Πολιτική

«Πόλεμος» Τσίπρα με την κυβέρνηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ – Η απόφαση του ΣτΕ αλλάζει το παιχνίδι

«Πόλεμος» Τσίπρα με την κυβέρνηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ – Η απόφαση του ΣτΕ αλλάζει το παιχνίδι

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//«Πόλεμος» Τσίπρα με την κυβέρνηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ – Η απόφαση του ΣτΕ αλλάζει το παιχνίδι

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η ΕΛΑΣ ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους μετά την ακύρωση τριών αδειών – Στο επίκεντρο οι φοιτητές, οι κυβερνητικοί χειρισμοί και η δέσμευση Τσίπρα για νέο θεσμικό πλαίσιο

Νέο, ιδιαίτερα «θερμό» μέτωπο με την κυβέρνηση ανοίγει η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛΑΣ) του Αλέξη Τσίπρα, αυτή τη φορά με επίκεντρο τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τις συνέπειες από την ακύρωση αδειών λειτουργίας και προγραμμάτων σπουδών τριών παραρτημάτων ξένων ιδρυμάτων.

Η εξέλιξη δίνει στην αντιπολίτευση την ευκαιρία να επαναφέρει στο προσκήνιο τις ενστάσεις της για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε η μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά ΑΕΙ, επιχειρώντας παράλληλα να μεταφέρει την πολιτική πίεση από το πεδίο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης σε ένα πολύ πιο χειροπιαστό ζήτημα: τι συμβαίνει με τους φοιτητές και τις οικογένειες που εμπιστεύθηκαν το νέο σύστημα.

Η ΕΛΑΣ «χτυπά» την κυβέρνηση μέσω της απόφασης του ΣτΕ

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί πλέον το βασικό πολιτικό όπλο της ΕΛΑΣ.

Η πλευρά Τσίπρα υποστηρίζει ότι η ακύρωση των συγκεκριμένων αδειών δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για την προετοιμασία με την οποία προχώρησε η κυβέρνηση σε μία από τις πλέον εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της.

Στο στόχαστρο μπαίνει ουσιαστικά ο νόμος Πιερρακάκη, με την ΕΛΑΣ να επιχειρεί να οικοδομήσει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έσπευσε να παρουσιάσει την είσοδο των μη κρατικών πανεπιστημίων ως μεγάλη θεσμική τομή, χωρίς όμως να έχει θωρακίσει επαρκώς όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου.

Η πολιτική αιχμή είναι σαφής: μια μεταρρύθμιση που παρουσιάστηκε ως «ασφαλής» και αυστηρά εποπτευόμενη βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με δικαστικές ακυρώσεις.

Το «χαρτί» των φοιτητών

Εκεί όπου η ΕΛΑΣ επιδιώκει να ασκήσει τη μεγαλύτερη πίεση είναι στην τύχη των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών.

Η ακύρωση αδειών λίγο πριν από την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, σύμφωνα με την αντιπολιτευτική επιχειρηματολογία, δεν αποτελεί πλέον μια αφηρημένη νομική ή συνταγματική συζήτηση.

Αφορά νέους που έχουν σχεδιάσει τις σπουδές τους και οικογένειες που έχουν αναλάβει σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις.

Η ΕΛΑΣ αποδίδει την αβεβαιότητα που δημιουργείται όχι στην παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αλλά στον κυβερνητικό σχεδιασμό που προηγήθηκε, ζητώντας ουσιαστικά από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Παιδείας να απαντήσουν ποιος εγγυάται ότι οι φοιτητές δεν θα βρεθούν στον αέρα εξαιτίας διοικητικών ή θεσμικών αστοχιών.

Η διαφορετική γραμμή Τσίπρα

Η πολιτικά ενδιαφέρουσα πλευρά της παρέμβασης είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να μην εγκλωβιστεί στο απλό δίλημμα «κρατικά ή ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Η γραμμή που προβάλλεται είναι διαφορετική: αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με αυστηρότερους κανόνες, πραγματική ακαδημαϊκή εποπτεία, διαφάνεια στις αδειοδοτήσεις και κυρίως προστασία των φοιτητών.

Με τον τρόπο αυτό η ΕΛΑΣ επιχειρεί να τοποθετηθεί ανάμεσα στην κυβερνητική επιλογή και στην απόλυτη απόρριψη οποιασδήποτε παρουσίας διεθνών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα.

Το πολιτικό μήνυμα που θέλει να εκπέμψει είναι ότι δεν αρκεί να έρθουν ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα – πρέπει να λειτουργούν με κανόνες που δεν μπορούν να καταρρεύσουν στον πρώτο σοβαρό θεσμικό έλεγχο.

Τσίπρας: Από την καταγγελία στην πρόταση

Το συγκεκριμένο μέτωπο εντάσσεται και στη γενικότερη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανίσει τη νέα πολιτική του παρουσία ως αντιπολίτευση με εναλλακτική πρόταση και όχι αποκλειστικά ως μηχανισμό καταγγελίας της κυβέρνησης.

Η επίκληση της «σύνεσης και της υπευθυνότητας» υπηρετεί αυτή ακριβώς τη στρατηγική.

Η ΕΛΑΣ θέλει να δείξει ότι αναγνωρίζει πως η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση δεν μπορεί να παραμένει αποκομμένη από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε νέο μοντέλο πρέπει να διαθέτει ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες, καθαρούς όρους λειτουργίας και πραγματικό δημόσιο έλεγχο.

Το δύσκολο ερώτημα για την κυβέρνηση

Η αντιπολίτευση επιχειρεί τώρα να μετατρέψει μια δικαστική εξέλιξη σε πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Και το ερώτημα που θέτει είναι απλό αλλά δύσκολο επικοινωνιακά:

Εάν το θεσμικό πλαίσιο ήταν τόσο καλά προετοιμασμένο όσο υποστήριζε η κυβέρνηση, πώς φτάσαμε στην ακύρωση αδειών και προγραμμάτων σπουδών;

Η κυβερνητική απάντηση και –κυρίως– ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλιστούν οι φοιτητές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό εάν η υπόθεση θα περιοριστεί σε μια διοικητική εκκρεμότητα ή θα εξελιχθεί σε ένα από τα πρώτα μεγάλα πολιτικά μέτωπα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Για την ΕΛΑΣ και τον Αλέξη Τσίπρα, πάντως, η απόφαση του ΣτΕ προσφέρει ένα πεδίο στο οποίο μπορούν να επιχειρήσουν να αντιστρέψουν το κυβερνητικό αφήγημα: από τη «μεγάλη μεταρρύθμιση» των μη κρατικών πανεπιστημίων, στο ερώτημα εάν αυτή σχεδιάστηκε τελικά με την απαιτούμενη θεσμική ασφάλεια.

Πηγή: pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο