Στο σφυρί έργα τέχνης από τη συλλογή του Τζεφ Κουνς
Πηγή Φωτογραφίας: Surface Mag, Jeff Koons Moves to Pace Gallery, and Other News
Μια συλλογή πολύτιμων έργων τέχνης, που καλύπτουν 500 χρόνια Ιστορίας, θα πωληθεί τον Νοέμβριο από έναν πωλητή τον οποίο ο οίκος δημοπρασιών Christie’s περιγράφει ως «διακεκριμένο ιδιώτη συλλέκτη» – μια μάλλον σεμνή περιγραφή, σύμφωνα με τους New York Times, για τον πιο διάσημο, ίσως, εν ζωή καλλιτέχνη στον κόσμο, τον Τζεφ Κουνς.
Τις τελευταίες δεκαετίες ο 71χρονος δημιουργός έχει συγκεντρώσει μια μικρή συλλογή έργων τέχνης, κυρίως στην οικία του στη Νέα Υόρκη. Από αυτά σκοπεύει να διαθέσει εννέα πίνακες καλλιτεχνών όπως ο Πικάσο, ο Μανέ και ο ολλανδός ζωγράφος της Χρυσής Εποχής, Κορνέλις φαν Χάαρλεμ.
Η συλλογή εκτιμάται ότι θα πωληθεί έναντι άνω των 89 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, ο οποίος αρνείται να αποκαλύψει την ταυτότητα του πωλητή. Ο πίνακας του Πικάσο «Το Φιλί», από το 1969, θεωρείται ο σημαντικότερος της δημοπρασίας, με την αξία του να εκτιμάται στα 35,6 εκατ. ευρώ. Θεωρείται εμβληματικός για την ενασχόληση του καλλιτέχνη με το θέμα των εραστών κατά την τελευταία δεκαετία της ζωής του – όταν, με τις απεικονίσεις συμπλεκομένων ζευγαριών, είχε αρχίσει να θολώνει τα όρια ανάμεσα στο πάθος και τη βία.
Ο Κουνς έχει εξερευνήσει παρόμοια θέματα στη δική του καριέρα. Η σειρά του «Made in Heaven», από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, περιλάμβανε ερωτικές εικόνες του ίδιου και της πορνοστάρ Ιλόνα Στάλερ –γνωστής ως Τσιτσιολίνα–, με την οποία ήταν παντρεμένος για λίγους μήνες και μαζί είχαν αποκτήσει έναν γιο. «Προσπαθούσα να αποβάλω κάθε ίχνος ενοχής και ντροπής, υπό οποιαδήποτε μορφή», είπε πρόσφατα στους New York Times αναφερόμενος στη σειρά.
Το 2008, ο εικαστικός καλλιτέχνης αγόρασε τον πίνακα του Πικάσο σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s έναντι 17,4 εκατ. δολαρίων (24,1 εκατ. ευρώ σε σημερινή τιμή). Τρία χρόνια αργότερα αγόρασε έναν ακόμη πίνακα του Πικάσο από την ίδια σειρά έναντι 10,5 εκατ. δολαρίων (13,9 εκατ. σημερινά ευρώ).
Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2024, ο Κουνς είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τα έργα της ύστερης περιόδου του Πικάσο. «Πιστεύω πραγματικά ότι βρισκόταν στο απόγειο της γενναιοδωρίας του – ήταν ένας σαμάνος που κρατούσε τη δάδα, δείχνοντάς μας ότι μπορούμε να ζήσουμε μια πιο πλούσια, καλύτερη ζωή», είχε πει μιλώντας στο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό κανάλι ARTE.
Ο Κουνς παραμένει ένας από τους ελάχιστους εν ζωή καλλιτέχνες που χαίρουν ευρείας αναγνωρισιμότητας, ωστόσο η κυριαρχία του στην αγορά έχει υποχωρήσει: στο απόγειό της έφτασε το 2019, όταν σε δημοπρασία του οίκου Christie’s το γλυπτό του «Rabbit» (1986), από ανοξείδωτο ατσάλι, πωλήθηκε έναντι 81 εκατ. ευρώ, σημειώνει ο Guardian.
Η ανεξάρτητη βάση δεδομένων αγορών έργων τέχνης ARTDAI εκτιμά ότι η οικονομική απόδοση των έργων του σε δημοπρασίες την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί σχεδόν κατά 60% – χωρίς να υπολογίζονται οι ιδιωτικές πωλήσεις. Τα τελευταία χρόνια, ο εικαστικός δημιουργός έχει επίσης αλλάξει γκαλερί – το 2021 εγκατέλειψε τις γκαλερί Ντέιβιντ Ζουίρνερ και Γκαγκόσιαν για χάρη της Pace Gallery, για να επιστρέψει τελικά στην Γκαγκόσιαν τέσσερα χρόνια αργότερα.
Πρόσωπο που γνωρίζει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τον οίκο Christie’s αναφέρει στον Guardian ότι το κίνητρο του Κουνς για την πώληση μέρους της συλλογής του είναι να επανεπενδύσει τα έσοδα στην καλλιτεχνική του δραστηριότητα. Η συλλογή αποτελεί σημαντικό απόκτημα για τον οίκο Christie’s, σε μια φθινοπωρινή περίοδο που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τα πολύτιμα έργα τέχνης έχουν καταλήξει στον οίκο Sotheby’s.
Ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών εξασφάλισε πρόσφατα 12 πίνακες των Βαν Γκογκ, Σεζάν, Πισαρό και άλλων ιμπρεσιονιστών, συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ, από τη συλλογή των Κάρλος Πέδρο και Νέλι Μπλακιέρ ντε Αριέτα, κληρονόμων μιας οικογένειας που απέκτησε τεράστια περιουσία από τη βιομηχανία ζάχαρης στην Αργεντινή. Η δημοπρασία των έργων του Κουνς από τον Christie’s, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Νοεμβρίου, φέρει τον τίτλο «Ηρωες και Εραστές».
Το «ήρωες» αναφέρεται σε έναν πίνακα του 1590, έργο του φαν Χάαρλεμ, ο οποίος απεικονίζει τον μύθο του Ηρακλή και του ποτάμιου θεού Αχελώου, καθώς ανταγωνίζονται για το ποιος θα παντρευτεί μια πριγκίπισσα. Ο Κουνς είχε αγοράσει τον πίνακα το 2008 αντί 8,1 εκατ. δολαρίων – ποσό υπερτετραπλάσιο της ανώτατης εκτίμησής του εκείνη την εποχή, το οποίο αντιστοιχεί σε 11,21 εκατ. ευρώ σήμερα. Ο οίκος Christie’s εκτιμά ότι το έργο θα πουληθεί έναντι περίπου 10,7 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο