Ελλάδα

Ρεκόρ Ιουλίου για το «Ελ. Βενιζέλος» με 4 εκατ. επιβάτες

Ρεκόρ Ιουλίου για το «Ελ. Βενιζέλος» με 4 εκατ. επιβάτες
Ο Ιούλιος του 2026 ήταν ο καλύτερος μήνας στην ιστορία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με την επιβατική κίνηση να φτάνει τα 4 εκατομμύρια. Καθοριστικό ρόλο είχαν η ενίσχυση της διεθνούς ζήτησης και η δυναμική από νέες αγορές, ανάμεσά τους και η Ινδία.

Ιστορική επίδοση μέσα στο καλοκαίρι

Ο πιο ισχυρός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν ο Ιούλιος του 2026. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ξεπέρασε την προηγούμενη κορυφαία επίδοση του Αυγούστου του 2025 και έφτασε τα 4 εκατομμύρια επιβάτες, αξιοποιώντας και τη φετινή θετική συγκυρία που δημιούργησαν δύο νέες αγορές, ανάμεσά τους η ινδική.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται στενά με τη σταθερή εικόνα της Αθήνας ως προορισμού city break για ταξιδιώτες από το εξωτερικό, στοιχείο που ενδυναμώνει τη ζήτηση στο αεροδρόμιο και στη διάρκεια των θερινών μηνών.

Η διεθνής κίνηση οδήγησε την άνοδο

Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, που πιέζουν το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών, η συνολική κίνηση τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 4,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2025. Η διεθνής επιβατική κίνηση αποτέλεσε τον βασικό μοχλό της ανόδου, καθώς ενισχύθηκε κατά 5,3% και ανήλθε στα 2,8 εκατομμύρια επιβάτες, από 2,65 εκατομμύρια πέρυσι.

Την ίδια στιγμή, η κίνηση εσωτερικού αυξήθηκε κατά 3,4%, ενώ θετική ήταν και η πορεία της επιβατικής κίνησης μετεπιβίβασης μέσω Αθήνας, η οποία κινήθηκε ανοδικά κατά 4%.

Οι αγορές που ενίσχυσαν την επιβατική ροή

Ξεχωριστή συμβολή στην πρόσθετη κίνηση του Ιουλίου είχαν συγκεκριμένες διεθνείς αγορές. Πρώτο σε ενίσχυση βρέθηκε το Ισραήλ, με επιπλέον 36 χιλιάδες επιβάτες, ενώ ακολούθησε η Πολωνία με 31 χιλιάδες. Σημαντική ήταν επίσης η συνεισφορά της Γερμανίας με 15 χιλιάδες επιβάτες, της Ιταλίας με 13,2 χιλιάδες, της Τουρκίας με 12,4 χιλιάδες, της Σλοβακίας με 10,4 χιλιάδες, της Ρουμανίας με 9,5 χιλιάδες, καθώς και της Αλβανίας και της Ουγγαρίας με 8,2 χιλιάδες αντίστοιχα.

Στη λίστα περιλαμβάνεται και η Ινδία, η οποία συνεισέφερε επιπλέον 7,6 χιλιάδες επιβάτες. Η αγορά αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την Αθήνα, καθώς πρόκειται για νέα σύνδεση σε επίπεδο χωρών και ανοίγει προοπτικές για ταξίδια μεγαλύτερων αποστάσεων. Η απευθείας σύνδεση της ινδικής αεροπορικής IndiGo συνέβαλε στο να αποκτήσει το αεροδρόμιο ένα επιπλέον πλεονέκτημα μέσα στο καλοκαίρι.

Νέες αγορές και προοπτικές για μακρινές συνδέσεις

Η Σλοβακία και η Ινδία καταγράφονται πλέον ως νέες αγορές για την Αθήνα, ενισχύοντας τη διεθνή δικτύωση του αεροδρομίου. Από τις αγορές μακρινών αποστάσεων, ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι υψηλοί δείκτες πληρότητας που σημείωσαν τον Ιούλιο οι πτήσεις μετ’ επιστροφής από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η καναδική αγορά εμφάνισε πληρότητα 91,5%, ενώ η αμερικανική έφτασε το 89,4%.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η Αθήνα ενισχύει τη θέση της όχι μόνο σε ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και σε πιο μακρινές διαδρομές, οι οποίες εμφανίζουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

Το επτάμηνο και η εικόνα για το 2026

Σε επίπεδο επταμήνου, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2026, η συνολική επιβατική κίνηση του αεροδρομίου έφτασε τα 19,7 εκατομμύρια επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση 4,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025. Παράλληλα, οι πτήσεις ανήλθαν σε 165,8 χιλιάδες, αυξημένες κατά 3,8%.

Η επίδοση του Ιουλίου θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρή σε μια χρονιά με αυξημένο κόστος και διεθνή αβεβαιότητα. Η διοίκηση του ΔΑΑ είχε ήδη επισημάνει τη δυσκολία της φετινής χρονιάς και είχε προβλέψει άνοδο της επιβατικής κίνησης, αλλά μόνο σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό. Η εικόνα του φετινού καλοκαιριού δείχνει πάντως ότι η Αθήνα και το αεροδρόμιό της παραμένουν σε τροχιά έντονης ζήτησης, με τη διεθνή κίνηση να πρωταγωνιστεί.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο