Τσίπρας από Λευκωσία: «Το Κυπριακό Πρέπει να Επιστρέψει στο Τραπέζι»
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Τσίπρας από Λευκωσία: «Το Κυπριακό Πρέπει να Επιστρέψει στο Τραπέζι»
Τσίπρας – Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος στο Επίκεντρο μιας Νέας Γεωπολιτικής Πραγματικότητας
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο μετά την ίδρυση της ΕΛ.Α.Σ. μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων.
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, οι ανακατατάξεις στις σχέσεις Δύσης – Τουρκίας, η ενεργειακή ασφάλεια και η συζήτηση για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή επαναφέρουν την Κύπρο στο επίκεντρο της γεωπολιτικής σκακιέρας.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η συνάντηση Τσίπρα – Χριστοδουλίδη αποκτά ευρύτερη πολιτική σημασία.
Η επιστροφή του Κυπριακού στην ατζέντα
Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν το Κυπριακό.
Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.
«Η επίλυση του Κυπριακού είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά, συνδέοντας το ζήτημα με το γενικότερο περιβάλλον πολεμικών συγκρούσεων και γεωπολιτικής αστάθειας.
Η αναφορά αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς τα τελευταία χρόνια το Κυπριακό έχει υποχωρήσει από το προσκήνιο της διεθνούς διπλωματίας, ενώ η τουρκική πλευρά επιμένει όλο και περισσότερο στη λύση δύο κρατών.
Για τον Τσίπρα, η επιστροφή στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ αποτελεί όχι μόνο πολιτική επιλογή αλλά και στρατηγική αναγκαιότητα.
Το μήνυμα για Αθήνα και Λευκωσία
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο επικεφαλής της ΕΛ.Α.Σ. επέλεξε να θυμίσει τη στενή συνεργασία που είχε αναπτύξει με τον Νίκο Χριστοδουλίδη την περίοδο που ο τελευταίος ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος και αργότερα υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η αναφορά δεν είχε μόνο ιστορικό χαρακτήρα.
Ήταν ένα έμμεσο πολιτικό μήνυμα για την ανάγκη στενότερου συντονισμού μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας σε μια περίοδο αυξημένων περιφερειακών προκλήσεων.
«Σήμερα αυτός ο συντονισμός είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ», τόνισε.
Ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε μάλιστα την κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου για την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας όταν η Άγκυρα παραβίασε την κυπριακή ΑΟΖ.
Η Ανατολική Μεσόγειος σε μεταβατική φάση
Η συγκυρία της συνάντησης δεν είναι τυχαία.
Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές ανακατατάξεις:
- η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Δύσης,
- οι νέοι ενεργειακοί σχεδιασμοί,
- η επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή,
- οι εξελίξεις στη Συρία,
- η αυξανόμενη γεωπολιτική παρουσία περιφερειακών δυνάμεων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος επανέρχεται ως κρίσιμος παράγοντας σταθερότητας αλλά και ως σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή παρουσία στην περιοχή.
Η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών κινήθηκε ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον τους.
Μήνυμα για τη Μέση Ανατολή
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί στη Γενεύη θα οδηγήσει σε μόνιμη αποκλιμάκωση της έντασης.
«Αυτός ο παράνομος, παράλογος και αχρείαστος πόλεμος πρέπει να σταματήσει», σημείωσε.
Η τοποθέτηση εντάσσεται στη γενικότερη γραμμή που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, προβάλλοντας τον ρόλο της διπλωματίας, του διεθνούς δικαίου και της πολυμερούς συνεργασίας ως απάντηση στις στρατιωτικές συγκρούσεις.
Η γεωπολιτική επανεμφάνιση του Τσίπρα
Πέρα από το περιεχόμενο της συνάντησης, το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Μετά την ίδρυση της ΕΛ.Α.Σ. και τις συνεχείς παρεμβάσεις του για ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να επανατοποθετηθεί ως πολιτικός παράγοντας με ισχυρή παρουσία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Η επιλογή της Κύπρου ως πρώτου διεθνούς σταθμού μετά τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα έχει ισχυρό συμβολισμό.
Δείχνει ότι η εξωτερική πολιτική, η Ανατολική Μεσόγειος και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή θα αποτελέσουν βασικούς άξονες της δημόσιας παρουσίας του το επόμενο διάστημα.
Το μήνυμα της Λευκωσίας
Στο τέλος της ημέρας, η συνάντηση Τσίπρα – Χριστοδουλίδη δεν αφορούσε μόνο το Κυπριακό.
Αφορούσε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν Ελλάδα και Κύπρος σε μια περιοχή που αλλάζει ραγδαία.
Την ανάγκη υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου απέναντι στη λογική του ισχυρού.
Και την πεποίθηση ότι, παρά τις δυσκολίες, η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό παραμένει ο μόνος δρόμος για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.
Σε μια εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας, το μήνυμα που εξέπεμψε η Λευκωσία ήταν σαφές:
Η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο περνά μέσα από τον διάλογο, τον συντονισμό Αθήνας – Λευκωσίας και την επιστροφή στη διπλωματία.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο