Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα από τρία πύρινα μέτωπα που κινητοποίησαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής την Πέμπτη 13 Αυγούστου, με τις επιχειρήσεις να αποδίδουν και τις εστίες να περιορίζονται πριν προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο στρατόπεδο «Καποτά» στις Αχαρνές κατασβέστηκε, εκείνη στη Μαμουλάδα Ναυπακτίας τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ στη Μακύνεια Αιτωλοακαρνανίας δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. Θετική ήταν η εξέλιξη και στην Αρχαία Ολυμπία, όπου νέα εστία αντιμετωπίστηκε άμεσα.
Συναγερμός στις Αχαρνές – Έσβησε η φωτιά
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση καταγράφηκε στις Αχαρνές, όπου περίπου στις 19:00 ξέσπασε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση επί της οδού Πάρνηθος, κοντά στο στρατόπεδο «Καποτά».
Η χρονική στιγμή και η περιοχή προκάλεσαν άμεσο συναγερμό, καθώς η Αττική βρισκόταν σε κατηγορία κινδύνου 5, δηλαδή σε κατάσταση ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Μόλις τέσσερα λεπτά μετά την εκδήλωση του περιστατικού, στις 19:04, ενεργοποιήθηκε το 112, προκειμένου να ενημερωθούν όσοι βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή.
73 πυροσβέστες και δύο ελικόπτερα στη μάχη
Οι δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν στις Αχαρνές ήταν ιδιαίτερα ισχυρές.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν 73 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΟΔΕ και 25 πυροσβεστικά οχήματα.
Από αέρος κινητοποιήθηκαν επίσης δύο ελικόπτερα, ενώ στην προσπάθεια συνέδραμαν υδροφόρες του Δήμου Αχαρνών.
Η εξέλιξη του μετώπου παρακολουθούνταν παράλληλα από το ΕΣΚΕΔΙΚ με τη χρήση drone που διέθετε θερμική και οπτική κάμερα.
Η μεγάλη και γρήγορη κινητοποίηση απέδωσε.
Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά κατασβέστηκε πλήρως.
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Μαμουλάδα
Θετικές είναι οι εξελίξεις και από τη Μαμουλάδα Ναυπακτίας.
Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 18:00 σε αγροτοδασική έκταση, προκαλώντας νέα κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Στο σημείο επιχείρησαν συνολικά 45 πυροσβέστες με εννέα οχήματα.
Ανάμεσά τους βρίσκονταν και 22 Τσέχοι πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος προεγκατάστασης πυροσβεστών.
Από αέρος κινητοποιήθηκε ένα ελικόπτερο, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν και υδροφόρες του Δήμου Ναυπακτίας.
Η φωτιά τελικά τέθηκε υπό έλεγχο, περιορίζοντας σημαντικά τον κίνδυνο περαιτέρω επέκτασης.
Χωρίς ενεργό μέτωπο η Μακύνεια
Βελτιωμένη είναι η κατάσταση και στη Μακύνεια Αιτωλοακαρνανίας, όπου η πυρκαγιά είχε προκαλέσει νωρίτερα μεγάλη ανησυχία.
Η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 14:30 της Πέμπτης σε αγροτοδασική έκταση.
Η εξέλιξή της είχε οδηγήσει σε μεγάλη κινητοποίηση των αρχών, ενώ ενεργοποιήθηκε και το 112 για την προστασία του πληθυσμού.
Είχε δοθεί εντολή απομάκρυνσης
Η κατάσταση στη Μακύνεια είχε θεωρηθεί αρκετά σοβαρή ώστε να δοθεί εντολή απομάκρυνσης σε όσους βρίσκονταν στην περιοχή.
Μέσω του 112, οι πολίτες κλήθηκαν να κινηθούν προς Ναύπακτο ή Μεσολόγγι, ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκονταν.
Η εικόνα πλέον είναι πολύ διαφορετική.
Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη Μακύνεια.
Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη έπειτα από ώρες μεγάλης κινητοποίησης.
Νέα φωτιά και στην Αρχαία Ολυμπία
Συναγερμός σήμανε το απόγευμα και στην Αρχαία Ολυμπία, όταν εκδηλώθηκε ακόμη μία πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση.
Η Πυροσβεστική ενημερώθηκε περίπου στις 18:15 και κινητοποιήθηκε άμεσα.
Στο σημείο έσπευσαν 10 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.
Αυτή τη φορά η ταχύτητα της επέμβασης αποδείχθηκε καθοριστική.
Οι πυροσβέστες κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την εστία πριν προλάβει να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, με την πυρκαγιά να κατασβένεται γρήγορα.
Τέσσερις εστίες μέσα σε λίγες ώρες
Η εικόνα της Πέμπτης αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.
Αχαρνές.
Μαμουλάδα.
Μακύνεια.
Αρχαία Ολυμπία.
Μέσα σε λίγες ώρες, διαφορετικές περιοχές χρειάστηκαν την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής.
Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν εναέρια μέσα, ενώ στη Μακύνεια ενεργοποιήθηκε ακόμη και διαδικασία οργανωμένης απομάκρυνσης.
Η άμεση επέμβαση απέτρεψε τα χειρότερα
Κοινό χαρακτηριστικό στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ήταν η ταχύτητα της κινητοποίησης.
Στις Αχαρνές, για παράδειγμα, η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 19:00 και μέσα σε μόλις τέσσερα λεπτά είχε ήδη ενεργοποιηθεί το 112.
Παράλληλα κινητοποιήθηκαν δεκάδες πυροσβέστες, ελικόπτερα, δημοτικές υδροφόρες και σύγχρονα μέσα επιτήρησης.
Η ταχύτητα έχει τεράστια σημασία όταν επικρατούν συνθήκες υψηλού κινδύνου.
Μια μικρή εστία μπορεί, υπό την επίδραση ισχυρών ανέμων και σε ξηρή βλάστηση, να μετατραπεί πολύ γρήγορα σε ανεξέλεγκτο μέτωπο.
Στο «κόκκινο» η Αττική
Ιδιαίτερη σημασία είχε το περιστατικό στις Αχαρνές, καθώς η Αττική βρισκόταν σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς κατηγορίας 5.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας.
Σε τέτοιες ημέρες, ακόμη και μια φαινομενικά περιορισμένη εστία αντιμετωπίζεται ως δυνητικά πολύ σοβαρό περιστατικό.
Η φωτιά κοντά στο στρατόπεδο «Καποτά» ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Η άμεση συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή επέτρεψε να περιοριστεί πριν εξελιχθεί σε μεγαλύτερη απειλή.
Ευρωπαϊκή βοήθεια στα πύρινα μέτωπα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμμετοχή των 22 Τσέχων πυροσβεστών στην επιχείρηση της Μαμουλάδας.
Η παρουσία τους εντάσσεται στον ευρωπαϊκό μηχανισμό προεγκατάστασης πυροσβεστικών δυνάμεων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Το συγκεκριμένο μοντέλο επιτρέπει σε ξένες πυροσβεστικές ομάδες να βρίσκονται ήδη στη χώρα και να μπορούν να συμμετέχουν άμεσα σε επιχειρήσεις όταν προκύπτει ανάγκη.
Και στην περίπτωση της Ναυπακτίας η παρουσία τους αποδείχθηκε χρήσιμη.
Αρχίζει η έρευνα για τα αίτια
Μπορεί η εικόνα από τα μέτωπα να έχει βελτιωθεί, όμως οι έρευνες τώρα περνούν στην επόμενη φάση.
Για τα αίτια των περιστατικών έχουν κινητοποιηθεί τα αρμόδια Ανακριτικά Κλιμάκια της Πυροσβεστικής.
Στόχος είναι να προσδιοριστεί πώς ξεκίνησε κάθε πυρκαγιά και αν πίσω από κάποια από τις εστίες υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα, αμέλεια ή άλλη αιτία.
Μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, οποιαδήποτε συγκεκριμένη εκτίμηση για την προέλευση των πυρκαγιών θα ήταν πρόωρη.
Η επιφυλακή δεν τελειώνει
Παρά τα θετικά νέα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε ιδιαίτερα αυξημένη επιφυλακή.
Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας εξακολουθούν να επικρατούν συνθήκες πολύ υψηλού ή ακόμη και ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.
Οι υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών, η ξηρή βλάστηση και οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μείγμα.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μετά την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς, απαιτείται συνεχής επιτήρηση για πιθανές αναζωπυρώσεις.
Κερδήθηκε μια δύσκολη μάχη, αλλά ο συναγερμός παραμένει
Τα νέα από τα συγκεκριμένα μέτωπα είναι σαφώς καλύτερα.
Στις Αχαρνές η φωτιά έσβησε.
Στη Μαμουλάδα τέθηκε υπό έλεγχο.
Στη Μακύνεια δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.
Στην Αρχαία Ολυμπία η νέα εστία αντιμετωπίστηκε πριν πάρει διαστάσεις.
Πρόκειται για τέσσερις θετικές εξελίξεις μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για την Πολιτική Προστασία.
Η κατάσταση όμως δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Με πολλές περιοχές της χώρας να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο κινδύνου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.
Τα συγκεκριμένα μέτωπα περιορίστηκαν. Η μάχη της αντιπυρικής περιόδου, όμως, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Πηγή: Pagenews.gr
