Παρά τις προσωπικές δηλώσεις μετανοίας και τις προσπάθειες της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να κλείσει τη διαμάχη που ξέσπασε μέσα στην εβδομάδα, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι για την επιλογή συντρόφου με κριτήρια όπως το μήκος της φούστας που πρέπει να φορά, συνεχίζουν να προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις εναντίον του, να ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και να τον κάνουν πρωταγωνιστή σε meme που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του σε εκδήλωση που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών είχε πει ότι θα συμβούλευε τους άντρες να παντρεύονται «σοβαρές γυναίκες, που φοράνε “πιο μακριές φούστες”». «Ίσως λιγότερο εμφανίσιμη, όμως είναι πιο αξιόπιστη, πιο σοβαρή, είναι μία που θα είναι μια καλή μητέρα, που θα μείνει πιστή στην αγάπη που επιβεβαιώνει με τον γάμο», συνέχισε ο Αντόνιο Ταγιάνι, εξηγώντας ότι επιλέγει «πάντα εκείνη τη χαριτωμένη, σοβαρή, αξιόπιστη, που κρατά την οικογένεια, που είναι εκεί, που ξέρεις ότι πάντα σου δίνει απαντήσεις και όταν την καλείς είναι παρούσα».
Έπειτα από καταιγισμό επικρίσεων, ο Αντόνιο Ταγιάνι ζήτησε συγγνώμη. «Λυπάμαι πολύ που παρερμηνεύτηκαν ορισμένες δηλώσεις μου, αποσπασμένες από έναν πολύ πιο αναλυτικό λόγο. Ζητώ συγγνώμη αν κάποιοι άνθρωποι ένιωσαν προσβεβλημένοι από αυτό που είπα, αλλά εγώ δεν έχω ποτέ σκεφτεί να προσβάλω τις γυναίκες, δεν το έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου, ούτε στην ιδιωτική ούτε στη δημόσια ζωή», είπε ο Ταγιάνι στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό.
Οι επικρίσεις κατά του Ταγιάνι
Οι δηλώσεις του υπουργού έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, τα συνδικάτα και την ιταλική Επισκοπική Διάσκεψη (CEI). Γυναίκες βουλευτές και μέλη της Γερουσίας συγκεντρώθηκαν στο Παλάτσο Μαντάμα φορώντας φούστα.
«Αυτή είναι μια κίνηση ελευθερίας για να πούμε ότι είμαστε ελεύθερες να ντυνόμαστε όπως θέλουμε. Πιστεύουμε ότι η ελευθερία των γυναικών μετριέται από κάθε πράξη ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένου του μήκους της φούστας ή οποιασδήποτε άλλης επιλογής θέλουν να κάνουν οι γυναίκες χωρίς να κρίνονται από τους άνδρες», δήλωσε η Γερουσιαστής Ραφαέλα Πάιτα, η οποία είχε την ιδέα.
«Τα λόγια αυτά είναι μια απόδειξη του εγγενούς και ασυνείδητου πατριαρχισμού, τόσο που ο υπουργός Ταγιάνι στη συνέχεια προσπάθησε να δικαιολογηθεί και να ζητήσει συγγνώμη, αλλά η δικαιολογία του είναι ακόμη χειρότερη. Δεν συνειδητοποιούν τι λένε, γιατί το κουβαλούν μέσα τους. Αντίθετα, πρέπει να δείξουμε ότι αυτές οι φράσεις δεν είναι αποδεκτές», δήλωσε η Σιμόνα Μαλπέτσι του Δημοκρατικού Κόμματος, που δημοσίευσε τη φωτογραφία της εκδήλωσης.
Η πρωτοβουλία ήρθε επίσης ως απάντηση στα λόγια του ηγέτη του Futuro Nazionale Ρομπέρτο Βανάτσι, ο οποίος, σχολιάζοντας τα λόγια του Ταγιάνι, είπε: «Ανάμεσα σε μια γυναίκα με μακριά φούστα και μια γυναίκα με κοντή φούστα, εγώ μια γυναίκα την προτιμώ πάντα χωρίς φούστα», πρόσθεσε ο πρώην στρατηγός. «Δεν ασχολούμαι με ανόητες επικρίσεις. Αγαπώ τις γυναίκες, δώρο του σύμπαντος», έγραψε στη συνέχεια στα κοινωνικά δίκτυα ο Βανάτσι, αναρτώντας εικόνες των αγαλμάτων της Αφροδίτης της Μήλου και της Αφροδίτης της Καντίας, αμφότερες ημίγυμνες.
Πολλές άλλες εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης δημοσίευσαν φωτογραφίες όπου φορούν φούστα, αλλά το ίδιο έκαναν και ορισμένοι άνδρες, ανάμεσά τους ο δημοτικός σύμβουλος της Φλωρεντίας από το Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Τσιούλι, που ανάρτησε μια δική του φωτογραφία δημιουργημένη με τεχνητή νοημοσύνη όπου φορά φούστα, με τη λεζάντα «Το μήκος μιας φούστας δεν μετρά την αξία μιας γυναίκας, την ελευθερία της όμως ναι».
«Ο Ταγιάνι πλέον είναι ένα meme, δεν είναι πια υπουργός», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του Italia Viva Ματέο Ρέντσι, κλιμακώνοντας την κριτική. Για τον υπουργό κυκλοφορούν memes που τον δείχνουν με γυναικεία ρούχα, τα οποία έχουν αναπαραχθεί και από διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το CNN και το BBC.
Η Μελόνι και η πλειοψηφία υπερασπίζονται τον Ταγιάνι
-Η γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Έλι Σλάιν ζήτησε τις προηγούμενες ημέρες ένα σχόλιο από την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία στη συνέχεια υποβάθμισε τα λόγια του Ταγιάνι ζητώντας να μην «μεγαλώνουμε το θέμα», επειδή επρόκειτο για μια «φράση που ακούστηκε άσχημα». «Έχω ήδη απαντήσει, δεν θα το μεγαλοποιούσα και δεν μου φαίνεται ότι πρέπει να το κάνουμε θέμα συζήτησης της Εβδομάδας Μόδας», είπε η Μελόνι συμμετέχοντας σε μια εκδήλωση κατά τη διάρκεια της Fashion Week του Μιλάνου.
Τον Ταγιάνι υπερασπίστηκαν στη συνέχεια και άλλα μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο, που έγραψε στο X: «Ο Ταγιάνι δεν είπε στις γυναίκες πώς πρέπει να ντύνονται, αφηγήθηκε, ως πατέρας, τι είδους σύντροφο θα συμβούλευε τον γιο του, με βάση τη δική του αγωγή και τις δικές του αξίες. Όποια αισθάνεται προσβεβλημένη, στη μία ή στην άλλη περίπτωση, είναι φυσικά ελεύθερη να το πει. Αλλά το γεγονός ότι μια άποψη ενοχλεί κάποιον/α δεν σημαίνει απαραίτητα ότι περιορίζει την ελευθερία τους. Αντίθετα, το να αποφασίζεις να κάνεις κάποιον άλλον να σιωπήσει σημαίνει ότι δεν σέβεσαι την ελευθερία του».
«Μιλάτε για ελευθερία των γυναικών, αλλά γιατί να μην δώσουμε τη μάχη για εκείνες τις γυναίκες που είναι φυλακισμένες από τους συζύγους τους και δεν μπορούν να συμμετέχουν στη ζωή της χώρας; Για θρησκευτικούς λόγους επιτρέπετε να υπάρχουν σκλάβες στην Ιταλία, ακόμη και της πολυγαμίας. Η σοβαρότητα θα απαιτούσε να έρθετε μαζί μας να πολεμήσουμε το μπούρκα», είπε η Στεφάνια Πουτσιαρέλι της Λέγκας.
Πηγή: Pagenews.gr
