Πολιτική

Παπασταύρου στο Fox Business: Η Ελλάδα “ενεργειακός κόμβος” ΗΠΑ–ΕΕ με έμφαση σε LNG και υδρογονάνθρακες

Παπασταύρου στο Fox Business: Η Ελλάδα “ενεργειακός κόμβος” ΗΠΑ–ΕΕ με έμφαση σε LNG και υδρογονάνθρακες
Η Αθήνα αναβαθμίζει τον ρόλο της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, προωθώντας συνεργασίες με ExxonMobil και Chevron, ενώ ενισχύει τη θέση της ως βασική πύλη εισόδου αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα ως στρατηγικός ενεργειακός πυλώνας

Τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή αρχιτεκτονική της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανέδειξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, σε συνέντευξή του στο Fox Business.

Ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε τη χώρα ως“στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην ενέργεια”και βασικό πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι η ενεργειακή ασφάλεια έχει πλέον μετατραπεί σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Ο ρόλος του LNG και του κάθετου διαδρόμου

Κεντρικό σημείο της στρατηγικής αποτελεί η αξιοποίηση της Ελλάδας ως πύλης εισόδου αμερικανικού LNG προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Μέσω υποδομών όπως η Ρεβυθούσα και οι FSRU σταθμοί, το αμερικανικό LNG διοχετεύεται προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, μέσω του λεγόμενουΚάθετου Διαδρόμου, που συνδέει:

  • Ελλάδα
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • και περαιτέρω προς την Ουκρανία

Στόχος είναι ημείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσίακαι η ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης στην περιοχή.

Συνεργασίες με ExxonMobil και Chevron

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική συνεργασία με μεγάλες αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες, όπως η ExxonMobil και η Chevron, για την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του:

  • προγραμματίζονται σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης
  • εξετάζεται η πραγματοποίηση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μετά από περίπου 50 χρόνια
  • η Ελλάδα φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε μελλοντικό παραγωγό φυσικού αερίου

Από τις ΑΠΕ στους υδρογονάνθρακες: μια “ολιστική” στρατηγική

Ο Παπασταύρου υπογράμμισε ότι η ενεργειακή πολιτική της χώρας δεν βασίζεται σε έναν μόνο πυλώνα, αλλά σε συνδυασμό:

  • ανανεώσιμων πηγών (ήλιος, αέρας, υδροηλεκτρικά)
  • υποδομών φυσικού αερίου
  • πιθανής εγχώριας παραγωγής υδρογονανθράκων
  • γεωστρατηγικής αξιοποίησης της θέσης της Ελλάδας

Η προσέγγιση αυτή εντάσσεται στη λογική ότι η ενεργειακή αυτάρκεια και η διαφοροποίηση πηγών αποτελούν κρίσιμο παράγοντα οικονομικής και εθνικής ασφάλειας.

Η ευρωπαϊκή διάσταση και η απεξάρτηση από τη Ρωσία

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, έγινε αναφορά και στην ευρωπαϊκή στρατηγική απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το τέλος του 2027.

Η θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου ενισχύει τη συνολική στρατηγική της European Union για:

  • διαφοροποίηση προμηθευτών
  • ενεργειακή ασφάλεια
  • σταθερότητα τιμών

Οι δηλώσεις Παπασταύρου στο Fox Business αποτυπώνουν τη μετάβαση της Ελλάδας από περιφερειακό καταναλωτή ενέργειας σεενεργειακό κόμβο μεταφοράς, διαμετακόμισης και δυνητικής παραγωγής.

Στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, η χώρα επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει:

  • τη γεωγραφική της θέση,
  • τις υποδομές LNG,
  • και τις συνεργασίες με αμερικανικούς ενεργειακούς κολοσσούς,

με στόχο να εδραιωθεί ως κρίσιμος κρίκος στην ενεργειακή ασφάλεια Ευρώπης–ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Πηγή: pagenews.gr