτη Λίτη παρουσιάζει την έκθεση «Το Παιχνίδι της Ανάδυσης», συγκροτώντας έναν γλυπτικό κόσμο όπου η θάλασσα, η μνήμη και ο μύθος λειτουργούν ως ενιαία χωρική εμπειρία.

Η καλλιτέχνιδα δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου η αντανάκλαση, η κλίμακα, το φως και η μεταμόρφωση συνυπάρχουν, διαμορφώνοντας έναν διάλογο ανάμεσα στο έργο, τον χώρο και τον θεατή.

Κολυμβήτριες, δελφίνια, όστρακα και μια βάρκα μετατρέπονται σε φορείς συμβολισμών και μνήμης.

Η θάλασσα δεν παρουσιάζεται ως απλή εικόνα, αλλά ανακαλείται μέσα από τη λάμψη των ψηφίδων Murano, τις μεταλλικές επιφάνειες και τις διαρκείς αντανακλάσεις που μεταβάλλουν την εμπειρία του χώρου.

Η έκθεση, σε επιμέλεια της Τατιάνας Σπινάρη-Πολλάλη, εγκαινιάζεται το Σάββατο 13 Ιουνίου στις 20:00.

«László Moholy-Nagy. Light Play» στο MOMUS

Στη Θεσσαλονίκη, το MOMUS-Μουσείο Φωτογραφίας παρουσιάζει την έκθεση «László Moholy-Nagy. Light Play», αφιερωμένη σε μία από τις σημαντικότερες μορφές του Bauhaus.

Ο László Moholy-Nagy υπήρξε καθοριστική προσωπικότητα στην ανανέωση της φωτογραφικής γλώσσας, αντιμετωπίζοντας τη φωτογραφία όχι απλώς ως μέσο καταγραφής, αλλά ως εργαλείο πειραματισμού, σύνθεσης και νέας οπτικής εμπειρίας.

Η έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνδιοργάνωση του MOMUS-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με το Fotografiska και το The Moholy-Nagy Estate.

Μέσα από το έργο του, το φως μετατρέπεται σε υλικό δημιουργίας, ενώ η φωτογραφία αποκτά έναν ρόλο πέρα από την τεκμηρίωση: γίνεται πεδίο έρευνας, αφαίρεσης και ανακάλυψης.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 13 Ιουνίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2026, σε επιμέλεια της Jessica Jarl, διευθύντριας διεθνών εκθέσεων του Fotografiska.

Η τέχνη ως καλοκαιρινή εμπειρία

Οι πέντε αυτές εκθέσεις αποδεικνύουν ότι το καλοκαίρι μπορεί να γίνει μια περίοδος ουσιαστικής επαφής με την τέχνη.

Από την αρχαιότητα που εισβάλλει στο παρόν, μέχρι τη φωτογραφία του Bauhaus, τις αντανακλάσεις της θάλασσας, τα ίχνη της μνήμης και την ανασύνθεση του αστικού τοπίου, οι εκθέσεις αυτές προσφέρουν διαφορετικές αφορμές για σκέψη, παρατήρηση και αισθητική εμπειρία.

Για όσους βρίσκονται στην Αθήνα, στον Πόρο ή στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν στάσεις που αξίζει να μπουν στην καλοκαιρινή ατζέντα.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο