People

Jeff Koons: Σε δημοπρασία έργα τέχνης 100 εκατ. δολαρίων

Jeff Koons: Σε δημοπρασία έργα τέχνης 100 εκατ. δολαρίων
Ο διάσημος Αμερικανός καλλιτέχνης Jeff Koons ετοιμάζεται να αποχωριστεί εννέα σπουδαία έργα της προσωπικής του συλλογής, συνολικής εκτιμώμενης αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Από τον Πάμπλο Πικάσο και τον Εντουάρ Μανέ μέχρι αριστουργήματα της Αναγέννησης, η μεγάλη δημοπρασία του Christie’s στη Νέα Υόρκη αποκαλύπτει μια διαφορετική πλευρά του δημιουργού.

Ο καλλιτέχνης πίσω από το «Balloon Dog»

δεκαετία του 1980.

Η καλλιτεχνική του προσέγγιση συνδέει αντικείμενα καθημερινής χρήσης με την υψηλή τέχνη, προκαλώντας συζητήσεις για τη μαζική κουλτούρα, την κατανάλωση και την αισθητική.

Έργα όπως το «Balloon Dog», το «Puppy» και το «Rabbit» αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της δημιουργίας του.

Το 2019, το γλυπτό «Rabbit» πωλήθηκε από τον Christie’s έναντι περίπου 91,1 εκατομμυρίων δολαρίων, καταγράφοντας τότε ρεκόρ για εν ζωή καλλιτέχνη.

Στις 17 Νοεμβρίου η μεγάλη δημοπρασία στη Νέα Υόρκη

Η σημαντικότερη φάση της πώλησης έχει προγραμματιστεί για τις 17 Νοεμβρίου 2026, στο πλαίσιο των μεγάλων φθινοπωρινών δημοπρασιών του Christie’s στη Νέα Υόρκη.

Μέρος της συλλογής αναμένεται να παρουσιαστεί σε μεταγενέστερες δημοπρασίες, τον Φεβρουάριο του 2027.

Οι εκτιμήσεις για συνολικά έσοδα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες.

Ωστόσο, οι τελικές τιμές θα εξαρτηθούν από το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών και την ένταση του ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η δημοπρασία αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία να παρουσιαστεί στο κοινό μια σημαντική ιδιωτική συλλογή που συγκεντρώνει έργα πέντε διαφορετικών αιώνων.

Πηγή: Pagenews.gr