Η Revolut ετοιμάζεται να περάσει στην επόμενη φάση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά.
Από εφαρμογή καθημερινών πληρωμών και συναλλάγματος, θέλει πλέον να εξελιχθεί σε πλήρη τραπεζική και επενδυτική πλατφόρμα, διεκδικώντας μεγαλύτερο κομμάτι από τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων.
Στο επίκεντρο της στρατηγικής της βρίσκονται 120,9 δισ. ευρώ που, σύμφωνα με δικούς της υπολογισμούς, παραμένουν σε τραπεζικά προϊόντα χαμηλής απόδοσης.
Με 2 εκατ. πελάτες ήδη στη χώρα, η fintech διαθέτει μια τεράστια βάση χρηστών πάνω στην οποία μπορεί να χτίσει βαθύτερες σχέσεις σε καταθέσεις, επενδύσεις και διαχείριση περιουσίας.
Και αυτό είναι που αλλάζει τα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες.
Από το app στον σκληρό πυρήνα της τραπεζικής
Μέχρι σήμερα, για πολλούς Έλληνες η Revolut λειτουργούσε ως δεύτερος λογαριασμός.
Για ταξίδια.
Για συναλλαγές σε ξένο νόμισμα.
Για online αγορές.
Για μικρές καθημερινές πληρωμές.
Τώρα όμως η εταιρεία επιχειρεί να περάσει στον σκληρό πυρήνα της τραπεζικής αγοράς.
Καταθέσεις.
Αποταμίευση.
Επενδυτικά προϊόντα.
Διαχείριση ιδιωτικού πλούτου.
Η δημιουργία ελληνικού υποκαταστήματος αποτελεί κρίσιμο βήμα σε αυτή τη στρατηγική, καθώς επιτρέπει στην εταιρεία να ενισχύσει την τοπική της παρουσία και να τοποθετηθεί πολύ πιο άμεσα απέναντι στις συστημικές τράπεζες.
Η «δεξαμενή» των 120,9 δισ. ευρώ
Η Revolut δημιούργησε έναν Ευρωπαϊκό Δείκτη Απώλειας Πλούτου, επιχειρώντας να μετρήσει το κόστος ευκαιρίας των χρημάτων που παραμένουν σε λογαριασμούς χαμηλής απόδοσης.
Για την Ελλάδα, η εκτίμηση φτάνει τα 120,9 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας, εάν αυτά τα κεφάλαια κατευθύνονταν σε διαφοροποιημένα προϊόντα της κεφαλαιαγοράς, θα μπορούσαν θεωρητικά να παράγουν έως και 8,7 δισ. ευρώ υψηλότερες ετήσιες αποδόσεις.
Η σύγκριση βασίζεται σε δύο διαφορετικά μεγέθη:
- μέσο επιτόκιο ελληνικής προθεσμιακής κατάθεσης ενός έτους 1,85%
- μέση ετήσια απόδοση 9,06% κατά την προηγούμενη δεκαετία ETF συνδεδεμένου με τον MSCI Europe
Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί θεωρητικά σε 721 ευρώ ετησίως ανά 10.000 ευρώ.
Προσοχή: Δεν είναι εγγυημένη απόδοση
Το συγκεκριμένο στοιχείο χρειάζεται, ωστόσο, προσεκτική ανάγνωση.
Μια τραπεζική κατάθεση και ένα μετοχικό ETF δεν αποτελούν συγκρίσιμα προϊόντα από πλευράς κινδύνου.
Οι καταθέσεις προσφέρουν πολύ χαμηλότερη μεταβλητότητα και διαφορετικό επίπεδο προστασίας κεφαλαίου.
Ένα ETF μπορεί να προσφέρει υψηλότερες μακροχρόνιες αποδόσεις, αλλά μπορεί επίσης να εμφανίσει σημαντικές ζημιές σε επιμέρους χρονικές περιόδους.
Επομένως, τα 8,7 δισ. ευρώ αποτελούν εκτίμηση κόστους ευκαιρίας και όχι βέβαιο ή εγγυημένο εισόδημα.
Αυτό όμως δεν ακυρώνει το εμπορικό μήνυμα της Revolut.
Το αντίθετο.
Η εταιρεία θέλει να πείσει ότι μεγάλος όγκος ελληνικών αποταμιεύσεων παραμένει αδρανής.
Ο πληθωρισμός «τρώει» τις καταθέσεις
Στο επιχείρημα της Revolut προστίθεται ο πληθωρισμός.
Με πληθωρισμό 2,9%, ποσό 10.000 ευρώ που παραμένει ουσιαστικά χωρίς απόδοση χάνει σε έναν χρόνο περίπου 290 ευρώ αγοραστικής δύναμης.
Ακόμη και με προθεσμιακή κατάθεση επιτοκίου 1,85%, η πραγματική απόδοση παραμένει αρνητική.
Η διαφορά έναντι του πληθωρισμού είναι περίπου 1,05 ποσοστιαία μονάδα.
Αυτό αντιστοιχεί σε απώλεια αγοραστικής δύναμης περίπου 105 ευρώ ανά 10.000 ευρώ, πριν ληφθεί υπόψη η φορολογία των τόκων.
Και εδώ ακριβώς πατάει το marketing της Revolut.
Το 78,4% δεν έχει αλλάξει ποτέ τράπεζα
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας αφορά την αδράνεια των Ελλήνων καταθετών.
Το 78,4% δηλώνει ότι δεν έχει αλλάξει ποτέ τράπεζα για να εξασφαλίσει καλύτερο επιτόκιο.
Το 31% θεωρεί ότι οι διαφορές στις αποδόσεις είναι πολύ μικρές για να δικαιολογούν μετακίνηση.
Το 27% επιλέγει να παραμένει σε μια τράπεζα την οποία εμπιστεύεται.
Και το 13% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει πού μπορεί να αναζητήσει καλύτερες επιλογές.
Για τις παραδοσιακές τράπεζες, αυτή η αδράνεια αποτελεί πλεονέκτημα.
Για τη Revolut, αποτελεί αγορά προς κατάκτηση.
Πίεση στα spreads
Η άφιξη ενός ισχυρού fintech παίκτη σε καταθέσεις και επενδύσεις μπορεί να επηρεάσει και τα επιτοκιακά spreads.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα τελευταία χρόνια επωφεληθεί από σημαντική διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια που χρεώνουν στα δάνεια και σε εκείνα που προσφέρουν στις καταθέσεις.
Εάν η Revolut αρχίσει να διεκδικεί σοβαρά καταθετικά υπόλοιπα, οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να υποχρεωθούν να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις για να διατηρήσουν πελάτες και ρευστότητα.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπίεση των επιτοκιακών περιθωρίων.
Και συνεπώς σε πίεση στην κερδοφορία.
Και δεύτερο μέτωπο: οι προμήθειες
Το ίδιο ισχύει και για τις τραπεζικές προμήθειες.
Η Revolut έχει χτίσει μεγάλο μέρος της ανάπτυξής της πάνω σε χαμηλότερα κόστη, απλούστερο user experience και άμεση πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Όσο περισσότερο διευρύνει το φάσμα των υπηρεσιών της, τόσο μεγαλύτερη πίεση μπορεί να ασκήσει στις παραδοσιακές τράπεζες να μειώσουν χρεώσεις.
Αυτό αφορά μεταφορές χρημάτων, συναλλαγές, επενδύσεις αλλά και υπηρεσίες wealth management.
Το 35% δεν ξέρει τι πραγματικά αποδίδουν τα χρήματά του
Η έρευνα καταγράφει και σημαντικό κενό χρηματοοικονομικής ενημέρωσης.
Το 35% των ερωτηθέντων είτε δεν γνωρίζει την πραγματική απόδοση των αποταμιεύσεών του είτε εκτιμά λανθασμένα τη σχέση επιτοκίων και πληθωρισμού.
Το 16% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει πώς συγκρίνονται τα δύο μεγέθη.
Το 11% πιστεύει ότι τα επιτόκια καταθέσεων είναι υψηλότερα από τον πληθωρισμό.
Και το 8% θεωρεί ότι βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο.
Αυτό το κενό γνώσης αποτελεί για τη Revolut ακόμη μία επιχειρηματική ευκαιρία.
Όσο περισσότερο εκπαιδεύει τον πελάτη μέσα από το app, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να τον μεταφέρει από την απλή αποταμίευση στην επένδυση.
Από 18 ευρώ μέχρι 406 ευρώ
Η στρατηγική της Revolut βασίζεται και στις μικροεπενδύσεις.
Σύμφωνα με εσωτερικά στοιχεία της εταιρείας, η μέση πρώτη επενδυτική κατάθεση πελάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στα 406 ευρώ.
Για τους μισούς πελάτες, όμως, το αρχικό ποσό δεν ξεπερνά τα 18 ευρώ.
Το στοιχείο δείχνει ότι η fintech δεν στοχεύει μόνο σε εύπορους επενδυτές.
Επιχειρεί να χτίσει επενδυτική συνήθεια από πολύ χαμηλές αφετηρίες.
Το 46% θα επένδυε με μικρό ποσό
Η ίδια λογική αποτυπώνεται και στην έρευνα.
Το 46% των Ελλήνων δηλώνει ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει επενδύσεις εάν μπορούσε να τοποθετήσει μικρά ποσά.
Το 33% ζητά πιο σαφή ενημέρωση για τους κινδύνους.
Και το 21% θέλει εκπαιδευτικό υλικό ενσωματωμένο μέσα στην εφαρμογή.
Τα σημαντικότερα εμπόδια είναι:
- ο φόβος του επενδυτικού κινδύνου, 23%
- η έλλειψη γνώσεων, 21%
Η Revolut επιχειρεί να απαντήσει σε αυτά προσφέροντας αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς, μετοχές, ETF, ομόλογα, robo-advisor και μικροεπενδύσεις μέσα από το ίδιο περιβάλλον.
Το «όλα σε ένα» μοντέλο
Πάνω από το 57% των Ελλήνων χρησιμοποιεί περισσότερες από μία χρηματοοικονομικές εφαρμογές.
Ωστόσο, για πολλούς αυτό δημιουργεί πολυπλοκότητα.
Το 25% δηλώνει ότι δεν έχει σαφή εικόνα για το ποσό που μπορεί πραγματικά να επενδύσει.
Το 18% θεωρεί χρονοβόρα και δύσκολη τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών.
Η Revolut επιχειρεί να λύσει ακριβώς αυτό το πρόβλημα.
Ένας λογαριασμός.
Μία εφαρμογή.
Πληρωμές, αποταμιεύσεις και επενδύσεις μαζί.
Αυτό είναι το μοντέλο που θέλει να εξαγάγει και στην ελληνική αγορά.
Η μάχη δεν αφορά μόνο την Ελλάδα
Η στρατηγική είναι πανευρωπαϊκή.
Η Revolut εκτιμά ότι περίπου 6,3 τρισ. ευρώ παραμένουν σε μέσα χαμηλής απόδοσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ αναζητεί τρόπους να κινητοποιήσει ιδιωτικό πλούτο δεκάδων τρισ. ευρώ προς παραγωγικές επενδύσεις και κεφαλαιαγορές.
Το αφήγημα της Revolut συνδέεται επομένως άμεσα με τη μεγάλη ευρωπαϊκή συζήτηση για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων.
Πώς δηλαδή τα χρήματα των Ευρωπαίων μπορούν να κινητοποιηθούν πιο αποτελεσματικά και να χρηματοδοτήσουν ανάπτυξη, επιχειρήσεις και καινοτομία.
«Οι τράπεζες βασίζονταν στην αδράνεια»
Ο επικεφαλής Wealth and Trading της Revolut στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, Rolandas Juteika, διατύπωσε ξεκάθαρα τη θέση της εταιρείας:
«Για πολλά χρόνια, οι παραδοσιακές τράπεζες βασίζονταν στην αδράνεια των καταναλωτών, αφήνοντας τα χρήματά τους εγκλωβισμένα σε λογαριασμούς χαμηλής απόδοσης.»
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο.
Η Revolut δεν έρχεται μόνο να κερδίσει νέους πελάτες.
Έρχεται να πείσει τους ήδη υπάρχοντες ότι δεν χρειάζονται την παραδοσιακή τους τράπεζα για να αποταμιεύσουν και να επενδύσουν.
Η πραγματική μάχη ξεκινά τώρα
Η επόμενη φάση του ανταγωνισμού στο ελληνικό banking δεν θα κριθεί στις κάρτες ή στις μεταφορές χρημάτων.
Θα κριθεί στις καταθέσεις.
Στις αποδόσεις.
Στις προμήθειες.
Και στην ικανότητα κάθε τράπεζας να κρατήσει τον πελάτη μέσα στο δικό της οικοσύστημα.
Η Revolut έχει ήδη 2 εκατ. χρήστες στην Ελλάδα.
Αν καταφέρει να μετατρέψει ένα μέρος από αυτούς σε βασικούς τραπεζικούς και επενδυτικούς πελάτες, τότε η πίεση στις ελληνικές τράπεζες θα γίνει πολύ πιο ουσιαστική.
Γιατί τότε δεν θα μιλάμε πλέον για έναν fintech ανταγωνιστή στις πληρωμές.
Θα μιλάμε για έναν νέο παίκτη που διεκδικεί τον ίδιο τον πυρήνα του τραπεζικού μοντέλου.
Πηγή: pagenews.gr
