Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή αιτήσεων για τα voucher που αφορούν τη δωρεάν ή επιδοτούμενη συμμετοχή παιδιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και σε δομές δημιουργικής απασχόλησης.
Ο δεύτερος κύκλος της περιόδου 2026-2027 φέρνει μία σημαντική αλλαγή για τις πολύτεκνες οικογένειες, καθώς τα παιδιά τους μπορούν να λάβουν voucher χωρίς να εξετάζεται το οικογενειακό εισόδημα.
Ποια παιδιά καλύπτει το πρόγραμμα
Η δράση αφορά βρέφη και νήπια που πρόκειται να φιλοξενηθούν σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Παράλληλα, καλύπτει παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, αλλά και παιδιά, εφήβους και ενήλικα άτομα με αναπηρία που θα ενταχθούν σε ΚΔΑΠ ΑμεΑ.
Στόχος του προγράμματος είναι να διευκολύνει τις οικογένειες στην πρόσβαση σε δομές φροντίδας, προσχολικής εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης.
Η μεγάλη αλλαγή για τις πολύτεκνες οικογένειες
Η βασική καινοτομία του νέου κύκλου αφορά τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω.
Βρέφη, νήπια και παιδιά πολύτεκνων οικογενειών μπορούν πλέον να λάβουν voucher για τη συμμετοχή τους σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Βασική προϋπόθεση είναι η αίτηση να έχει υποβληθεί σωστά, να είναι έγκυρη και να συνοδεύεται από τα απαιτούμενα στοιχεία.
Η αλλαγή αυτή διευρύνει σημαντικά τον αριθμό των οικογενειών που μπορούν να ενταχθούν στη δράση, καθώς μέχρι σήμερα το εισόδημα αποτελούσε βασικό παράγοντα για τη χορήγηση του voucher.
Ποιοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι γονείς ή τα πρόσωπα που ασκούν τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια του παιδιού.
Αίτηση μπορούν επίσης να υποβάλουν ανάδοχοι γονείς, επίτροποι, δικαστικοί συμπαραστάτες και νόμιμοι εκπρόσωποι παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία.
Η αίτηση αφορά τον ωφελούμενο που πρόκειται να ενταχθεί στην αντίστοιχη δομή και όχι τη δομή στην οποία θα φιλοξενηθεί.
Μέχρι πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις
Η ηλεκτρονική διαδικασία θα παραμείνει ανοιχτή έως την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026.
Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΕΕΤΑΑ.
Για την είσοδο στην πλατφόρμα απαιτούνται οι προσωπικοί κωδικοί Taxisnet του προσώπου που υποβάλλει την αίτηση.
Το πρόγραμμα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ
Για την ομαλότερη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε σταδιακά, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.
Στις 18 και 19 Ιουλίου μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 0, 1 ή 2.
Στις 20 και 21 Ιουλίου ακολουθούν τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3, 4 ή 5, ενώ στις 22 και 23 Ιουλίου η πλατφόρμα ανοίγει για όσους έχουν τελευταίο ψηφίο 6, 7, 8 ή 9.
Από τις 24 Ιουλίου έως και τις 5 Αυγούστου η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για όλους τους ενδιαφερομένους, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.
Ποια στοιχεία συμπληρώνονται αυτόματα
Μεγάλο μέρος των απαιτούμενων πληροφοριών αντλείται αυτόματα από τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Αυτό σημαίνει ότι οι αιτούντες δεν χρειάζεται να καταχωρίσουν χειροκίνητα όλα τα στοιχεία τους, ωστόσο πρέπει να ελέγξουν προσεκτικά την αίτηση πριν από την οριστική υποβολή.
Σε περίπτωση που απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά, αυτά πρέπει να επισυναφθούν ηλεκτρονικά μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία.
Προϋπολογισμός 393,5 εκατ. ευρώ
Ο ετήσιος προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 393,5 εκατ. ευρώ, με στόχο να καλυφθεί η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών στις επιλέξιμες δομές.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς και από εθνικούς πόρους μέσω του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά τους δικούς τους κωδικούς Taxisnet και να επιβεβαιώσουν ότι όλα τα προσωπικά και οικογενειακά στοιχεία εμφανίζονται σωστά.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην οριστική υποβολή, καθώς μία αίτηση που παραμένει προσωρινά αποθηκευμένη δεν θεωρείται ολοκληρωμένη.
Οι γονείς πρέπει επίσης να ελέγχουν τακτικά τις ανακοινώσεις της ΕΕΤΑΑ για τους προσωρινούς πίνακες, τη διαδικασία υποβολής ενστάσεων και την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων.
