Οικονομία

Πιερρακάκης: Το στοίχημα των 10 τρισ. ευρώ — Κάλεσμα στους Βρετανούς μετά τις επενδύσεις των 5,3 δισ.

Πιερρακάκης: Το στοίχημα των 10 τρισ. ευρώ — Κάλεσμα στους Βρετανούς μετά τις επενδύσεις των 5,3 δισ.
Η Ελλάδα αναζητά το επόμενο παραγωγικό της άλμα και η Ευρώπη τρόπους να μετατρέψει τις αποταμιεύσεις σε επενδύσεις. Το μήνυμα για τα επιτόκια, ο ανταγωνισμός κρατών με τους τεχνολογικούς κολοσσούς και η νέα οικονομική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την αποκατάσταση των απωλειών της κρίσης στην οικοδόμηση ενός διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση ο Κυριάκος Πιερρακάκης, απευθύνοντας επενδυτικό κάλεσμα στη βρετανική επιχειρηματική κοινότητα.

Μιλώντας στο «Back-to-Business Dinner 2026» του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup συνέδεσε τις ελληνικές επενδυτικές ευκαιρίες με ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα: υπάρχουν διαθέσιμες αποταμιεύσεις, αλλά δεν μετατρέπονται στην απαιτούμενη κλίμακα σε χρηματοδότηση επιχειρήσεων, καινοτομίας και ανάπτυξης.

Στην παρέμβασή του ξεχώρισαν δύο μεγέθη με διαφορετικό περιεχόμενο: οι βρετανικές επενδυτικές ροές προς την Ελλάδα, που, σύμφωνα με τον ίδιο, έφτασαν τα 5,3 δισ. ευρώ το 2025, και οι ευρωπαϊκές αποταμιεύσεις άνω των 10 τρισ. ευρώ, των οποίων την παραγωγική αξιοποίηση επιδιώκει η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων.

«Δεν αρκεί να αποκαταστήσουμε όσα χάθηκαν»

Ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ως βάση για την επόμενη φάση, υπογραμμίζοντας ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν εξαντλεί τις ανάγκες μετασχηματισμού.

«Αλλά στην επόμενη φάση της οικονομικής μας πολιτικής, δεν αρκεί να αποκαταστήσουμε απλώς και μόνο όσα χάθηκαν στην κρίση, έστω και αλλιώς. Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό παραγωγικό υπόδειγμα. Σε αυτή την προσπάθεια, η Βρετανία μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικά σημαντικό εταίρο».

Η πρότασή του βασίζεται στη συμπληρωματικότητα των δύο οικονομιών: χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, πανεπιστήμια και τεχνολογική έρευνα από τη βρετανική πλευρά· ναυτιλία, ενέργεια, υπηρεσίες και γεωγραφική θέση από την ελληνική.

«Η γεωγραφία μας είναι ένα πλεονέκτημα που οφείλουμε να μετατρέψουμε σε παραγωγική ισχύ», τόνισε.

Το οικονομικό ζητούμενο είναι αυτή η συνεργασία να δημιουργήσει μεγαλύτερη παραγωγικότητα και εξαγωγική ικανότητα, πέρα από την αύξηση των επενδυτικών εισροών.

Βρετανικά κεφάλαια 5,3 δισ. ευρώ

Ο υπουργός ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα το 2025 ως προς τις επενδυτικές ροές.

«Το 2025 το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα ως προς τις επενδυτικές ροές, με 5,3 δισ. ευρώ. Βρετανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην υγεία και στα ακίνητα».

Στην αντίστροφη κατεύθυνση, αναφέρθηκε στη METLEN, στην Energean, στην PeopleCert, στον όμιλο Viohalco και στην ΚΡΙ-ΚΡΙ ως παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων με ενισχυμένη παρουσία στη βρετανική αγορά.

Παράλληλα, συνέδεσε την ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Euronext με τη δυνατότητα ευρύτερης πρόσβασης ελληνικών επιχειρήσεων σε επενδυτικά κεφάλαια.

Η οικονομική σχέση που περιέγραψε περιλαμβάνει, επομένως, τόσο την προσέλκυση βρετανικών επενδύσεων όσο και τη χρηματοδότηση της διεθνούς επέκτασης ελληνικών εταιρειών.

Το στοίχημα των ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων

Με την ιδιότητα του προέδρου του Eurogroup, ο κ. Πιερρακάκης έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη μια ευρωπαϊκή επιχειρηματική ιδέα να μπορεί να χρηματοδοτείται, να μεγαλώνει και να διεκδικεί θέση στη διεθνή αγορά.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη η αυτοκριτική μας είναι ότι δεν συμβαίνει στην κλίμακα που θα έπρεπε και για αυτόν τον λόγο μιλάμε για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων».

Στόχος, όπως εξήγησε, είναι οι ευρωπαϊκές αποταμιεύσεις, που υπερβαίνουν τα 10 τρισ. ευρώ, να μπορούν να διοχετεύονται αποτελεσματικότερα σε παραγωγικές επενδύσεις.

Το ποσό αυτό δεν αποτελεί νέο χρηματοδοτικό πακέτο ούτε κεφάλαια που έχουν δεσμευθεί για την Ελλάδα. Περιγράφει το ευρύτερο πεδίο αποταμιεύσεων στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός, αναδεικνύοντας το χάσμα ανάμεσα στη διαθεσιμότητα χρήματος και στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Για την πρόοδο της ευρωπαϊκής ενοποίησης των αγορών κεφαλαίου δήλωσε:

«Η πρόοδος των τελευταίων δέκα μηνών είναι μεγαλύτερη από την πρόοδο των τελευταίων δέκα ετών».

Κράτη και τεχνολογικοί κολοσσοί διεκδικούν τα ίδια κεφάλαια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανάλυσή του για τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού.

Ο κ. Πιερρακάκης συνέδεσε τη γεωπολιτική αστάθεια, τις αμυντικές και επενδυτικές ανάγκες, τη γήρανση του πληθυσμού και την τεχνητή νοημοσύνη με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό για χρηματοδότηση.

«Ενώ τα κράτη διεκδικούν κεφάλαια για τα ομόλογά τους, τα ίδια κεφάλαια τα ανταγωνιζόμαστε, είμαστε σε διαδικασία ανταγωνισμού με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες για να μπορέσουμε να αντλήσουμε από τις ίδιες αγορές δανεισμό. Και όλο αυτό πιέζει τα επιτόκια προς τα πάνω».

Η παρατήρηση αναδεικνύει μια λιγότερο προβεβλημένη πλευρά της τεχνολογικής επανάστασης: οι μεγάλες επενδύσεις στην AI απαιτούν κεφάλαια και επηρεάζουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο δανείζονται κράτη και επιχειρήσεις.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι μόνο μια τεχνολογική δύναμη, είναι υπό μία έννοια και μια μακροοικονομική δύναμη και θα πρέπει πλήρως αυτό να το συλλάβουμε σε όλους τους οικονομικούς σχεδιασμούς που πραγματοποιούμε».

Από την εξαγωγή φοιτητών στην προσέλκυση πανεπιστημίων

Στην εκπαίδευση, ο υπουργός περιέγραψε την προοπτική αντιστροφής μιας μακρόχρονης ροής.

«Από εκεί που η Ελλάδα για δεκαετίες “εξήγαγε” κάθε χρόνο χιλιάδες φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, σήμερα προσελκύει από εκεί μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα που ενδιαφέρονται να εδραιώσουν την παρουσία τους στη χώρα μας».

Συνέδεσε το ενδιαφέρον αυτό με τα αγγλόφωνα προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων και τη δυνατότητα ανάδειξης της Ελλάδας σε περιφερειακό εκπαιδευτικό κόμβο.

«Και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απλώς μια ακόμη επένδυση. Πρόκειται για έναν τομέα που αφορά το σημαντικότερο στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης: το ανθρώπινο κεφάλαιο».

Στην τεχνολογία, αναφέρθηκε στον υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» και στο AI Factory PHAROS, σημειώνοντας ότι η πρόσβαση ερευνητών, πανεπιστημίων, νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι κατά βάση δωρεάν.

Τουρισμός 3,7 δισ. ευρώ, ενέργεια και ναυτιλία

Ο τουρισμός παραμένει ισχυρός πυλώνας των διμερών σχέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 18,41% το 2025, φτάνοντας τα 3,7 δισ. ευρώ, με περίπου 4,9 εκατομμύρια αφίξεις.

«Η επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού δεν αφορά μόνο την αύξηση των αφίξεων. Αφορά, με οικονομικούς όρους, την προσέλκυση επενδύσεων σε υποδομές και σε σύγχρονες υπηρεσίες φιλοξενίας».

Στην ενέργεια, ανέδειξε τις δυνατότητες συνεργασίας σε ΑΠΕ, ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αποθήκευση και υποδομές φυσικού αερίου. Στη ναυτιλία, έδωσε έμφαση στη σύνδεση της ελληνικής πλοιοκτησίας με τις χρηματοοικονομικές, ασφαλιστικές και άλλες υπηρεσίες του Λονδίνου.

«Το καλύτερο επενδυτικό κίνητρο είναι ένα κράτος που λειτουργεί»

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η προσέλκυση κεφαλαίων εξαρτάται από την αξιοπιστία του κράτους και τη σταθερότητα των κανόνων.

«Η προσέλκυση επενδύσεων δεν είναι απλώς ζήτημα φορολογικών κινήτρων. Είναι πρωτίστως ζήτημα εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνης στην οικονομία, στους θεσμούς. Οι επενδυτές αναζητούν μια δημόσια διοίκηση που λειτουργεί αποτελεσματικά. Ένα φορολογικό σύστημα που είναι διαφανές».

Και πρόσθεσε:

«Το καλύτερο επενδυτικό κίνητρο είναι τελικά ένα κράτος που λειτουργεί καλά και αποτελεσματικά».

Το μήνυμα προς τους Βρετανούς επενδυτές συνοψίζεται στην πρόσκληση να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση της ελληνικής οικονομίας:

«Η Ελλάδα δεν ζητά απλώς να την εμπιστευθούν για όσα έχει πετύχει. Προσκαλεί τους εταίρους της να επενδύσουν στις μεγάλες δυνατότητες που έχει αποδείξει ότι διαθέτει για το μέλλον».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο