Ελλάδα

Αναζωπύρωση της φωτιάς στον Κάλαμο Αττικής – Κάηκαν σπίτια (pics&vids)

Αναζωπύρωση της φωτιάς στον Κάλαμο Αττικής – Κάηκαν σπίτια (pics&vids)
Η φωτιά μπήκε μέσα στον οικισμό. Εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις. Έχουν καεί περίπου 20 σπίτια, ενώ πολλά ακόμα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Η φωτιά εξαπλώνεται προς το Καπανδρίτι. Τραυματίστηκε αξιωματικός της Πυροσβεστικής. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν οι πυροσβέστες στον Κάλαμο. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε πριν μερικά λεπτά, με τους πυροσβέστες, αλλά και εθελοντές να σπεύδουν να την προλάβουν προτού εξαπλωθεί.

Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη από τις 16.00 το απόγευμα της Κυριακής σε πευκοδάσος στον Κάλαμο Αττικής προς του Αγίους Αποστόλους και καίγονται σπίτια. Άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναγκάστηκαν να βγάλουν ανθρώπους μέσα από τις κατοικίες τους για να μην εγκλωβιστούν. 

Οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στην περιοχή, είχαν καταφέρει, σύμφωνα με αξιωματικούς του Π.Σ., να περιορίσουν ένα μέτωπο της πυρκαγιάς, ωστόσο το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της «μικτής» κάλυψης, (δάσος και σπίτια), του πυκνού καπνού και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ήδη έχουν καεί σπίτια, με τον ακριβή αριθμό να μην έχει γίνει γνωστός, αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 15-20, εκ των οποίων περίπου 5 έχουν πιο σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις που βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση». Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο ξενοδοχείο Kalamos Beach στην παραλία.

Εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Γιασημάκης τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως η φωτιά καίει αυτή τη στιγμή ανεξέλεγκτη σπίτια και σημείωσε πως αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 2 ελικόπτερα κάνοντας έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα. 

Ο Δήμαρχος Ωρωπού δήλωσε πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καεί ολόκληρος ο Κάλαμος ενώ υπογράμμισε πως επιχειρούν πολλές δυνάμεις στην περιοχή αλλά χωρίς την ανάλογη συνδρομή από εναέρια μέσα.

Κάτοικοι αλλά και τοπικοί φορείς καταγγέλλουν ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ κάνουν λόγο για εμπρησμό.   

Τραυματίστηκε αξιωματικός της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής, την ώρα που έδινε μάχη με τις φλόγες στον Κάλαμο, τραυματίστηκε και αυτή την ώρα διακομίζεται στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα, εκδηλώθηκαν άλλες τρεις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Είναι στην περιοχή Στρογγύλη στα Καλύβια Θορικού, στο Μαρκόπουλο και στο Θυμάρι Λαυρεωτικής.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα

«Σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα, εν όψει του τριημέρου», βλέπουν παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, πίσω από το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).

Οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων.

Αυτή η εκδοχή ενισχύεται από την κατάσταση στην Ζάκυνθο τα τελευταία δύο 24ωρα, ενώ την ίδια στιγμή ξεσπούν τέσσερις πυρκαγιές στην Αττική με μία ιδιαίτερα μεγάλη στον Κάλαμο, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ειδικά στο Κάλαμο η φωτιά καίει σπίτια και πευκοδάσος, ενώ έχουν ήδη εκκενωθεί δύο κατασκηνώσεις.

Για το λόγο αυτό, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με συγκεκριμένες εντολές, είναι στους δρόμους, ενώ για την περιφρούρηση δασών είναι σε πλήρη επιφυλακή και η Αστυνομία, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, εθελοντικές ομάδες και άλλους φορείς.

Ιδιαίτερο βάρος πέφτει για τις επόμενες μέρες στην Εύβοια, καθώς και σε άλλες περιοχές που προβλέπονται ισχυροί άνεμοι.

Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών και με δεδομένο ότι «υπάρχουν βάσιμες υποψίες για κακόβουλες ενέργειες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επίσημη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, υποχρέωσε τους επιτελείς του κρατικού μηχανισμού να μεταφέρουν ενισχύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments