Παναθηναϊκός: Το 2-0 έγινε 2-2 και ο Νίστρουπ καλείται να βρει την ισορροπία
Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/Παναθηναϊκός: Το 2-0 έγινε 2-2 και ο Νίστρουπ καλείται να βρει την ισορροπία
Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πολύ κοντά στο να μετατρέψει τη ρεβάνς με τη Χράντετς Κράλοβε σε μία αναμέτρηση την οποία θα μπορούσε να διαχειριστεί με σαφώς μεγαλύτερη ασφάλεια. Το 2-0 έδινε στους «πράσινους» σημαντικό προβάδισμα, όμως το τελικό 2-2 άλλαξε τα δεδομένα και μετέφερε ολόκληρη τη μάχη της πρόκρισης στην Τσεχία.
Το αποτέλεσμα δεν μπορεί εύκολα να αποδοθεί αποκλειστικά στην ατυχία. Ο Παναθηναϊκός είχε την κατάσταση στα χέρια του, όμως δεν κατάφερε να προστατεύσει όσα είχε χτίσει.
Και εδώ βρίσκεται το σημαντικότερο ζήτημα για τον Τζέικομπ Νίστρουπ: η ομάδα του δείχνει ότι μπορεί να δημιουργήσει, να επιτεθεί και να αποκτήσει προβάδισμα, αλλά ακόμη δυσκολεύεται να καταλάβει πότε πρέπει να συνεχίσει με το πόδι στο γκάζι και πότε πρέπει να προστατεύσει το αποτέλεσμα.
Από το 2-0 στην απόλυτη ανατροπή της εικόνας
Δύο γκολ προβάδισμα και περίπου δέκα λεπτά μέχρι το τέλος δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Ο Παναθηναϊκός είχε φέρει το παιχνίδι εκεί ακριβώς που ήθελε. Αντί όμως να κλείσει τους χώρους και να μειώσει τα ρίσκα, συνέχισε να παίζει με μία λογική που επέτρεψε στη Χράντετς να παραμείνει ζωντανή.
Οι Τσέχοι το εκμεταλλεύτηκαν και το 2-0 μετατράπηκε σε 2-2.
Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που εμφανίζεται παρόμοια εικόνα. Στα πρώτα παιχνίδια της εποχής Νίστρουπ έχει φανεί μία τάση του Παναθηναϊκού να χάνει τη συγκέντρωση και τον έλεγχο αφού προηγηθεί.
Αν κάτι συμβεί μία φορά, μπορεί να θεωρηθεί συγκυρία. Όταν όμως επαναλαμβάνεται, μετατρέπεται σε αγωνιστικό ζήτημα που χρειάζεται διόρθωση.
Το ποδόσφαιρο του Νίστρουπ απαιτεί τεράστια ένταση
Υπάρχει μία εξήγηση για μέρος του προβλήματος.
Ο τρόπος παιχνιδιού που επιχειρεί να εφαρμόσει ο 38χρονος Δανός τεχνικός είναι απαιτητικός. Θέλει πίεση, ένταση, επιθετική νοοτροπία και μία ομάδα που προσπαθεί να κυριαρχήσει αντί να περιμένει τον αντίπαλο.
Σε αυτό το στάδιο της σεζόν, όμως, οι παίκτες δεν είναι απαραίτητα έτοιμοι να υπηρετήσουν αυτή τη φιλοσοφία με την ίδια ένταση για 90 λεπτά.
Η προετοιμασία βρίσκεται ακόμη κοντά και η φυσική κατάσταση δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που θα βρίσκεται αργότερα μέσα στη σεζόν.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει την πτώση της απόδοσης. Δεν αρκεί όμως για να δικαιολογήσει την απώλεια ενός προβαδίσματος δύο τερμάτων στο τελευταίο κομμάτι ενός τόσο κρίσιμου ευρωπαϊκού αγώνα.
Το καμπανάκι είχε χτυπήσει από το πρώτο ημίχρονο
Παρά το τελικό προβάδισμα του Παναθηναϊκού, υπήρχαν νωρίτερα προειδοποιήσεις ότι η αμυντική λειτουργία δεν ήταν απόλυτα ασφαλής.
Χαρακτηριστική ήταν η φάση του 26ου λεπτού, όταν ο Καμαρά έχασε την μπάλα μέσα στην περιοχή και πρόσφερε μία σημαντική ευκαιρία στη Χράντετς.
Τέτοιες στιγμές μπορεί να μη στοιχίσουν άμεσα, όμως δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στη συγκέντρωση και στη διαχείριση συγκεκριμένων καταστάσεων.
Για μία ομάδα που θέλει να προχωρήσει στην Ευρώπη, η δυνατότητα να «σκοτώνει» τέτοια παιχνίδια είναι εξίσου σημαντική με την ικανότητά της να δημιουργεί ευκαιρίες.
Οι τέσσερις αλλαγές και η απόφαση του Νίστρουπ
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα αφορά τις επιλογές από τον πάγκο.
Ο Νίστρουπ πραγματοποίησε τέσσερις αλλαγές μέσα σε περίπου 15 λεπτά, αλλάζοντας σημαντικό μέρος της ομάδας σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν κυρίως σταθερότητα.
Οι περισσότερες παρεμβάσεις έγιναν στη μεσοεπιθετική γραμμή.
Αντίθετα, δεν προστέθηκε ένας τρίτος χαφ για να ενισχύσει τον άξονα, παρότι Καμαρά και Τσιριβέγια είχαν αρχίσει να εμφανίζουν έντονα σημάδια κόπωσης.
Παράλληλα, διατηρήθηκαν δύο επιθετικοί, χωρίς όμως η ομάδα να μπορεί να κρατήσει αποτελεσματικά την μπάλα ψηλά.
Ο Νίστρουπ επέλεξε ουσιαστικά να συνεχίσει να κυνηγά το τρίτο γκολ αντί να προστατεύσει πρώτα το 2-0.
Επιθετική φιλοσοφία ή βαθμοθηρία;
Εδώ βρίσκεται ίσως το μεγαλύτερο δίλημμα που πρέπει να λύσει ο Δανός τεχνικός.
Η φιλοσοφία του είναι ξεκάθαρη και έχει στοιχεία που μπορούν να δημιουργήσουν έναν πολύ ελκυστικό Παναθηναϊκό. Θέλει η ομάδα του να επιτίθεται και να επιβάλλει το παιχνίδι της ανεξάρτητα από το σκορ.
Υπάρχουν όμως στιγμές στις οποίες το αποτέλεσμα πρέπει να αποκτά μεγαλύτερη αξία από την αγωνιστική ιδεολογία.
Στα ευρωπαϊκά προκριματικά δεν υπάρχουν βαθμοί για το θέαμα. Υπάρχει μόνο πρόκριση ή αποκλεισμός.
Ο προσωρινός συμβιβασμός που ίσως χρειάζεται ο Νίστρουπ είναι ακριβώς αυτός: να μην εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο κυριαρχίας που θέλει να δημιουργήσει, αλλά να αποδεχθεί ότι μέχρι η ομάδα να είναι απόλυτα έτοιμη να το υποστηρίξει, ορισμένες στιγμές απαιτούν περισσότερο ρεαλισμό.
Ο Παναθηναϊκός έχει πάντως τα εργαλεία
Το 2-2 δεν πρέπει να ακυρώσει όσα θετικά παρουσίασε η ομάδα.
Ο Παναθηναϊκός δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες για να έχει καθαρίσει την αναμέτρηση πριν από το τελευταίο δεκάλεπτο, ενώ ο Ανδρέας Τεττέη έδειξε ξανά ότι μπορεί να προσφέρει καθοριστικές λύσεις σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό παιχνίδι.
Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο ενόψει της ρεβάνς.
Το πρόβλημα των «πράσινων» δεν είναι ότι δεν μπορούν να νικήσουν τη Χράντετς. Το απέδειξαν για μεγάλο διάστημα μέσα στο γήπεδο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κατάφεραν να διαχειριστούν σωστά τη στιγμή που είχαν τον αντίπαλο με την πλάτη στον τοίχο.
Η πρόκριση παραμένει στα χέρια του
Παρά την απογοήτευση από τον τρόπο με τον οποίο χάθηκε το 2-0, τίποτα δεν έχει τελειώσει.
Ο Παναθηναϊκός γνωρίζει ακριβώς τι χρειάζεται στη ρεβάνς: νίκη στην Τσεχία για να εξασφαλίσει την παρουσία του στη League Phase του Conference League.
Δεν απαιτείται κάποιο ακραίο σενάριο ούτε μία ποδοσφαιρική υπέρβαση. Απαιτείται μία πιο ώριμη εμφάνιση και, κυρίως, καλύτερη διαχείριση των διαφορετικών στιγμών του αγώνα.
Ο Νίστρουπ έχει πλέον μπροστά του μία εβδομάδα για να δουλέψει πάνω σε όσα πήγαν στραβά στο ΟΑΚΑ.
Το 2-2 μπορεί να εξελιχθεί σε ένα χρήσιμο και έγκαιρο μάθημα. Για να συμβεί αυτό, όμως, ο Παναθηναϊκός πρέπει στην Τσεχία να αποδείξει ότι έμαθε πως στην Ευρώπη δεν αρκεί να αποκτάς το προβάδισμα. Πρέπει και να ξέρεις πώς να το προστατεύεις.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο