Νέα παράταση, αλλά και ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία δήλωσης των αγροτεμαχίων, φέρνει η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του 2026.
Οι παραγωγοί αποκτούν επιπλέον χρόνο έως την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2026 για να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ παράλληλα τίθενται σε εφαρμογή απλουστεύσεις που αφορούν τα στοιχεία ταυτοποίησης ακινήτων και τις αποκλίσεις μεταξύ φορολογικών δηλώσεων και Κτηματολογίου.
Η παρέμβαση έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις αγροτικές πληρωμές, καθώς η ΑΑΔΕ συνδέει τη νέα καταληκτική ημερομηνία με την προσπάθεια να καταβληθεί εγκαίρως η προκαταβολή των ενισχύσεων στις 30 Νοεμβρίου.
Στο επίκεντρο βρίσκονται δύο αλλαγές που επηρεάζουν άμεσα χιλιάδες δηλώσεις: η δυνατότητα χρήσης μόνο του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) για συγκεκριμένες μικρές ιδιοκτησίες και η αυτόματη διόρθωση ορισμένων διαφορών μεταξύ Ε9 και Κτηματολογίου.
Παράταση ΟΣΔΕ: Η 10η Νοεμβρίου και η πληρωμή της 30ής Νοεμβρίου
Η νέα προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ 2026 ορίζεται για τις 10 Νοεμβρίου, δίνοντας στους παραγωγούς πρόσθετο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το συγκεκριμένο χρονικό όριο είναι κρίσιμο για τον προγραμματισμό της προκαταβολής των αγροτικών ενισχύσεων, η οποία προβλέπεται να καταβληθεί στις 30 Νοεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι η παράταση δεν πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη πως υπάρχει απεριόριστο περιθώριο νέων μεταθέσεων.
Η φορολογική διοίκηση καλεί τους παραγωγούς που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη διαδικασία να προχωρήσουν άμεσα στην υποβολή ή να εξουσιοδοτήσουν τον φορέα που θα αναλάβει την αίτησή τους.
Η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους αντιμετωπίζουν εκκρεμότητες στα στοιχεία ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων τους.
Τέλος στην υποχρεωτική καταχώριση ΚΑΕΚ για ακίνητα έως 10 στρέμματα
Η πρώτη σημαντική αλλαγή αφορά αγροτικά ακίνητα συνολικής έκτασης έως 10 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου λειτουργεί Κτηματολόγιο.
Για τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες, οι παραγωγοί θα μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους χρησιμοποιώντας μόνο τον ΑΤΑΚ, χωρίς να απαιτείται υποχρεωτικά η καταχώριση Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).
Η δυνατότητα καλύπτει τόσο ιδιόκτητα όσο και μισθωμένα ακίνητα.
Πρόκειται για απλούστευση που περιορίζει τα προβλήματα ταυτοποίησης μικρών αγροτικών ιδιοκτησιών και μπορεί να διευκολύνει την οριστικοποίηση αιτήσεων οι οποίες μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν δυσκολίες λόγω των απαιτούμενων κτηματολογικών στοιχείων.
Η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης δυνατότητας στην εφαρμογή της ΕΑΕ προβλέπεται έως τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026.
Προσοχή στο όριο των 10 στρεμμάτων – Τι ισχύει για τους συνιδιοκτήτες
Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι το όριο των 10 στρεμμάτων υπολογίζεται με βάση τη συνολική έκταση του ακινήτου και όχι το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε παραγωγού.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι το εμβαδόν που εμφανίζεται στην Περιουσιακή Κατάσταση του 2027.
Για παράδειγμα, εάν ένα ακίνητο έχει συνολική έκταση 16 στρέμματα και ένας παραγωγός κατέχει το 50%, η έκταση που του αναλογεί είναι οκτώ στρέμματα.
Ωστόσο, δεν μπορεί να επικαλεστεί την εξαίρεση για ακίνητα έως 10 στρέμματα, επειδή η συνολική ιδιοκτησία υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο.
Αντίθετα, όταν η συνολική έκταση του ακινήτου δεν υπερβαίνει τα 10 στρέμματα και πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ο ΑΤΑΚ.
Η διευκρίνιση έχει ιδιαίτερη σημασία για οικογενειακές αγροτικές ιδιοκτησίες, κληρονομιές και περιπτώσεις εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας.
Αγροτεμάχια με ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ: Πότε απαιτείται χωριστή ψηφιοποίηση
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για αγροτεμάχια που αποτελούνται από περισσότερες ιδιοκτησίες, οι οποίες δεν δηλώνονται όλες με τον ίδιο τρόπο.
Όταν ορισμένες ιδιοκτησίες καταχωρίζονται με ΚΑΕΚ και άλλες με ΑΤΑΚ, οι αντίστοιχες εκτάσεις θα πρέπει να ψηφιοποιούνται χωριστά.
Η διαφοροποίηση είναι απαραίτητη ώστε να εφαρμόζονται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι σε κάθε τμήμα.
Για τις εκτάσεις που δηλώνονται με ΚΑΕΚ εξακολουθεί να ισχύει ο έλεγχος επικάλυψης 55%.
Επομένως, η δυνατότητα δήλωσης με ΑΤΑΚ δεν καταργεί τους υπόλοιπους ελέγχους ούτε επιτρέπει την ενιαία καταχώριση διαφορετικών ιδιοκτησιών χωρίς την απαιτούμενη διάκριση.
Αυτόματες διορθώσεις Ε9: Ποιοι παραγωγοί δεν χρειάζεται να κάνουν τροποποιητική δήλωση
Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες η έκταση ενός αγροτικού ακινήτου εμφανίζεται διαφορετική στο Ε9 και στο Κτηματολόγιο.
Η ΑΑΔΕ προβλέπει αυτοματοποιημένη διόρθωση για ιδιόκτητα και ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, όταν το εμβαδόν που έχει δηλωθεί στο Ε9 είναι μικρότερο από εκείνο που προκύπτει από το Κτηματολόγιο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαφορά δεν θα εμποδίζει την οριστικοποίηση της ΕΑΕ 2026.
Παράλληλα, ο παραγωγός δεν θα χρειάζεται να υποβάλει προηγουμένως τροποποιητική δήλωση Ε9 αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη αναντιστοιχία.
Η διόρθωση της Περιουσιακής Κατάστασης θα πραγματοποιηθεί από την ΑΑΔΕ με βάση την έκταση που προκύπτει από τον ΚΑΕΚ.
Η ρύθμιση δεν αφορά αδιακρίτως κάθε διαφορά μεταξύ Ε9 και Κτηματολογίου, αλλά τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που καλύπτουν οι προϋποθέσεις της απόφασης.
Ιανουάριος 2027: Πότε θα ενημερωθεί αυτόματα το Ε9
Η αυτόματη προσαρμογή των στοιχείων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2027.
Η διαδικασία θα βασιστεί στο εμβαδόν που προκύπτει από τα κτηματολογικά στοιχεία.
Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις.
Το ακίνητο δεν θα πρέπει να έχει διαγραφεί από την Περιουσιακή Κατάσταση μετά τις 31 Μαΐου 2026, ενώ ο παραγωγός δεν θα πρέπει να έχει υποβάλει στο μεταξύ τροποποιητική δήλωση που επηρεάζει τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ επιδιώκει να περιορίσει την ανάγκη χειροκίνητων διορθώσεων και να αποτρέψει καθυστερήσεις στις αιτήσεις ενίσχυσης λόγω διαφορών μεταξύ δύο διοικητικών μητρώων.
Τι δεν αλλάζει: Το όριο της ψηφιοποιούμενης έκτασης
Παρά τις απλουστεύσεις, παραμένει σε ισχύ ένας βασικός περιορισμός για τα ακίνητα σε περιοχές όπου λειτουργεί Κτηματολόγιο.
Η ψηφιοποιούμενη έκταση ενός αγροτεμαχίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τη συνολική έκταση των ΚΑΕΚ που δηλώνονται.
Αυτό σημαίνει ότι η αυτοματοποιημένη διόρθωση του Ε9 δεν επιτρέπει τη δήλωση μεγαλύτερης έκτασης από εκείνη που τεκμηριώνεται από τα αντίστοιχα κτηματολογικά στοιχεία.
Οι παραγωγοί και οι φορείς υποβολής θα πρέπει, επομένως, να ελέγχουν τη συμφωνία των ψηφιοποιημένων εκτάσεων με τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην αίτηση.
myAADE και myAGRO: Πώς γίνεται η εξουσιοδότηση
Για όσους παραγωγούς επιθυμούν να αναθέσουν την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης σε εξουσιοδοτημένο φορέα, η διαδικασία πραγματοποιείται ψηφιακά.
Η εξουσιοδότηση γίνεται μέσω της πλατφόρμας myAADE και της εφαρμογής myAGRO.
Ο ενδιαφερόμενος μεταβαίνει στην ενότητα «Μητρώο & Επικοινωνία» και στη συνέχεια επιλέγει «Εξουσιοδοτήσεις».
Η ΑΑΔΕ καλεί τους παραγωγούς να μην περιμένουν τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν εκκρεμότητες στην ταυτοποίηση των ακινήτων ή στη διαδικασία εξουσιοδότησης.
Οι τέσσερις ημερομηνίες που πρέπει να προσέξουν οι αγρότες
| Ημερομηνία | Τι προβλέπεται |
|---|---|
| 2 Νοεμβρίου 2026 | Ενεργοποίηση της δυνατότητας δήλωσης επιλέξιμων ακινήτων έως 10 στρέμματα μόνο με ΑΤΑΚ |
| 10 Νοεμβρίου 2026 | Νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ 2026 |
| 30 Νοεμβρίου 2026 | Προγραμματισμένη καταβολή της προκαταβολής των αγροτικών ενισχύσεων |
| 1–15 Ιανουαρίου 2027 | Προβλεπόμενη αυτόματη προσαρμογή συγκεκριμένων στοιχείων Ε9 |
Η νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή επιχειρεί να αντιμετωπίσει δύο πρακτικά προβλήματα της διαδικασίας: την υποχρεωτική χρήση κτηματολογικών κωδικών για μικρές ιδιοκτησίες και τις αποκλίσεις εμβαδών μεταξύ φορολογικών και κτηματολογικών στοιχείων.
Για τους παραγωγούς, το άμεσο ζητούμενο είναι η οριστικοποίηση των αιτήσεων έως τις 10 Νοεμβρίου, ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι ενόψει των προγραμματισμένων πληρωμών.
Πηγή: pagenews.gr
