ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Πράσινη» ένεση 60,4 εκατ. στην Αττική: Οι 13 αναπλάσεις που αλλάζουν πάρκα, πλατείες και γειτονιές

«Πράσινη» ένεση 60,4 εκατ. στην Αττική: Οι 13 αναπλάσεις που αλλάζουν πάρκα, πλατείες και γειτονιές
ΥΠΕΝ, Περιφέρεια Αττικής και Πράσινο Ταμείο ενώνουν δυνάμεις για ένα μεγάλο πακέτο αστικών παρεμβάσεων – Παπασταύρου: «Κάνουμε τον σχεδιασμό πράξη και την πράξη έργα»

Ένα μεγάλο πρόγραμμα αστικής αναβάθμισης, που φιλοδοξεί να αλλάξει την καθημερινότητα σε γειτονιές της Αττικής, ενεργοποιούν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Περιφέρεια Αττικής και το Πράσινο Ταμείο.

Οι «Πράσινες Ανάσες για την Αττική» κινητοποιούν συνολικά 60,4 εκατ. ευρώ για 13 παρεμβάσεις, από το Θέατρο Βράχων και το πάρκο Χαλικάκι έως τη Μαραθώνια Διαδρομή, τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Ραφήνα.

Πρόκειται για έργα που δεν περιορίζονται στην αισθητική αναβάθμιση. Περιλαμβάνουν περισσότερο πράσινο, βιοκλιματικές παρεμβάσεις, ποδηλατοδρόμους, διαδρομές περιπάτου, σύγχρονο φωτισμό, χώρους άθλησης και αναψυχής, αλλά και υποδομές για καλύτερη διαχείριση των ομβρίων και προσαρμογή των πόλεων στις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Το πολιτικό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ήταν σαφές: η πράσινη μετάβαση πρέπει να φτάνει μέχρι τη γειτονιά και να μεταφράζεται σε απτή βελτίωση της καθημερινότητας.

Παπασταύρου: «Η πόλη αλλάζει όταν αλλάζει η ποιότητα ζωής των πολιτών»

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα στη Βίλα Καζούλη μαζί με τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Γιάννη Ανδρουλάκη, ο Σταύρος Παπασταύρου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καθημερινή διάσταση των έργων.

«Η πόλη αλλάζει όταν αλλάζει η ποιότητα ζωής των πολιτών καθημερινά. Όταν μια γειτονιά αλλάζει και γίνεται πιο πράσινη, πιο ανθρώπινη, πιο όμορφη», ανέφερε.

Και έδωσε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

«Αλλάζει όταν ένα πάρκο αναβαθμίζεται, όπως το πάρκο Χαλικάκι στην Ηλιούπολη. Αλλάζει όταν ένας δημόσιος χώρος ενισχύεται και γίνεται τόπος συνάντησης, αθλητισμού και πολιτισμού, όπως για παράδειγμα το εμβληματικό Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα και στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι τα 60 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στους δήμους ώστε οι παρεμβάσεις να γίνουν συγκεκριμένα έργα και όχι να παραμείνουν σε επίπεδο σχεδιασμού.

«Ενώνουμε δυνάμεις με τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, το Πράσινο Ταμείο και τον Πρόεδρό του, Γιάννη Ανδρουλάκη και τους Δημάρχους. Κάνουμε τον σχεδιασμό πράξη και την πράξη έργα, για καλύτερη ποιότητα ζωής για τους δημότες της Αττικής», τόνισε.

Από το τσιμέντο στο πράσινο: Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Η φιλοσοφία των «Πράσινων Ανασών» στηρίζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Λεκανοπεδίου: την ανάγκη περισσότερων και ποιοτικότερων δημόσιων χώρων μέσα σε ένα ιδιαίτερα πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον.

Οι παρεμβάσεις προβλέπουν νέες φυτεύσεις και ενίσχυση του υφιστάμενου πρασίνου, ανακατασκευή πλατειών και πάρκων, αναβάθμιση πεζοδρομίων, διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου, χώρους άθλησης και αναψυχής, σύγχρονο αστικό εξοπλισμό και ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό.

Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν βιοκλιματικά υλικά και σύγχρονα συστήματα άρδευσης, ενώ προβλέπονται λύσεις βιώσιμης διαχείρισης των ομβρίων.

Η στόχευση είναι διπλή: καλύτερη ποιότητα ζωής σήμερα και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των πόλεων απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο χάρτης των 13 παρεμβάσεων

Στον Βύρωνα και τη Δάφνη-Υμηττό δρομολογείται η αισθητική και βιοκλιματική αναβάθμιση του Θεάτρου Βράχων – Λόφου Κοπανά, ενός από τους πλέον αναγνωρίσιμους χώρους πολιτισμού της Αττικής.

Στην Ηλιούπολη προβλέπεται η βιοκλιματική ανάπλαση του πάρκου Χαλικάκι.

Στα Βριλήσσια επεκτείνεται ο ποδηλατόδρομος της οδού 25ης Μαρτίου, ενώ στη Λυκόβρυση-Πεύκη θα πραγματοποιηθεί αναβάθμιση αστικών περιοχών με παράλληλη ενίσχυση του πρασίνου.

Η Μεταμόρφωση αποκτά δύο διαφορετικές παρεμβάσεις: στις οδούς Ηρακλείου και Μπιζανίου και στον άξονα Τατοΐου – Γεωργίου Παπανδρέου.

Στο Χαλάνδρι προβλέπεται φυτοτεχνική αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων και στο Ελληνικό-Αργυρούπολη αναβάθμιση του Οικογενειακού Πάρκου 208.

Στην Παιανία προχωρά η ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων Πεδουλά-Κύπρου και στη Μαγούλα της πλατείας Λ. Στάμου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση στον Μαραθώνα για την ανάδειξη της Μαραθώνιας Διαδρομής.

Το πακέτο συμπληρώνεται από τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων στη Λεωφόρο Δεκελείας στη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα και την ανάπλαση της πλατείας Δημητρακού στη Ραφήνα-Πικέρμι.

Χαρδαλιάς: 352 έργα μέχρι το 2028

Το πρόγραμμα εντάσσεται σε έναν πολύ μεγαλύτερο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις αφορούν περιοχές με αυξημένες περιβαλλοντικές ανάγκες και εκτίμησε ότι «θα συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων και στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, οι «Πράσινες Ανάσες» προστίθενται σε ένα χαρτοφυλάκιο 352 μεγάλων έργων και παρεμβάσεων της Περιφέρειας με ορίζοντα το 2028.

Από αυτά, 64 έργα αφορούν ειδικά την ενίσχυση του πρασίνου και των αστικών υποδομών, με συνολικό προϋπολογισμό 311 εκατ. ευρώ.

Έρχεται και το «Αέναον» στον Φαληρικό Όρμο

Η επόμενη μεγάλη κίνηση αφορά τον Φαληρικό Όρμο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε ότι στις 2 Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί, παρουσία του πρωθυπουργού, η σύμβαση για το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αέναον».

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ευρύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των πάρκων της Περιφέρειας, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Το «Αέναον» αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του σχεδιασμού για την ανάκτηση δημόσιου χώρου και την πράσινη αναβάθμιση της Αττικής.

Πράσινο Ταμείο: «Έργα με αναπτυξιακό πρόσημο»

Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Γιάννης Ανδρουλάκης έδωσε και την αναπτυξιακή διάσταση του προγράμματος.

«Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι για την ένταξη 13 σημαντικών έργων που αναπλάθουν το αστικό περιβάλλον της Αττικής και έχουν ταυτόχρονα και αναπτυξιακό πρόσημο», ανέφερε.

Όπως πρόσθεσε, το Πράσινο Ταμείο θα συμβάλει στην υλοποίηση των παρεμβάσεων σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, την Περιφέρεια και τους δήμους.

Από την «πράσινη μετάβαση» στην πράσινη γειτονιά

Η πολιτική σημασία του προγράμματος βρίσκεται ακριβώς στο ότι επιχειρεί να μεταφέρει την περιβαλλοντική πολιτική από τους μεγάλους εθνικούς στόχους στην καθημερινότητα του πολίτη.

Για έναν κάτοικο της Αθήνας, η πράσινη μετάβαση δεν κρίνεται μόνο στις ΑΠΕ, στους κλιματικούς στόχους ή στους ενεργειακούς δείκτες.

Κρίνεται και στο αν υπάρχει ένα πάρκο κοντά στο σπίτι του, αν μπορεί να περπατήσει σε έναν καλύτερο δημόσιο χώρο, αν η πλατεία της γειτονιάς διαθέτει περισσότερο πράσινο και λιγότερο τσιμέντο και αν το αστικό περιβάλλον μπορεί να αντέξει καλύτερα στους ολοένα συχνότερους καύσωνες.

Αυτό ακριβώς επιχειρούν να συνδέσουν οι «Πράσινες Ανάσες»: περιβάλλον, αυτοδιοίκηση και καθημερινότητα σε ένα ενιαίο πρόγραμμα.

Και, όπως το συνόψισε ο Σταύρος Παπασταύρου, «κάνουμε τον σχεδιασμό πράξη και την πράξη έργα».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο