Γεωπολιτικά

Ο Πούτιν είπε «όχι» στον Ζελένσκι: Μπλόκο στην εκεχειρία 60 ημερών – Ο Τραμπ πιέζει το Κίεβο

Ο Πούτιν είπε «όχι» στον Ζελένσκι: Μπλόκο στην εκεχειρία 60 ημερών – Ο Τραμπ πιέζει το Κίεβο

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Ο Πούτιν είπε «όχι» στον Ζελένσκι: Μπλόκο στην εκεχειρία 60 ημερών – Ο Τραμπ πιέζει το Κίεβο

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Το Κρεμλίνο απορρίπτει την πρόταση για δίμηνη κατάπαυση του πυρός που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επιμένει σε συνολική συμφωνία ειρήνης, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ συγκρούεται με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τα ρωσικά διυλιστήρια και το ντίζελ. Στο επίκεντρο η αμφιλεγόμενη ενεργειακή εκεχειρία και το νέο διπλωματικό αδιέξοδο.

Νέο αδιέξοδο στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία προκαλεί η κατηγορηματική απόρριψη από τη Μόσχα της πρότασης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πλήρη κατάπαυση του πυρός διάρκειας 60 ημερών.

Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2026, το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί μια προσωρινή εκεχειρία, αλλά μια συνολική και μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, ήρθε λίγες ώρες μετά την πρόταση του Ουκρανού προέδρου να σταματήσουν πλήρως οι εχθροπραξίες για δύο μήνες, ώστε να καταστεί δυνατή η διοργάνωση προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.

Πίσω από τη διπλωματική αντιπαράθεση βρίσκεται ένα πολύ ευρύτερο πολιτικό και γεωοικονομικό παιχνίδι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αυξήσει την πίεση προς το Κίεβο, ζητώντας αλλαγή ηγεσίας και εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για τα ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια.

Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις για μια ξεχωριστή ενεργειακή εκεχειρία περιπλέκονται από νέες καταγγελίες του Κιέβου για ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Πεσκόφ: «Δεν θέλουμε κατάπαυση του πυρός»

Η απάντηση της Μόσχας ήταν σαφής.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε την προοπτική προσωρινής παύσης των εχθροπραξιών και επανέλαβε ότι η Ρωσία επιδιώκει μια συνολική διευθέτηση του πολέμου.

«Δεν θέλουμε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε, αναφερόμενος στη θέση που έχει διατυπώσει επανειλημμένα η ρωσική ηγεσία.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η Μόσχα επιθυμεί μακροπρόθεσμη ειρήνη και είναι έτοιμη να εργαστεί για την επίτευξή της.

Η θέση αυτή σημαίνει ότι το Κρεμλίνο δεν αποδέχεται την πρόταση Ζελένσκι ως αυτοτελές βήμα αποκλιμάκωσης.

Η Ρωσία συνδέει τον τερματισμό των εχθροπραξιών με μια ευρύτερη συμφωνία, χωρίς η σημερινή δήλωση να προσδιορίζει νέους συγκεκριμένους όρους.

Για το Κίεβο, αντίθετα, μια πλήρης κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να δημιουργήσει τις ελάχιστες συνθήκες ασφαλείας για την οργάνωση εκλογών.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν επομένως όχι μόνο για το περιεχόμενο μιας πιθανής συμφωνίας, αλλά και για τη σειρά των βημάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτήν.

Ζελένσκι προς Τραμπ: «Δώστε μας 60 ημέρες και θα κάνουμε εκλογές»

Η ουκρανική πρόταση παρουσιάστηκε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στη διάρκεια συνέντευξης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εκπομπή This Week του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνθηκε ουσιαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας τον να μεταφέρει στον Βλαντίμιρ Πούτιν το αίτημα για πλήρη δίμηνη κατάπαυση του πυρός.

«Δώστε μας δύο μήνες, 60 ημέρες πλήρους εκεχειρίας, και θα οργανώσουμε εκλογές», ανέφερε.

Η πρόταση συνδέεται άμεσα με την κλιμακούμενη πολιτική πίεση που δέχεται ο Ζελένσκι από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι η Ουκρανία χρειάζεται νέο πρόεδρο, εκφράζοντας την άποψη ότι μια διαφορετική ηγεσία θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι απάντησε ότι η επιλογή του προέδρου της Ουκρανίας ανήκει αποκλειστικά στον ουκρανικό λαό.

Η ουκρανική πρόταση επιχειρεί έτσι να απαντήσει ταυτόχρονα σε δύο πιέσεις: στην αμερικανική απαίτηση για εκλογές και στη ρωσική αμφισβήτηση της πολιτικής νομιμοποίησης του Ουκρανού προέδρου.

Γιατί δεν γίνονται εκλογές στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου

Το ζήτημα των ουκρανικών εκλογών έχει εξελιχθεί σε σημείο έντονης αντιπαράθεσης.

Η πενταετής προεδρική θητεία του Ζελένσκι ξεκίνησε το 2019, ωστόσο οι προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιούνταν το 2024 δεν διεξήχθησαν λόγω του πολέμου και του καθεστώτος στρατιωτικού νόμου.

Η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει τη διεξαγωγή εκλογών όσο βρίσκεται σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η προεδρία παύει αυτομάτως να λειτουργεί μετά τη συμπλήρωση της κανονικής πενταετίας.

Το ουκρανικό συνταγματικό πλαίσιο προβλέπει συνέχεια στην άσκηση των προεδρικών καθηκόντων μέχρι την ανάληψή τους από νέο εκλεγμένο πρόεδρο.

Η Μόσχα χρησιμοποιεί την απουσία νέων εκλογών για να αμφισβητεί τη νομιμοποίηση του Ζελένσκι.

Το Κίεβο αντιτείνει ότι η διεξαγωγή αξιόπιστης εκλογικής διαδικασίας είναι εξαιρετικά δύσκολη υπό συνθήκες συνεχών επιθέσεων, εκτεταμένων μετακινήσεων πληθυσμού και στρατιωτικής κινητοποίησης.

Ακόμη και μια εκεχειρία 60 ημερών θα απαιτούσε σημαντική οργανωτική προετοιμασία.

Θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ζητήματα ασφάλειας των εκλογικών τμημάτων, συμμετοχής των στρατιωτών, ψηφοφορίας των προσφύγων στο εξωτερικό και πρόσβασης των πολιτών σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.

Η πρόταση Ζελένσκι αποτελεί επομένως πολιτική δέσμευση υπό συγκεκριμένη προϋπόθεση, όχι ανακοίνωση ήδη προγραμματισμένων εκλογών.

Τραμπ και Ζελένσκι σε σύγκρουση για τα ρωσικά διυλιστήρια

Η αντιπαράθεση για τις εκλογές εξελίσσεται παράλληλα με μια σοβαρή διαφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Κίεβο σχετικά με τις ουκρανικές επιθέσεις εναντίον ρωσικών ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει τα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια, συνδέοντάς τα με τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά καυσίμων.

Η αμερικανική πλευρά ανησυχεί για τις συνέπειες που μπορούν να έχουν οι διαταραχές στην παραγωγή και στη διαθεσιμότητα πετρελαϊκών προϊόντων.

Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι οι ουκρανικές επιθέσεις αποτελούν απάντηση στα συνεχιζόμενα ρωσικά πλήγματα κατά του ενεργειακού συστήματος της χώρας του.

Στη συνέντευξή του στο ABC πρότεινε αμοιβαία παύση των επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές.

Η ουκρανική θέση είναι ότι το Κίεβο μπορεί να σταματήσει να πλήττει ρωσικά διυλιστήρια, εφόσον η Μόσχα σταματήσει να επιτίθεται σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για διαφορετική πρόταση από την πλήρη εκεχειρία των 60 ημερών.

Η πρώτη αφορά συγκεκριμένη κατηγορία στόχων.

Η δεύτερη προϋποθέτει συνολική παύση των εχθροπραξιών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το ντίζελ μετατρέπεται σε διπλωματικό όπλο

Η ενέργεια βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης.

Οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια στοχεύουν εγκαταστάσεις με σημασία για την παραγωγή καυσίμων και την οικονομική λειτουργία της Ρωσίας.

Παράλληλα, μπορούν να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα προϊόντων διύλισης, ανάλογα με την έκταση των ζημιών και τη διάρκεια των διακοπών λειτουργίας.

Η διεθνής αγορά ντίζελ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοιες διαταραχές, ειδικά όταν συνδυάζονται με ευρύτερη ενεργειακή αβεβαιότητα.

Για την Ουάσινγκτον, η σταθερότητα των τιμών καυσίμων αποτελεί σημαντική οικονομική προτεραιότητα.

Για το Κίεβο, η δυνατότητα πλήγματος σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις αποτελεί μέσο άσκησης στρατιωτικής και οικονομικής πίεσης.

Για τη Μόσχα, η διατήρηση της παραγωγής και των εξαγωγικών δυνατοτήτων συνδέεται με τη χρηματοδότηση της οικονομίας της και τη διατήρηση της ενεργειακής της επιρροής.

Η σύγκρουση αυτή εξηγεί γιατί οι διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά πλήγματα δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από τη συνολική προσπάθεια διευθέτησης του πολέμου.

Η «ενεργειακή εκεχειρία» Τραμπ και η αμφισβήτηση από το Κίεβο

Το νέο διπλωματικό αδιέξοδο επιτείνεται από τις διαφορετικές περιγραφές μιας υποτιθέμενης συμφωνίας για τα ενεργειακά πλήγματα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία για περιορισμό επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι πληροφορήθηκε την ανακοίνωση από τα μέσα ενημέρωσης και αμφισβήτησε ότι υπήρχε ήδη σαφώς συμφωνημένη ρύθμιση με την ουκρανική πλευρά.

Στη συνέχεια, ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε νέες ρωσικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής και άλλες ενεργειακές υποδομές.

Οι ουκρανικές καταγγελίες εντείνουν τις αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί μια περιορισμένη εκεχειρία χωρίς σαφείς όρους και μηχανισμούς επιτήρησης.

Από την πλευρά του, ο Πεσκόφ απέφυγε σήμερα να δώσει ουσιαστική απάντηση για την ενεργειακή εκεχειρία που είχε ανακοινώσει ο Τραμπ.

Περιορίστηκε να αναφέρει ότι οι επαφές συνεχίζονται.

Αυτό σημαίνει ότι, με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις, δεν υπάρχει επαρκής επιβεβαίωση μιας κοινά αποδεκτής και εφαρμοζόμενης συμφωνίας για πλήρη παύση των ενεργειακών επιθέσεων.

Οι Financial Times και η αμερικανική πίεση προς το Κίεβο

Η αντιπαράθεση αποκτά πρόσθετη σημασία μετά από δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με την αμερικανική πίεση προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ουάσινγκτον έχει εξετάσει το ενδεχόμενο περιορισμού στρατιωτικής υποστήριξης και ανταλλαγής πληροφοριών, προκειμένου να αποτρέψει τη συνέχιση των ουκρανικών πληγμάτων σε βάθος κατά ρωσικών ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Οι πληροφορίες αυτές αποδίδονται στις πηγές του δημοσιεύματος και δεν αποτελούν επιβεβαίωση ότι έχει ήδη διακοπεί η συγκεκριμένη υποστήριξη.

Η πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης, ωστόσο, θα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα για το Κίεβο.

Η Ουκρανία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη δυτική στρατιωτική υποστήριξη και την πρόσβαση σε πληροφορίες για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιχειρήσεων.

Η απειλή περιορισμού αυτής της υποστήριξης μπορεί να μεταβάλει το διαπραγματευτικό περιβάλλον.

Παράλληλα, δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο οι αμερικανικές πιέσεις κατανέμονται ισόρροπα ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Τι επιδιώκει η Μόσχα με την απόρριψη

Η ρωσική θέση υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας ειρήνης αντί προσωρινής εκεχειρίας μπορεί να ερμηνευθεί με διαφορετικούς τρόπους.

Η επίσημη επιχειρηματολογία του Κρεμλίνου είναι ότι μια βραχυπρόθεσμη παύση των εχθροπραξιών δεν αντιμετωπίζει τις βασικές αιτίες της σύγκρουσης.

Από την ουκρανική πλευρά, υπάρχει ανησυχία ότι η Μόσχα επιδιώκει να διατηρήσει τη στρατιωτική πίεση μέχρι να επιτύχει ευνοϊκότερους όρους διαπραγμάτευσης.

Η απόρριψη των 60 ημερών δεν αποδεικνύει από μόνη της ποιο είναι το πραγματικό κίνητρο της ρωσικής ηγεσίας.

Δείχνει, όμως, ότι η Μόσχα δεν αποδέχεται σήμερα την προτεινόμενη αλληλουχία: πρώτα πλήρης εκεχειρία, στη συνέχεια εκλογές και ενδεχομένως ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

Η διαφωνία αυτή καθιστά δυσκολότερη την εξεύρεση μιας κοινής αφετηρίας για διαπραγματεύσεις.

Η Ευρώπη μπροστά σε νέο διπλωματικό αδιέξοδο

Για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η εξέλιξη αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της δυσκολίας επίτευξης συμφωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει σημαντικούς οικονομικούς και πολιτικούς πόρους στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

Παράλληλα, αντιμετωπίζει τις συνέπειες του πολέμου στην ενεργειακή ασφάλεια, στις αμυντικές δαπάνες και στη συνολική γεωπολιτική σταθερότητα.

Η αμερικανική πίεση προς το Κίεβο προσθέτει έναν νέο παράγοντα αβεβαιότητας.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υιοθετήσουν διαφορετικές προτεραιότητες για τη διαχείριση της σύγκρουσης, ο συντονισμός της δυτικής υποστήριξης θα γίνει περισσότερο σύνθετος.

Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει αυτομάτως ρήξη ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Αναδεικνύει, όμως, τις διαφορετικές οικονομικές, στρατηγικές και πολιτικές πιέσεις που επηρεάζουν τις αποφάσεις τους.

Τι ακολουθεί μετά το ρωσικό «όχι»

Η απόρριψη της πρότασης Ζελένσκι αφήνει ανοιχτά τρία βασικά ζητήματα.

Πρώτον, εάν η Μόσχα θα παρουσιάσει συγκεκριμένο πλαίσιο για τη συνολική ειρηνευτική συμφωνία που δηλώνει ότι επιδιώκει.

Δεύτερον, εάν η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να πιέζει το Κίεβο για τον περιορισμό των επιθέσεων στα ρωσικά διυλιστήρια και με ποια μέσα.

Τρίτον, εάν μπορεί να υπάρξει μια σαφής, αμοιβαία και επαληθεύσιμη συμφωνία για την προστασία των ενεργειακών υποδομών.

Η σημερινή στάση του Κρεμλίνου δεν κλείνει οριστικά την πόρτα σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Κλείνει, όμως, την πόρτα στη συγκεκριμένη πρόταση για πλήρη δίμηνη κατάπαυση του πυρός.

Το αποτέλεσμα είναι ένα νέο διπλωματικό παράδοξο: η Μόσχα δηλώνει ότι θέλει μακροπρόθεσμη ειρήνη, αλλά απορρίπτει την προσωρινή εκεχειρία που ζητά το Κίεβο για να διεξαγάγει εκλογές.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ πιέζει τον Ζελένσκι για πολιτικές αλλαγές και για περιορισμό των επιθέσεων στα ρωσικά διυλιστήρια, ενώ η Ουκρανία ζητά αντίστοιχες δεσμεύσεις από τη Ρωσία.

Η επόμενη φάση της αντιπαράθεσης θα κριθεί από το εάν οι δημόσιες δηλώσεις μπορούν να μετατραπούν σε συγκεκριμένες, αμοιβαίες και επαληθεύσιμες δεσμεύσεις.

Μέχρι τότε, η προοπτική μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας παραμένει αβέβαιη.

Πηγή: pagenews.gr

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο