Πολιτική

«Διπλασιασμός μισθών στους γιατρούς ή αυξήσεις στους μητροπολίτες; Η νέα επίθεση Σακελλαρίδη στην κυβέρνηση»

«Διπλασιασμός μισθών στους γιατρούς ή αυξήσεις στους μητροπολίτες; Η νέα επίθεση Σακελλαρίδη στην κυβέρνηση»

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//«Διπλασιασμός μισθών στους γιατρούς ή αυξήσεις στους μητροπολίτες; Η νέα επίθεση Σακελλαρίδη στην κυβέρνηση»

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς κατηγορεί τη ΝΔ ότι μετατρέπει τις ενορίες σε προεκλογικό μηχανισμό και ζητά στήριξη του ΕΣΥ αντί προνομίων στην εκκλησιαστική ηγεσία

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με αφορμή το νομοσχέδιο που προβλέπει σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές της ανώτατης εκκλησιαστικής ιεραρχίας.

Ο κ. Σακελλαρίδης επέλεξε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να οικοδομήσει πολιτικές συμμαχίες μέσα από την Εκκλησία ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

«Εδώ και επτά χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πουλάει παπάδες. Πλέον αποφάσισε να τους αγοράσει κιόλας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προβλεπόμενες αυξήσεις που φτάνουν – όπως υποστηρίζει – από 65% έως και 90% για τον Αρχιεπίσκοπο, τους μητροπολίτες και τους βοηθούς τους, δεν αποτελούν πράξη θεσμικής αναγνώρισης της Εκκλησίας αλλά πολιτική επιλογή με καθαρά εκλογικά χαρακτηριστικά.

«Δεν πρόκειται για μια κίνηση αξιοπρέπειας προς την Εκκλησία. Πρόκειται για τη βούληση της κυβέρνησης να μετατρέψει τις ενορίες σε προεκλογικά κέντρα», υποστήριξε.

Η σύγκρουση για τις προτεραιότητες

Πίσω από τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση κρύβεται μία βαθύτερη πολιτική διαφωνία.

Η Νέα Αριστερά επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση από την Εκκλησία στις κοινωνικές δαπάνες και ιδιαίτερα στη δημόσια Υγεία, υποστηρίζοντας ότι το κράτος οφείλει να κατευθύνει τους διαθέσιμους πόρους προς επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κοινωνικού κράτους.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έθεσε ως παράδειγμα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ.

«Αν σε κάποιους πρέπει να διπλασιαστεί ο μισθός, αυτοί είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δουλεύει και στηρίζει το ΕΣΥ», σημείωσε.

Παράλληλα υποστήριξε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας συνεχίζει να χάνει προσωπικό προς την Κύπρο, τη Βόρεια Ευρώπη και τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που – όπως υποστηρίζει – αποδυναμώνει τη λειτουργία του.

Το αίτημα για διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους

Η παρέμβαση του γραμματέα της Νέας Αριστεράς δεν περιορίστηκε στο οικονομικό σκέλος.

Ο ίδιος επανέφερε στο προσκήνιο ένα διαχρονικό αίτημα της ελληνικής Αριστεράς: τον σαφέστερο διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους.

Κάλεσε μάλιστα δημόσια τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους υπόλοιπους ιεράρχες να απορρίψουν τις αυξήσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο.

«Καλούμε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους υπόλοιπους ιεράρχες να αρνηθούν τις προκλητικές αυξήσεις στους μισθούς τους», ανέφερε.

Μια νέα γραμμή αντιπολίτευσης

Η παρέμβαση Σακελλαρίδη αποτυπώνει και τη στρατηγική που επιχειρεί να ακολουθήσει η Νέα Αριστερά το επόμενο διάστημα.

Το κόμμα επιδιώκει να αναδείξει ζητήματα κοινωνικού κράτους, εργασίας και δημόσιων υπηρεσιών, αντιπαραβάλλοντάς τα με επιλογές της κυβέρνησης που θεωρεί ότι εξυπηρετούν πολιτικές ισορροπίες ή συγκεκριμένα εκλογικά ακροατήρια.

Στην πραγματικότητα, η σύγκρουση δεν αφορά μόνο τις αποδοχές των μητροπολιτών.

Αφορά δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τις προτεραιότητες του κράτους.

Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Εκκλησία αποτελεί θεσμικό πυλώνα της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να αντιμετωπίζεται αναλόγως.

Από την άλλη, η Νέα Αριστερά υποστηρίζει ότι σε μια περίοδο πιέσεων στο ΕΣΥ, ακρίβειας και στεγαστικής κρίσης, οι δημόσιοι πόροι πρέπει να κατευθύνονται πρωτίστως σε γιατρούς, νοσηλευτές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Και αυτή η αντιπαράθεση αναμένεται να εξελιχθεί σε μία ακόμη ιδεολογική γραμμή σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση τους επόμενους μήνες.

Πηγή: pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο