Τσουκαλάς: «Πρωτιά ή τίποτα» για το ΠΑΣΟΚ — Οι αιχμές στον Τσίπρα και οι όροι για κυβέρνηση
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Τσουκαλάς: «Πρωτιά ή τίποτα» για το ΠΑΣΟΚ — Οι αιχμές στον Τσίπρα και οι όροι για κυβέρνηση
Με σαφή διεκδίκηση της πρωτοκαθεδρίας στον χώρο της αντιπολίτευσης και αιχμές προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κώστας Τσουκαλάς θέτει την εκλογική πρωτιά του ΠΑΣΟΚ ως προϋπόθεση για προοδευτική κυβερνητική αλλαγή.
Στη συνέντευξή του στη Realnews, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση από την καταγραφή της δυσαρέσκειας στη δυνατότητα διακυβέρνησης.
«Δεν ζητάμε ψήφο διαμαρτυρίας, ζητάμε εντολή διακυβέρνησης. Για να διαμαρτυρηθεί ο κόσμος, έχει πολλές επιλογές· για κυβερνητική αλλαγή, μία: το ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζει.
Το μήνυμα απευθύνεται ταυτόχρονα στους ψηφοφόρους που αναζητούν εναλλακτική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και στις άλλες δυνάμεις που διεκδικούν την ηγεσία του προοδευτικού χώρου.
«Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο»: Η απάντηση για τον Τσίπρα
Το πιο αιχμηρό σημείο της συνέντευξης έρχεται όταν ο Τσουκαλάς ερωτάται εάν το ΠΑΣΟΚ θα συζητούσε με τον Αλέξη Τσίπρα στην περίπτωση που η ΕΛ.Α.Σ. αναδεικνυόταν πρώτο κόμμα.
«Νομίζω πως όλοι αντιλαμβάνονται πλέον πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική με απίθανα σενάρια ούτε μοιράζουμε υπουργεία», απαντά.
Η τοποθέτηση αποτελεί πολιτική εκτίμηση του εκπροσώπου και ταυτόχρονα προσπάθεια να αποκλειστεί από τη συζήτηση ένα σενάριο που θα έφερνε το ΠΑΣΟΚ σε δεύτερο ρόλο.
Σπεύδει, μάλιστα, να καταγράψει τις διαφορές με την ΕΛ.Α.Σ. στα κόκκινα δάνεια, στις συντάξεις, στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην εξωτερική πολιτική.
Η Χαριλάου Τρικούπη διεκδικεί δική της εντολή και δικό της πρόγραμμα, επιμένοντας στην πολιτική αυτονομία της.
Συνεργασίες με προϋποθέσεις, χωρίς «μοίρασμα υπουργείων»
Ο Τσουκαλάς περιγράφει και τη διαδρομή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
«Αν είμαστε πρώτοι, θα απευθυνθούμε στις πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να συμφωνήσουν σε βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις», αναφέρει.
Στις δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνει την επαναφορά 13ης σύνταξης και 13ου μισθού, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη φορολογική δικαιοσύνη, το δικαίωμα στη στέγη, τους ισχυρούς θεσμούς και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
«Δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας ούτε θα μπούμε σε συμφωνίες κορυφής χωρίς πολιτικό περιεχόμενο», προσθέτει.
Η θέση αφήνει χώρο για προγραμματικές συνεργασίες υπό την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Δεν προαναγγέλλει συγκεκριμένους εταίρους, ενώ ο εκπρόσωπος επικαλείται τις κόκκινες γραμμές των συνεδριακών αποφάσεων.
«Πρώτα μιλούν οι πολίτες και μετά τα κόμματα αναλαμβάνουν ευθύνη», σημειώνει.
Οι δημοσκοπήσεις και η μάχη της αξιοπιστίας
Απέναντι στο ερώτημα πώς μπορεί να επιτευχθεί η πολιτική αλλαγή με τους σημερινούς συσχετισμούς, ο Τσουκαλάς απαντά ότι «οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφία της στιγμής, όχι αποτέλεσμα εκλογών».
Υποστηρίζει ότι η εκλογική δυναμική μπορεί να αλλάξει μέσα από την πολιτική μάχη, την αξιοπιστία και την επαφή με την κοινωνία.
Στην ίδια λογική εντάσσει τη διεύρυνση, αποφεύγοντας να προαναγγείλει νέες προσχωρήσεις.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να γίνει καταφύγιο προσωπικών στρατηγικών, αλλά σύγχρονος ευρωπαϊκός πόλος της δημοκρατικής παράταξης», τονίζει.
Το κριτήριο που περιγράφει είναι κάθε νέα συμμετοχή να προσθέτει κοινωνική αναφορά, γνώση και αξιοπιστία. Το πολιτικό στοίχημα παραμένει η μετατροπή αυτής της διεύρυνσης σε ευρύτερη εκλογική εμπιστοσύνη.
Ιδιωτικό χρέος: Επίθεση για τις εξαιρέσεις της ρύθμισης
Στο ιδιωτικό χρέος, ο εκπρόσωπος χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις «ημίμετρα» και υποστηρίζει ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για 120 δόσεις άσκησε πίεση στην κυβέρνηση.
Κατά την κριτική του, η κυβερνητική ρύθμιση δεν διαγράφει τόκους και προσαυξήσεις, προβλέπει επιτόκιο 5,8% και αποκλείει οφειλές του 2025 και του 2026, καθώς και όσους βρίσκονται ήδη σε άλλη ρύθμιση.
Αντιπαραβάλλει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ευρύτερη υπαγωγή οφειλών, βιώσιμο επιτόκιο, δυνατότητα μετάπτωσης από προηγούμενη ρύθμιση και προστασία της πρώτης κατοικίας με κοινωνικά κριτήρια.
Ζητά επίσης υποχρεωτική συμμετοχή πιστωτών στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αυστηρές κυρώσεις στις εταιρείες διαχείρισης και λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Ενέργεια και Ρούμπιο: Ο λογαριασμός και τα ανταλλάγματα
Για την ενέργεια, ο Τσουκαλάς ζητά ελέγχους στην αγορά, μόνιμη φορολόγηση υπερκερδών, ενίσχυση του κοινωνικού τιμολογίου και στοχευμένη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Συνδέει τις άμεσες παρεμβάσεις με επενδύσεις σε δίκτυα, αποθήκευση και ενεργειακές κοινότητες.
«Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να μειώνει τον λογαριασμό του πολίτη, όχι να αυξάνει τα κέρδη λίγων», αναφέρει.
Στην εξωτερική πολιτική αναγνωρίζει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ζητώντας αμοιβαιότητα, στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων και έμπρακτα οφέλη από τις αμυντικές συμφωνίες.
«Δεν αρκεί να είμαστε πελάτες οπλικών συστημάτων. Πρέπει να επιδιώκουμε συμπαραγωγή, μεταφορά τεχνογνωσίας, θέσεις εργασίας και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής βάσης», υπογραμμίζει.
Η συνέντευξη συγκροτεί μια διπλή διεκδίκηση: απέναντι στην κυβέρνηση, διαφορετικές πολιτικές· απέναντι στην υπόλοιπη αντιπολίτευση, την πρωτοβουλία της διακυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ θέτει την πρωτιά ως πολιτικό στόχο και προϋπόθεση συνεργασιών. Η κάλπη θα κρίνει εάν μπορεί να εξασφαλίσει αυτή την εντολή.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο