Πολιτική

Σακελλαρίδης ανοίγει πόρτα σε Βαρουφάκη, κλείνει στον Τσίπρα – «Να ξαναχτίσουμε την Αριστερά από την αρχή»

Σακελλαρίδης ανοίγει πόρτα σε Βαρουφάκη, κλείνει στον Τσίπρα – «Να ξαναχτίσουμε την Αριστερά από την αρχή»
Προσκλητήριο για ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς απευθύνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ζητώντας να ξεπεραστούν οι συγκρούσεις του παρελθόντος. Ανοιχτός σε διάλογο με το ΜέΡΑ25, αλλά με σαφείς πολιτικές αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα και την ΕΛΑΣ. Η κρίση αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφωνίες για το 2015 και η αναζήτηση νέου πολιτικού φορέα ενόψει του 2027.

Μήνυμα πολιτικής ανασύνθεσης της Αριστεράς, με ταυτόχρονη οριοθέτηση απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και το νέο πολιτικό του εγχείρημα, έστειλε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε συνέντευξή του στο Kontra Channel.

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι πολιτικές δυνάμεις που προέκυψαν από τις διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν νέα στρατηγική, ο Σακελλαρίδης έθεσε ανοιχτά το ζήτημα της ενότητας, υποστηρίζοντας ότι οι παλιές διαφωνίες δεν μπορούν να συνεχίσουν να καθορίζουν το μέλλον του χώρου.

Η πρότασή του, ωστόσο, συνοδεύεται από μια σημαντική πολιτική προϋπόθεση: η ανασύνθεση δεν πρέπει να αποτελεί απλή συνένωση κομμάτων και στελεχών, αλλά να βασίζεται σε σαφή προγραμματική συμφωνία.

Ο ίδιος εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει ακόμη και με πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες υπήρξαν βαθιές συγκρούσεις στο παρελθόν, όπως το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Αντίθετα, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το πολιτικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας ότι η μετακίνησή του προς το Κέντρο δυσκολεύει τη διαμόρφωση μιας διακριτής αριστερής πρότασης.

Η παρέμβαση αυτή αναδεικνύει ένα βασικό δίλημμα για τον χώρο της Αριστεράς: πολιτική επανένωση με σαφές ιδεολογικό στίγμα ή ευρύτερες συνεργασίες με μεγαλύτερη προγραμματική ευελιξία;

«Να αφήσουμε πίσω τις διαφωνίες του παρελθόντος» – Το μήνυμα για το 2027

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης υποστήριξε ότι η Αριστερά πρέπει να ξεπεράσει τις αντιπαραθέσεις που διαμόρφωσαν τις προηγούμενες διασπάσεις και να επικεντρωθεί στις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις.

«Πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν τις διαφωνίες του παρελθόντος, να τις υπερβούμε, ώστε να μπορέσουμε να κοιτάξουμε προς το 2026, το 2027 και το 2037 και όχι να μένουμε πίσω σε ζητήματα που έχουν χωρίσει την Αριστερά», τόνισε.

Η αναφορά του στο 2027 αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογικό ορίζοντα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούνται να αποσαφηνίσουν τις πολιτικές τους επιλογές.

Για τον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, η υπέρβαση των παλιών αντιθέσεων δεν σημαίνει διαγραφή των ιστορικών διαφωνιών.

Σημαίνει, σύμφωνα με όσα ανέφερε, ότι οι δυνάμεις του χώρου πρέπει να αναζητήσουν κοινές απαντήσεις σε σημερινά προβλήματα, χωρίς να παραμένουν εγκλωβισμένες σε προηγούμενες συγκρούσεις.

Η πρόταση αυτή αφορά τόσο την πολιτική στρατηγική όσο και τη δυνατότητα κοινής δράσης σε κοινωνικά ζητήματα.

Ανοιχτή πρόσκληση για κοινή δράση και ενότητα της Αριστεράς

Ο Σακελλαρίδης περιέγραψε ως βασικό στόχο της Νέας Αριστεράς τη δημιουργία προϋποθέσεων προγραμματικής συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

«Η Νέα Αριστερά προσδοκά, επί τη βάσει ενός προγραμματικού διαλόγου πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις, να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε κοινή δράση και, γιατί όχι, σε ενότητα των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς», δήλωσε.

Η διατύπωση αφήνει ανοιχτές διαφορετικές μορφές συνεργασίας.

Θα μπορούσε να αφορά κοινές πολιτικές πρωτοβουλίες, προγραμματικές συγκλίσεις ή μια βαθύτερη διαδικασία ανασύνθεσης.

Ο ίδιος, πάντως, δεν παρουσίασε συγκεκριμένο οργανωτικό σχέδιο ούτε ανακοίνωσε συμφωνία με κάποιο άλλο κόμμα.

Αντιθέτως, έθεσε ως αφετηρία την ανάγκη αποκατάστασης της πολιτικής αξιοπιστίας.

Η συνεργασία, κατά την προσέγγισή του, δεν αρκεί να αποτυπώνεται σε μια κοινή εκλογική παρουσία. Πρέπει να στηρίζεται σε θέσεις που θα μπορούν να παρουσιαστούν ως πειστική εναλλακτική πρόταση.

«Ο κόσμος δεν μας ακούει» – Η παραδοχή για τη χαμένη αξιοπιστία

Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά του στην κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η Αριστερά.

Ο Σακελλαρίδης υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικών προτάσεων, αλλά στην αδυναμία των αριστερών κομμάτων να πείσουν την κοινωνία ότι μπορούν να τις εφαρμόσουν.

«Η Αριστερά έχει πολιτικές θέσεις που απαντούν σε πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Σήμερα όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν μας ακούει και δεν μας ακούει επειδή έχει χαθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία», ανέφερε.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες της συνέντευξης.

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς αναγνώρισε ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας αντιμετωπίζει πλέον την Αριστερά ως μέρος του πολιτικού συστήματος και όχι ως δύναμη ουσιαστικής αλλαγής.

Πρόκειται για μια αυτοκριτική προσέγγιση, η οποία συνδέει τη σημερινή πολιτική αδυναμία του χώρου με τις επιλογές και τις συγκρούσεις των προηγούμενων ετών.

Σκληρή αποτίμηση για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Παρακμή από το 2019, εκφυλισμός μετά το 2023»

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν απέφυγε την κριτική για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, απέδωσε σημαντικό μέρος της σημερινής κρίσης αξιοπιστίας της Αριστεράς στις εξελίξεις που ακολούθησαν το 2019 και, ακόμη περισσότερο, το 2023.

«Υπάρχει μια περίοδος παρακμής, ιδιαίτερα από το 2019 και μετά και ακόμη περισσότερο από το 2023, που οδήγησε σταδιακά στον εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς ενέταξε συνολικά την Αριστερά σε αυτή τη συνθήκη έλλειψης αξιοπιστίας», υποστήριξε.

Η αναφορά αυτή έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς προέρχεται από στέλεχος που συνδέθηκε με την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και γνωρίζει τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις του χώρου.

Ο Σακελλαρίδης εμφανίστηκε αντίθετος στην ιδέα ότι μια νέα πολιτική συνεργασία μπορεί να προκύψει χωρίς αποτίμηση των προηγούμενων επιλογών.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα όλα τα προηγούμενα χρόνια και ξαφνικά να ενωθούμε σαν να κάνουμε μια αριθμητική πρόσθεση. Πρέπει να αποτιμήσουμε τι πήγε λάθος», σημείωσε.

Με αυτή τη θέση επιχειρεί να διαχωρίσει την ουσιαστική πολιτική ανασύνθεση από μια συνεργασία που θα είχε αποκλειστικά εκλογικά χαρακτηριστικά.

Νέα Αριστερά: «Δεν θέλουμε να αυτοδιαλυθούμε»

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν στη συνέντευξη αφορούσε το μέλλον της ίδιας της Νέας Αριστεράς.

Θα μπορούσε το κόμμα να αυτοδιαλυθεί προκειμένου να συμμετάσχει σε έναν νέο, ευρύτερο πολιτικό φορέα;

Η απάντηση του Σακελλαρίδη ήταν σαφής.

«Δεν ζητάμε από κανένα κόμμα να αυτοδιαλυθεί. Ούτε εμείς θέλουμε να αυτοδιαλυθούμε. Πιστεύουμε στη δύναμη της σύνθεσης. Η ενότητα να προκύψει μέσα από τη σύνθεση», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Νέα Αριστερά διαθέτει πολιτική ταυτότητα και θέσεις που πρέπει να αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας.

«Η Νέα Αριστερά πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, αλλά να το κάνει μέσα σε μια διαδικασία ευρύτερης ανασύνθεσης», ανέφερε.

Και πρόσθεσε:

«Το να διαλυθούμε δεν θα βοηθούσε. Το να μπορέσουμε να ανασυνθέσουμε όλοι μαζί την Αριστερά και να φτιαχτεί κάτι καινούργιο από την αρχή, αυτό θα μπορούσε να είναι η λύση».

Η τοποθέτηση αυτή αποσαφηνίζει ότι ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς δεν προτείνει άμεση κατάργηση των υπαρχόντων κομματικών σχημάτων.

Προκρίνει μια διαδικασία στην οποία η πολιτική συμφωνία θα προηγηθεί των οργανωτικών αποφάσεων.

Πρόσκληση στον Βαρουφάκη: «Να υπερβούμε τις διαχωριστικές γραμμές»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του Σακελλαρίδη στο ΜέΡΑ25 και στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Παρά τις έντονες διαφωνίες του παρελθόντος, ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς υποστήριξε ότι οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν μια νέα προσέγγιση.

«Νομίζω ότι και ο κ. Βαρουφάκης θα πρέπει, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την Αριστερά και την ελληνική κοινωνία, να σκεφτεί υπερβαίνοντας διαχωριστικές γραμμές που στο παρελθόν μάς έχουν διχάσει», δήλωσε.

Η αναφορά αυτή μπορεί να διαβαστεί ως πολιτικό άνοιγμα προς το ΜέΡΑ25, χωρίς όμως να συνιστά ανακοίνωση διαπραγματεύσεων ή συμφωνίας.

Οι σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών ρευμάτων της Αριστεράς έχουν επηρεαστεί από τις συγκρούσεις της περιόδου 2015 και από μεταγενέστερες πολιτικές διαφοροποιήσεις.

Ο Σακελλαρίδης αναγνωρίζει αυτές τις διαφωνίες, αλλά θεωρεί ότι δεν πρέπει να αποτελούν μόνιμο εμπόδιο στον διάλογο.

Η ανταπόκριση του ΜέΡΑ25 σε μια τέτοια προσέγγιση θα αποτελούσε ξεχωριστή πολιτική εξέλιξη.

Το 2015 επιστρέφει στη συζήτηση – Αλλά με διαφορετικούς όρους

Η αναφορά στον Βαρουφάκη επανέφερε αναπόφευκτα τη συζήτηση για το 2015.

Ο Σακελλαρίδης χαρακτήρισε εκείνη την περίοδο διαφορετική από τη σημερινή, επιμένοντας ότι οι ιστορικές διαφωνίες δεν πρέπει να αποκρυφθούν.

Η θέση του δεν είναι να διαγραφούν οι αντιπαραθέσεις για τη διαπραγμάτευση, τις επιλογές της τότε κυβέρνησης και την πορεία που ακολούθησε.

Αντίθετα, υποστηρίζει ότι πρέπει να συζητηθούν και να αξιολογηθούν, χωρίς να εμποδίζουν την αναζήτηση κοινών πολιτικών θέσεων για το μέλλον.

Η αναφορά στις προκλήσεις του 2026 και του 2027 δείχνει ότι ο ίδιος επιδιώκει να μεταφέρει το βάρος της συζήτησης από την ιστορική αποτίμηση στη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συμφωνήσουν σε σύγχρονες προτεραιότητες, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Τσίπρας και ΕΛΑΣ: Η μεγάλη απόσταση από το νέο πολιτικό εγχείρημα

Ενώ ο Σακελλαρίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου με το ΜέΡΑ25, εμφανίστηκε σαφώς πιο επιφυλακτικός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη.

Κατά την εκτίμησή του, ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλέξει συνειδητά μια στρατηγική μετατόπισης προς το πολιτικό Κέντρο.

«Πρόκειται για μια απολύτως συνειδητή επιλογή του κ. Τσίπρα να μετατοπιστεί από τον πολιτικό χώρο από τον οποίο έρχεται, δηλαδή από την Αριστερά, προς το Κέντρο και σε πιο κεντρώες θέσεις, θεωρώντας ότι έτσι θα προσεταιριστεί ευρύτερα ακροατήρια», υποστήριξε.

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς θεωρεί ότι αυτή η επιλογή δημιουργεί προβλήματα στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας σαφούς αριστερής εναλλακτικής.

Όπως ανέφερε, η συγκεκριμένη στρατηγική «θολώνει το πολιτικό στίγμα και δυσκολεύει τη διαμόρφωση μιας πραγματικής εναλλακτικής πρότασης».

Η διαφωνία δεν παρουσιάστηκε ως προσωπική αντιπαράθεση.

Ο Σακελλαρίδης επιχείρησε να τη θεμελιώσει σε συγκεκριμένες προγραμματικές διαφορές, τις οποίες θεωρεί καθοριστικές για το μέλλον της Αριστεράς.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια, εξοπλισμοί και Ισραήλ: Οι διαφωνίες με Τσίπρα

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης προσδιόρισε ορισμένα από τα πεδία στα οποία εντοπίζει ουσιαστικές πολιτικές διαφορές με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναφέρθηκε στις θέσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στη δημοσιονομική πολιτική, στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στις σχέσεις με το Ισραήλ.

Στο οικονομικό πεδίο, άσκησε κριτική στην προσέγγιση που περιέγραψε ως σεβασμό στον δημοσιονομικό χώρο που έχει διαμορφωθεί επί Νέας Δημοκρατίας.

Στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα, έθεσε ζητήματα προτεραιοτήτων σχετικά με τις στρατιωτικές δαπάνες και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Οι διαφορές αυτές, κατά τον ίδιο, δεν αποτελούν δευτερεύουσες λεπτομέρειες που μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν.

Αγγίζουν τον πυρήνα της πολιτικής ταυτότητας ενός ενδεχόμενου νέου αριστερού φορέα.

Για τον Σακελλαρίδη, η δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος χωρίς συμφωνία σε τέτοια ζητήματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική ασάφεια.

«Πολύ δύσκολη σήμερα μια συμφωνία με τον Τσίπρα»

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς ήταν ιδιαίτερα σαφής όταν ρωτήθηκε για τη δυνατότητα προγραμματικής συμφωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα και την ΕΛΑΣ.

«Με τον κ. Τσίπρα και την ΕΛΑΣ, πάνω σε ένα πολιτικό πρόγραμμα, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει σήμερα μια συμφωνία», ανέφερε.

Η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί ουσιαστική πολιτική οριοθέτηση.

Δεν σημαίνει ότι ο Σακελλαρίδης απέκλεισε κάθε μελλοντική συζήτηση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Καταγράφει, όμως, ότι με τις σημερινές πολιτικές θέσεις θεωρεί ιδιαίτερα δύσκολη τη διαμόρφωση κοινού προγράμματος.

Η διαφορά αυτή έχει σημασία για την κατανόηση των πιθανών διεργασιών στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Η Νέα Αριστερά εμφανίζεται πρόθυμη να συμμετάσχει σε διαδικασία ανασύνθεσης, αλλά όχι χωρίς σαφείς πολιτικές προϋποθέσεις.

«Αν θέλαμε τον εύκολο δρόμο, ξέραμε να τον ακολουθήσουμε»

Ο Σακελλαρίδης επιχείρησε να εξηγήσει γιατί θεωρεί αναγκαία τη διατήρηση συγκεκριμένων πολιτικών διαχωριστικών γραμμών.

«Αν θέλαμε τον εύκολο δρόμο σε προσωπικό επίπεδο, ξέραμε να τον ακολουθήσουμε. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να κάνουμε υποχωρήσεις σε ζητήματα πολιτικής άποψης και προγράμματος», ανέφερε.

Με αυτή την τοποθέτηση υποστήριξε ότι οι πολιτικές συνεργασίες δεν πρέπει να καθορίζονται από την προσωπική διευκόλυνση στελεχών ή από βραχυπρόθεσμους υπολογισμούς.

Κατά την άποψή του, μια συνένωση χωρίς ουσιαστική συμφωνία θα μπορούσε να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την πολιτική φυσιογνωμία της Αριστεράς.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει «στην εξαφάνιση της Αριστεράς ως πολιτικής πρότασης μέσα σε ένα θολό πολιτικό σχέδιο».

Και χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο «τη μεγαλύτερη αποτυχία και τη μεγάλη ήττα της Αριστεράς».

Κάθετος Διάδρομος, αμερικανικό LNG και εξοπλισμοί: Η διαφορετική ατζέντα της Νέας Αριστεράς

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης παρουσίασε τη Νέα Αριστερά ως πολιτικό φορέα με διακριτές θέσεις σε ζητήματα ενέργειας, εξωτερικής πολιτικής και δημόσιων δαπανών.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον Κάθετο Διάδρομο και στο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), θέματα που συνδέονται με τη στρατηγική ενεργειακού εφοδιασμού της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Έθεσε επίσης το ζήτημα των στρατιωτικών εξοπλισμών, υποστηρίζοντας την ανάγκη διαφορετικής κατανομής δημόσιων πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, προέβαλε την ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας ως βασικές πολιτικές προτεραιότητες.

Οι αναφορές αυτές δείχνουν ότι η Νέα Αριστερά επιδιώκει να διαμορφώσει προγραμματικό διάλογο όχι μόνο γύρω από κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα, αλλά και γύρω από τις διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές επιλογές της χώρας.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις για την ενεργειακή ασφάλεια, την άμυνα και τις δημόσιες επενδύσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικά σημεία διαπραγμάτευσης σε οποιαδήποτε μελλοντική διαδικασία συνεργασίας.

Η Γαλλία ως πολιτικό μήνυμα – «Μια γενιά νιώθει ότι θα ζήσει χειρότερα»

Η συνέντευξη ξεκίνησε από τις κοινωνικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία και τις ευρύτερες αντιδράσεις που καταγράφονται σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Σακελλαρίδης συνέδεσε αυτές τις εξελίξεις με την οικονομική ανασφάλεια και τη διάχυτη αίσθηση ότι οι νεότερες γενιές έχουν περιορισμένες δυνατότητες κοινωνικής προόδου.

«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο τμήμα, ιδιαίτερα της νεολαίας, που νιώθει απόγνωση», ανέφερε.

Και πρόσθεσε:

«Μια ολόκληρη γενιά νιώθει ότι θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αριστερά πρέπει να απαντήσει σε αυτή την κοινωνική πραγματικότητα με συγκεκριμένες προτάσεις και ένα διαφορετικό όραμα.

«Αυτό ακριβώς θέλουμε ως Νέα Αριστερά και ως Αριστερά να αλλάξουμε: να μπορέσουμε να δώσουμε σε αυτό τον κόσμο ένα όραμα και μια εναλλακτική», υπογράμμισε.

Η αναφορά στις ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τη συνολικότερη συζήτηση σχετικά με την πολιτική αξιοπιστία και την ανασύνθεση του αριστερού χώρου.

Το πολιτικό μήνυμα για την επόμενη ημέρα

Η παρέμβαση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη περιγράφει μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής της Νέας Αριστεράς.

Από τη μία πλευρά, ο επικεφαλής της υποστηρίζει την ανάγκη υπέρβασης των παλιών συγκρούσεων και αναζήτησης κοινής δράσης με άλλες δυνάμεις του χώρου.

Από την άλλη, θέτει σαφή προγραμματικά όρια, ιδιαίτερα απέναντι στην πολιτική κατεύθυνση που αποδίδει στον Αλέξη Τσίπρα.

Η διαφοροποίηση απέναντι στην ΕΛΑΣ και το άνοιγμα προς το ΜέΡΑ25 αποτυπώνουν τις διαφορετικές πολιτικές προϋποθέσεις που θέτει για ενδεχόμενες συνεργασίες.

Παράλληλα, η αναγνώριση της κρίσης αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά της Αριστεράς δείχνει ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, μια απλή εκλογική σύμπραξη δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του χώρου.

Το κεντρικό μήνυμα του Σακελλαρίδη είναι ότι η Αριστερά χρειάζεται μια νέα πολιτική αρχή, χωρίς να διαγράψει την ιστορία της αλλά και χωρίς να εγκλωβιστεί σε αυτήν. Το αν η πρόταση αυτή θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες συνεργασίες θα εξαρτηθεί από τον προγραμματικό διάλογο και τις αποφάσεις των εμπλεκόμενων πολιτικών δυνάμεων.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο