Η πολιτική επικαιρότητα κινείται σε ρυθμούς υψηλής έντασης. Οι φονικές πυρκαγιές, η απώλεια πυροσβεστών εν ώρα καθήκοντος, η πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και οι ανακατατάξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης δημιουργούν ένα νέο πολιτικό περιβάλλον.
Στο podcast του Pagenews.gr, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, Γιώργος Μπαλατσούκας, ανοίγει όλα τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας στη δημοσιογράφο Σοφία Χύτου. Με αιχμηρή γλώσσα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την Πολιτική Προστασία, υπερασπίζεται τις θέσεις της ΕΛΑΣ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, απαντά στις αιχμές του ΠΑΣΟΚ για τη χρηματοδότηση του κόμματος και περιγράφει το πολιτικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
«Οι πυροσβέστες δεν είναι ήρωες μόνο όταν χάνονται»
Η συζήτηση ξεκίνησε από το πιο βαρύ γεγονός των τελευταίων ημερών: τον θάνατο των πυροσβεστών.
Ερώτηση
Η χώρα θρηνεί ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή. Τι συμπέρασμα βγάζετε από αυτή την τραγωδία;
Γιώργος Μπαλατσούκας
«Η απώλεια των πυροσβεστών μας γεμίζει βαθιά θλίψη. Έπεσαν στο καθήκον προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους και σε ολόκληρη την οικογένεια του Πυροσβεστικού Σώματος.»
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες του επαγγέλματος, καθώς ο πατέρας του υπηρέτησε επί δεκαετίες στο Πυροσβεστικό Σώμα.
«Οι γυναίκες και οι άνδρες της Πυροσβεστικής δίνουν έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες. Δεν είναι ήρωες μόνο όταν χάνουν τη ζωή τους. Είναι ήρωες κάθε ημέρα.»
«Η κλιματική κρίση δεν αρκεί ως εξήγηση»
Ερώτηση
Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλο μέρος των καταστροφών στην κλιματική κρίση. Αρκεί αυτό;
Γιώργος Μπαλατσούκας
«Η κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα. Όμως μετά από επτά χρόνια διακυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική εξήγηση. Υπάρχουν πολιτικές επιλογές που καθορίζουν την ετοιμότητα του κράτους.»
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τραγωδία ανέδειξε ένα διαχρονικό πρόβλημα.
«Το γεγονός ότι δύο από τους τρεις πυροσβέστες υπηρετούσαν ως εποχικός και πενταετούς θητείας αναδεικνύει την πραγματικότητα. Καλύπτουν πάγιες επιχειρησιακές ανάγκες και η Πολιτεία οφείλει επιτέλους να δώσει μόνιμη λύση.»
Οι εποχικοί πυροσβέστες και τα χημικά
Η συζήτηση πέρασε στα επεισόδια έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης πριν από περίπου δύο χρόνια.
Ερώτηση
Οι εικόνες με τα χημικά στους εποχικούς πυροσβέστες τι συμβολίζουν σήμερα;
Γιώργος Μπαλατσούκας
«Θυμάμαι πολύ καλά τις αύρες και τα δακρυγόνα απέναντι σε ανθρώπους που ζητούσαν να μπορούν να συνεχίσουν να υπηρετούν. Τότε αντιμετωπίστηκαν ως πρόβλημα. Σήμερα τους αποκαλούν ήρωες.»
Και συνέχισε:
«Δεν μπορεί ένας πυροσβέστης να αγοράζει μόνος του τον προσωπικό του εξοπλισμό όταν εκτίθεται καθημερινά σε τόσο ακραίες συνθήκες.»
«Η νίκη στις φωτιές αρχίζει πριν ανάψει η πρώτη σπίθα»
Ερώτηση
Ποια είναι η πρόταση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης για την Πολιτική Προστασία;
Γιώργος Μπαλατσούκας
«Χρειάζεται πλήρης αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας. Ο τομέας μας ήδη επεξεργάζεται ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ.»
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη.
«Η επιτυχία βρίσκεται στην προετοιμασία. Αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμοί, σχεδιασμός, εκπαίδευση και μόνιμη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Το κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί ως Επιμηθέας, να σκέφτεται αφού πρώτα συμβεί η καταστροφή.»
Συνταγματική Αναθεώρηση: «Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή»
Η δεύτερη ενότητα αφορούσε τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ερώτηση
Πώς αξιολογείτε συνολικά τις προτάσεις της κυβέρνησης;
Γιώργος Μπαλατσούκας
«Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ως μεγάλος θεσμικός μεταρρυθμιστής. Όμως η κοινωνία γνωρίζει πλέον πολύ καλά τη διαδρομή της.»
Άσκησε σκληρή κριτική για το άρθρο 86.
«Χρειάζεται πραγματική αρχιτεκτονική λογοδοσίας. Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή σε μια κυβέρνηση που, κατά την άποψή μας, έχει αποδυναμώσει κρίσιμες θεσμικές εγγυήσεις.»
Η θέση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ερώτηση
Σας κατηγορούν ότι “βγάλατε δεξί φλας” στο θέμα των πανεπιστημίων.
Γιώργος Μπαλατσούκας
«Είναι απολύτως ανακριβές. Αν είχαμε εμείς την ευθύνη, δεν θα προχωρούσαμε ποτέ σε αυτή την αλλαγή του άρθρου 16.»
Πρόσθεσε ωστόσο:
«Υπάρχουν πλέον πραγματικά δεδομένα. Εκείνο που χρειάζεται είναι ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου ώστε να προστατευθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Ανώτατης Εκπαίδευσης και να διασφαλιστούν υψηλά ποιοτικά πρότυπα.»
Η σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ
Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε και στα οικονομικά των κομμάτων.
Ερώτηση
Τι απαντάτε στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για τη χρηματοδότηση της ΕΛΑΣ;
Γιώργος Μπαλατσούκας
«Τα μέλη της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης και οι εισφορές τους αποτελούν το μοναδικό οικονομικό στήριγμα αυτής της προσπάθειας.»
Και πέρασε στην αντεπίθεση.
«Τα υπέρογκα χρέη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αποτελούν πολιτικό πρόβλημα. Τα κόμματα δεν μπορούν να μιλούν για υπευθυνότητα όταν τα ίδια είναι οικονομικά εξαρτημένα.»
Διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα
Ο κ. Μπαλατσούκας υποστήριξε ότι απαιτείται συνολική αλλαγή των κανόνων.
«Η δημόσια ζωή χρειάζεται πλήρη διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία. Τα κόμματα δεν πρέπει να εξαρτώνται ούτε από οικονομικά συμφέροντα ούτε από τραπεζικούς μηχανισμούς.»
Οι δημοσκοπήσεις και η κυβερνητική προοπτική
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τις δημοσκοπήσεις.
Ερώτηση
Η ΕΛΑΣ εμφανίζεται σταθερά δεύτερη. Τι σημαίνει αυτό;
Γιώργος Μπαλατσούκας
«Είναι ένδειξη ότι διαμορφώνεται ένας νέος πολιτικός πόλος. Αυτό όμως δεν αρκεί. Εκείνο που χρειάζεται είναι ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιάσουμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.»
Όπως τόνισε, στόχος είναι η διαμόρφωση μιας σύγχρονης προοδευτικής κυβερνητικής πρότασης με έμφαση στην Πολιτική Προστασία, την Παιδεία, τους θεσμούς, τη διαφάνεια και την κοινωνική πολιτική.
Πηγή: pagenews.gr
