Οδηγός

Επίδομα παιδιού: Έρχεται έκτακτη πληρωμή τον Οκτώβριο–Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους στις 9/10

Επίδομα παιδιού: Έρχεται έκτακτη πληρωμή τον Οκτώβριο–Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους στις 9/10
Σε μια κίνηση που εφαρμόζεται για πρώτη φορά προχωρά η διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για το Επίδομα Παιδιού Α21, προκειμένου χιλιάδες οικογένειες να μη χρειαστεί να περιμένουν σχεδόν δύο μήνες για να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται, λόγω καθυστερήσεων στη διασταύρωση των στοιχείων σχολικής φοίτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews, με απόφαση του διοικητή του ΟΠΕΚΑ Επαμεινώνδα Ατσαβέ, θα πραγματοποιηθεί εμβόλιμη πληρωμή την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2026, η οποία αφορά περίπου 5.000- 6.000 οικογένειες και συνολικά 8.000 παιδιά.

Είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του Οργανισμού επιλέγει να πραγματοποιήσει ξεχωριστή, συμπληρωματική πληρωμή του Α21 μεταξύ δύο τακτικών καταβολών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα μια εκκρεμότητα που δεν οφείλεται στους ίδιους τους δικαιούχους. Η εναλλακτική θα ήταν οι συγκεκριμένες οικογένειες να περιμένουν μέχρι την επόμενη τακτική πληρωμή του επιδόματος στα τέλη Νοεμβρίου.

Η έκτακτη καταβολή έρχεται λίγες ημέρες μετά την τέταρτη διμηνιαία δόση του Α21. Σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου καταβάλλονται 70.584.787,15 ευρώ σε 422.148 δικαιούχους του Επιδόματος Παιδιού. Από την εκκαθάριση, ωστόσο, έμεινε εκτός ένας αριθμός αιτήσεων λόγω εκκρεμοτήτων στη διασταύρωση των στοιχείων σχολικής φοίτησης.

Παράλληλα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Α21 θα επαναλειτουργήσει τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026 στις 08:00, δίνοντας τη δυνατότητα τόσο για νέες αιτήσεις όσο και για τροποποιήσεις ήδη υποβληθεισών αιτήσεων. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2026 στις 18:00.

Γιατί έμειναν εκτός της σημερινής πληρωμής της 30ής Σεπτεμβρίου

Οι περίπου 6.000 οικογένειες δεν συμπεριλήφθηκαν στην εκκαθάριση για την πληρωμή της 30ής Σεπτεμβρίου, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως η απαιτούμενη διασταύρωση των στοιχείων σχολικής φοίτησης των παιδιών τους.

Η εκκρεμότητα συνδέεται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ειδικότερα με καθυστερήσεις στην ανάρτηση των απαραίτητων στοιχείων από σχολικές μονάδες στο πληροφοριακό σύστημα mySchool. Χωρίς την ενημέρωση του συστήματος δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί ο ηλεκτρονικός έλεγχος που απαιτείται για την εκκαθάριση των συγκεκριμένων αιτήσεων Α21.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως περιπτώσεις παιδιών για τα οποία έπρεπε να επιβεβαιωθούν η ολοκλήρωση της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και η εγγραφή τους στην επόμενη τάξη. Μέχρι να περαστούν τα σχετικά δεδομένα, οι αιτήσεις παρέμεναν σε εκκρεμότητα και η ΗΔΙΚΑ δεν μπορούσε να τις οδηγήσει προς πληρωμή.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του Επιδόματος Παιδιού είναι η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση, από το προνήπιο έως και το Γυμνάσιο, καθώς και η επάρκεια της φοίτησης. Για τον λόγο αυτό στην αίτηση Α21 πρέπει να δηλώνονται τα στοιχεία της σχολικής μονάδας, η τάξη στην οποία φοιτά το παιδί και ο Αριθμός Μητρώου του μαθητή.

Όταν τα στοιχεία διασταυρώνονται ηλεκτρονικά, η αίτηση προχωρά χωρίς άλλη ενέργεια από τον δικαιούχο. Αν η διασταύρωση δεν καταστεί δυνατή, εμφανίζεται σχετική επισήμανση και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση το απαραίτητο δικαιολογητικό.

Πηγή: pagenews.gr