Πολιτική

Δούρου κατά κυβέρνησης για τις εκρήξεις στη Motor Oil: «Καλύπτουν εργοδότες, κουκουλώνουν αυθαιρεσίες»

Δούρου κατά κυβέρνησης για τις εκρήξεις στη Motor Oil: «Καλύπτουν εργοδότες, κουκουλώνουν αυθαιρεσίες»
Σφοδρή επίθεση από την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα δύο θανατηφόρα περιστατικά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil – Καταγγελίες για ελλείψεις στην ασφάλεια, 475 εργατικά ατυχήματα στην Κόρινθο και αίτημα για έκτακτη εισφορά 90% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Σε μετωπική πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας προχωρά η Ρένα Δούρου, με αφορμή τα σοβαρά περιστατικά που σημειώθηκαν στις εγκαταστάσεις της Motor Oil και είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δύο εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους και δύο ακόμη να τραυματιστούν.

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους εργαζομένων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, θέτοντας στο επίκεντρο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τις συνθήκες εργασίας στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και την επάρκεια των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Η παρέμβασή της είχε έντονο πολιτικό χαρακτήρα, καθώς συνέδεσε τα ζητήματα εργασιακής ασφάλειας με τις κυβερνητικές επιλογές για την εποπτεία των επιχειρήσεων και τη φορολόγηση των κερδών των ενεργειακών εταιρειών.

«Η κυβέρνηση καλύπτει τους εργοδότες και προστατεύει τα υπερκέρδη»

Η Ρένα Δούρου εξαπέλυσε ευθείες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική της ευνοεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος των εργαζομένων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώνει τη φωνή του και τις δυνάμεις μας με τη φωνή των εργαζομένων που μάχονται απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης που καλύπτει τους εργοδότες, κουκουλώνει τις αυθαιρεσίες και προστατεύει τα υπερκέρδη των εταιρειών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτησή της αποτελεί σαφή πολιτική καταγγελία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει να αναδείξει τις ευθύνες που αποδίδει στην κυβέρνηση για την κατάσταση της ασφάλειας στην εργασία.

Η αντιπολίτευση ζητά εντατικοποίηση των ελέγχων, αποτελεσματικότερη εποπτεία και πλήρη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκαν τα περιστατικά.

Δύο νεκροί, δύο τραυματίες – Τα ερωτήματα για τη Motor Oil

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στον απόηχο δύο περιστατικών εκρήξεων, τα οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώθηκαν σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας σε εγκαταστάσεις της Motor Oil.

Ο απολογισμός των δύο νεκρών εργαζομένων και των δύο τραυματιών έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους εργαζομένους και στα συνδικαλιστικά όργανα της περιοχής.

Στο επίκεντρο τίθενται κρίσιμα ερωτήματα για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας, την επάρκεια των προληπτικών ελέγχων και τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτελούνταν οι εργασίες.

Η διερεύνηση των ακριβών αιτίων και η διαπίστωση τυχόν ευθυνών αποτελούν αντικείμενο των αρμόδιων αρχών και δεν μπορούν να προεξοφληθούν από τις πολιτικές καταγγελίες.

Η Δούρου ζήτησε την άμεση και πλήρη διερεύνηση των περιστατικών, καθώς και την απόδοση ευθυνών όπου αυτές προκύψουν.

Η προειδοποίηση των συνδικάτων και η 24ωρη απεργία

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις προειδοποιήσεις που είχαν προηγηθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου όσο και το Σωματείο Εργαζομένων είχαν εκφράσει ανησυχίες για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία την Τετάρτη.

Η Ρένα Δούρου χαρακτήρισε τις εξελίξεις «τραγική επιβεβαίωση» αυτών των ανησυχιών.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη πρόληψης, στην προστασία των εργαζομένων σε εγκαταστάσεις υψηλού βιομηχανικού κινδύνου και στην αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.

Για τα συνδικάτα, το βασικό ζητούμενο είναι να εντοπίζονται οι κίνδυνοι πριν οδηγήσουν σε ατυχήματα και να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος της τήρησης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

475 εργατικά ατυχήματα στην Κόρινθο – Ένας επιθεωρητής για 18.000 επιχειρήσεις

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που παρουσίασε η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για την Κορινθία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί 475 εργατικά ατυχήματα στην περιοχή, ενώ μόλις ένας τεχνικός επιθεωρητής είναι διαθέσιμος για τον έλεγχο 18.000 επιχειρήσεων.

Εφόσον τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναδεικνύουν ένα σοβαρό ζήτημα στελέχωσης και επιχειρησιακής δυνατότητας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η επάρκεια των επιθεωρητών εργασίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε περιοχές με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα, όπου η πρόληψη των ατυχημάτων απαιτεί εξειδικευμένους ελέγχους και συστηματική παρακολούθηση.

Η Δούρου απέδωσε πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για την υποβάθμιση των ελεγκτικών υπηρεσιών, ζητώντας ουσιαστική ενίσχυσή τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτη εισφορά 90% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συνέδεσε το ζήτημα της εργασιακής ασφάλειας με την ενεργειακή κρίση και τη φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων.

Επανέφερε την πρόταση του κόμματος για επιβολή έκτακτης εισφοράς 90% στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου, παρουσιάζοντάς την ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής παρέμβασης υπέρ των εργαζομένων και των νοικοκυριών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σταθερά, καθαρά, Αριστερά, μάχεται για έκτακτη εισφορά 90% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, για μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής των εργαζομένων και για να έχουν φέτος τον χειμώνα ζέστη όλα τα νοικοκυριά», υπογράμμισε.

Η πρόταση αυτή ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για την κατανομή του κόστους της ενεργειακής κρίσης και τη φορολογική αντιμετώπιση των έκτακτων επιχειρηματικών κερδών.

Παράλληλα, εγείρει ζητήματα για τον ακριβή προσδιορισμό των υπερκερδών, τη διάρκεια εφαρμογής μιας τέτοιας εισφοράς και τις πιθανές επιπτώσεις στις επενδύσεις και στη λειτουργία του κλάδου.

Πολιτική σύγκρουση με επίκεντρο την ασφάλεια στην εργασία

Η παρέμβαση της Ρένας Δούρου στην Κόρινθο εντάσσεται στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει τα εργασιακά ζητήματα ως βασικό πεδίο αντιπολίτευσης.

Το κόμμα συνδέει τις καταγγελίες για ανεπαρκείς ελέγχους με την ανάγκη ισχυρότερης κρατικής εποπτείας, ενώ παράλληλα ζητά φορολογικές παρεμβάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Η συζήτηση, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην πολιτική αντιπαράθεση.

Τα θανατηφόρα εργατικά περιστατικά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη τεκμηριωμένης διερεύνησης των αιτίων, αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων και σαφούς κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ επιχειρήσεων και ελεγκτικών αρχών.

Ποιοι συμμετείχαν στη συνάντηση

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρώην βουλευτής και συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Κορινθίας Γιώργος Τσόγκας, καθώς και τα μέλη Γιώτα Κακλίδου, Δέσποινα Κεσίδου, Παναγιώτης Ιωαννίδης και Νίκος Γιαβάσογλου.

Από την πλευρά των συνδικαλιστικών οργανώσεων παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου Κώστας Κατεμής, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Θηβαίος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Βαγγέλης Μελέτης και Ανδρέας Θωμαΐδης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Motor Oil Κώστας Τρυπικέλης και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας Παναγιώτης Τσώκος.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την επαναβεβαίωση της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στα αιτήματα των εργαζομένων, τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο.

Το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διερεύνησης των περιστατικών και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ώστε η προστασία της ανθρώπινης ζωής στους χώρους εργασίας να μην εξαντλείται σε πολιτικές δηλώσεις μετά από κάθε τραγωδία.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο