Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα, εντείνοντας τους ελέγχους και τις ανακριτικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που προκαλούνται από ανθρώπινη αμέλεια. Μόνο κατά το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν πέντε συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μετά από εκδήλωση πυρκαγιών σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και των Τρικάλων.
Τα περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε έναν ήδη ιδιαίτερα ανησυχητικό απολογισμό για το πρώτο εξάμηνο του 2026, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής έχουν καταγραφεί 88 συλλήψεις και έχουν επιβληθεί 423 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 424.000 ευρώ για παραβάσεις της πυροσβεστικής νομοθεσίας.
Ανθρώπινη αμέλεια πίσω από τις περισσότερες πυρκαγιές
Οι αρμόδιες υπηρεσίες επισημαίνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών εξακολουθεί να οφείλεται σε αμελείς ενέργειες πολιτών, οι οποίες συχνά πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών ή άλλων δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο.
Η χρήση γεωργικών μηχανημάτων, οι θερμές εργασίες κοπής μετάλλων, οι θερισμοί, η καύση ξερών χόρτων και γενικότερα κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει σπινθήρες αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Η Πυροσβεστική υπογραμμίζει ότι ακόμη και μια μικρή εστία φωτιάς μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, ειδικά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία και ισχυροί άνεμοι.
Το περιστατικό στην Αιτωλοακαρνανία
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις του τελευταίου διημέρου καταγράφηκε στη θέση Τούμπα Μέγα Δένδρου του Δήμου Θέρμου στην Αιτωλοακαρνανία.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κατά τη χρήση γεωργικού ελκυστήρα σε γεωργική έκταση και επεκτάθηκε γρήγορα σε γειτονικές καλλιεργήσιμες και δασικές περιοχές.
Οι ανακριτικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του χειριστή του μηχανήματος, ενώ επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο ύψους 976,56 ευρώ.
Το περιστατικό αναδεικνύει τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση αγροτικών μηχανημάτων χωρίς τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας.
Φωτιά από εργασίες κοπής μετάλλων στη Θεσσαλονίκη
Στο Τριάδι Θεσσαλονίκης η πυρκαγιά προκλήθηκε από σπινθήρες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής μετάλλων με τροχό.
Η φωτιά ξεκίνησε από ξερά χόρτα και επεκτάθηκε γρήγορα σε αγροτεμάχιο όπου υπήρχαν αθέριστα σιτηρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης.
Για το περιστατικό συνελήφθη αλλοδαπός, ενώ του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.927,50 ευρώ.
Το συγκεκριμένο συμβάν έρχεται να υπενθυμίσει τη σημασία της λήψης ειδικών μέτρων προστασίας κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών σε εξωτερικούς χώρους.
Πυρκαγιά από θεριζοαλωνιστική μηχανή στο Κιλκίς
Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και στο αγρόκτημα Σουλτογιαννέικων του Δήμου Κιλκίς.
Κατά τη διάρκεια εργασιών θερισμού, θεριζοαλωνιστική μηχανή προκάλεσε πυρκαγιά η οποία εξαπλώθηκε σε παρακείμενη γεωργική έκταση.
Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του υπευθύνου στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, καθώς οι έρευνες κατέδειξαν σύνδεση της φωτιάς με τη λειτουργία του μηχανήματος.
Η συγκεκριμένη κατηγορία περιστατικών αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες αγροτικών πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες.
Δύο ακόμη συλλήψεις στα Τρίκαλα
Δύο ξεχωριστά περιστατικά καταγράφηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.
Στην περιοχή Ξυλοπάροικο, πυρκαγιά εκδηλώθηκε κατά την κοπή χόρτων με γεωργικό ελκυστήρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σπινθήρες που προκλήθηκαν από την επαφή μεταλλικών εξαρτημάτων με πέτρες οδήγησαν στην ανάφλεξη ξηρής βλάστησης.
Η φωτιά κατέκαψε έκταση περίπου 1.188 τετραγωνικών μέτρων, ενώ συνελήφθη ο υπεύθυνος του μηχανήματος.
Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Κάτω Ελάτη, όπου κατά τη διάρκεια καύσης χόρτων χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας προκλήθηκε αγροτική πυρκαγιά.
Ο υπαίτιος συνελήφθη άμεσα, ενώ του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
Εκατοντάδες πρόστιμα μέσα σε λίγους μήνες
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος.
Από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 14 Ιουνίου 2026 έχουν επιβληθεί συνολικά 423 διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις της πυροσβεστικής νομοθεσίας.
Το συνολικό ύψος των προστίμων ανέρχεται σε 424.281,45 ευρώ, ποσό που αποτυπώνει την αυστηρή στάση των αρχών απέναντι σε πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και φυσικά οικοσυστήματα.
Παράλληλα, οι 88 συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του έτους καταδεικνύουν ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν πλέον με ιδιαίτερη ένταση κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Αυξημένοι έλεγχοι από τη ΔΑΕΕ
Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) σε συνεργασία με τις ανακριτικές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος συνεχίζει τις επιχειρήσεις ελέγχου σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι αρχές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές υψηλού κινδύνου, πραγματοποιώντας προληπτικούς ελέγχους και παρεμβάσεις όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.
Στόχος είναι η άμεση απόδοση ευθυνών σε περιπτώσεις πρόκλησης πυρκαγιών αλλά και η αποτροπή νέων περιστατικών που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σοβαρές καταστροφές.
Η σημασία της πρόληψης
Η Πυροσβεστική υπενθυμίζει ότι η πρόληψη παραμένει το ισχυρότερο όπλο απέναντι στις πυρκαγιές.
Η αποφυγή εργασιών που παράγουν σπινθήρες κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου, η σωστή συντήρηση γεωργικών μηχανημάτων, η τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων ασφαλείας και η αποφυγή καύσης χόρτων χωρίς άδεια αποτελούν βασικές υποχρεώσεις των πολιτών.
Καθώς η χώρα εισέρχεται στο πιο κρίσιμο τμήμα της αντιπυρικής περιόδου, οι αρχές καλούν όλους τους πολίτες να επιδείξουν αυξημένη προσοχή και υπευθυνότητα, προκειμένου να αποφευχθούν νέες πυρκαγιές που μπορεί να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και πολύτιμα φυσικά οικοσυστήματα.
Η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι ακόμη και η μικρότερη αμέλεια μπορεί να έχει τεράστιο κόστος. Για τον λόγο αυτό, η τήρηση των κανόνων πυρασφάλειας αποτελεί όχι μόνο νομική υποχρέωση αλλά και πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον.
Πηγή: Pagenews.gr
