Στο «κόκκινο» η Αττική και πολλές ακόμη περιοχές
Υψηλός είναι σήμερα, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας, με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο της αυξημένης ανησυχίας. Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αποτυπώνει εκτεταμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και σημαντικό αριθμό νησιωτικών περιοχών, σε επίπεδο υψηλής επικινδυνότητας.
Η εικόνα αυτή έχει οδηγήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες σε αυξημένη ετοιμότητα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα σε περίπτωση που εκδηλωθεί κάποιο πύρινο μέτωπο. Η πρόβλεψη αφορά τόσο περιοχές της ηπειρωτικής χώρας όσο και νησιά, με τον κίνδυνο να παραμένει αυξημένος σε μεγάλη γεωγραφική έκταση.
Οι περιοχές όπου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος
Σύμφωνα με τον χάρτη, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για την Αττική, την Εύβοια, τη Βοιωτία και τη Μαγνησία, καθώς και για Αργολίδα και Κορινθία. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται η Αιτωλοακαρνανία, η Άρτα, η Πρέβεζα και η Θεσπρωτία.
Επιπλέον, αυξημένος κίνδυνος καταγράφεται για τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, για την Καβάλα, τη Ροδόπη και τον Έβρο, αλλά και για την Κρήτη. Στο ίδιο επίπεδο εντάσσονται και τα νησιά του Ιονίου, του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου.
Ο χάρτης περιλαμβάνει ακόμη περιοχές της Φωκίδας, της Φθιώτιδας, της Λάρισας, των Ιωαννίνων, των Σερρών, της Αχαΐας και της Ηλείας, όπου επίσης ο κίνδυνος θεωρείται υψηλός για την ημέρα.
Σε επιφυλακή υπηρεσίες και τοπικές αρχές
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενημερώσει τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Στόχος είναι να παραμείνουν σε κατάσταση επιφυλακής και να είναι σε θέση να επέμβουν άμεσα, αν χρειαστεί.
Η προετοιμασία αυτή είναι κρίσιμη, καθώς η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται από αυξημένη επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιών, με τις δυνάμεις πολιτικής προστασίας να παρακολουθούν στενά τις συνθήκες σε όλη τη χώρα.
Έκκληση για ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες
Παράλληλα, οι πολίτες καλούνται να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει φωτιά από αμέλεια. Η απλή απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες, ειδικά σε ημέρες με τόσο αυξημένο δείκτη επικινδυνότητας.
Μεταξύ των ενεργειών που θεωρούνται επικίνδυνες περιλαμβάνονται η καύση ξερών χόρτων, κλαδιών και υπολειμμάτων καθαρισμού. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η χρήση εργαλείων που παράγουν σπινθήρες, όπως τροχοί και συσκευές συγκόλλησης, αλλά και η χρήση υπαίθριων ψησταριών.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται επίσης στο κάπνισμα μελισσών, καθώς και στην απόρριψη αναμμένων τσιγάρων, αφού κάθε μία από αυτές τις ενέργειες μπορεί να αποτελέσει αιτία έναρξης πυρκαγιάς σε συνθήκες αυξημένης ξηρασίας και επικινδυνότητας.
Τι ισχύει στην αντιπυρική περίοδο
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση αγροτικών εκτάσεων. Η συγκεκριμένη απαγόρευση παραμένει σε ισχύ, με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.
Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αντιληφθεί πυρκαγιά, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας το 199. Η άμεση ειδοποίηση μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τον περιορισμό μιας εστίας πριν επεκταθεί.
Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας για τις δασικές πυρκαγιές είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Πηγή: Pagenews.gr
![Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα [6/9/26] σε Αττική, νησιά και άλλες περιοχές](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2026/08/fotia-10.jpg)