Οικονομία

Χρέη στο Δημόσιο: Ανοίγουν θυρίδες όσων οφείλουν σε Εφορία και Ταμεία

Χρέη στο Δημόσιο: Ανοίγουν θυρίδες όσων οφείλουν σε Εφορία και Ταμεία
Χρέη στο Δημόσιο: Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα προβλέπει το άνοιγμα χωρίς προειδοποίηση και τη δέσμευση του περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα χρέη στο Δημόσιο ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Χρέη στο Δημόσιο: Στο στόχαστρο η “κρυφή” περιουσία των οφειλετών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει το άνοιγμα των θυρίδων χωρίς προειδοποίηση για όσους οφείλουν στην Εφορία και στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ήδη, έχει ζητηθεί η σχετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να εντοπιστούν ενδεχόμενα νομικά εμπόδια, και, εάν δοθεί το «πράσινο φως», τότε το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει σχετικό νόμο στη Βουλή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα RealNews, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν τι έχει ο φορολογούμενος μέσα στην θυρίδα, και το περιεχόμενο θα κατάσχεται, εάν αυτό εξυπηρετεί το Δημόσιο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες περιμένουν τη σχετική γνωμοδότηση προκειμένου να καθορίσουν επακριβώς το ύψος της οφειλής πάνω από την οποία θα γίνεται άνοιγμα λογαριασμού άμεσα σε συνεργασία με τις τράπεζες, χωρίς καμία άλλη μεσολάβηση, καθώς δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα.

Φωτογραφία: Eurokinissi


Κατάσχεση χωρίς προειδοποίηση

Έως σήμερα, οι θυρίδες μπορούσαν να ανοίξουν, μόνο με δικαστική απόφαση και παρέμβαση εισαγγελέα, σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα.

Με αυτό τον τρόπο οι διαδικασίες… θα απλοποιηθούν και οι θυρίδες μπορούν να «ελαφρύνουν» απροειδοποίητα, εάν τα χρέη είναι ληξιπρόθεσμα.

Απόφαση Παπανάτσιου: Οι εφορίες θα ελέγχουν και τις θυρίδες

Ενημέρωση υποχρεούνται να παρέχουν οι τράπεζες στις φορολογικές αρχές για όλους τους τύπους των τραπεζικών προϊόντων που έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα σ΄ αυτές εφόσον τους ζητείται.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές όταν δέχονται σχετικό αίτημα από αυτές αν ο φορολογούμενος ή επιχείρηση διατηρεί σ΄ αυτές καταθετικούς λογαριασμούς, δανειοδοτικούς ή και θυρίδες.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου.

Ειδικότερα η απόφαση προβλέπεται ότι οι τράπεζες εφόσον ο φορολογούμενος είναι πελάτης τους θα ενημερώνουν για τους ακόλουθους τύπους προϊόντων που κατέχει:

  • Καταθετικός πρώτης ζήτησης
  • Καταθετικός προθεσμιακός
  • Χορηγητικός
  • Επενδυτικός
  • Τραπεζική Θυρίδα
  • Λογαριασμός Πληρωμών

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments