Υγεία

Δήμος Βόλβης: Δωρεάν έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας

Δήμος Βόλβης: Δωρεάν έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας
Δωρεάν έλεγχο αναπνευστικής λειτουργίας με σπιρομέτρηση πραγματοποιεί ο δήμος Βόλβης σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017, στο Κέντρο Υγείας Νέας Μαδύτου.

Δωρεάν έλεγχο αναπνευστικής λειτουργίας με σπιρομέτρηση πραγματοποιεί ο δήμος Βόλβης σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017, στο Κέντρο Υγείας Νέας Μαδύτου , στο πλαίσιο προγράμματος πρώιμης διάγνωσης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Η εξέταση που αφορά καπνιστές άνω των 40 ετών, θα γίνει από τις 9.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι, αυστηρά κατόπιν ραντεβού, το οποίο ορίζεται στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 23970-41300.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία νόσος- μάστιγα της εποχής μας που οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Η ΧΑΠ είναι σήμερα η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας.

Χαρακτηρίζεται από εμμένουσα απόφραξη των αεραγωγών που είναι συνήθως προοδευτική και σχετίζεται με έντονη χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση των αεραγωγών και του πνεύμονα σε βλαβερά σωματίδια ή αέρια, που προκαλείται κατά κύριο λόγο από το κάπνισμα.

Πρόκειται για μια νόσο, που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. Η ΧΑΠ αποτελεί μια άγνωστη ασθένεια για το ευρύ κοινό και οι περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες δεν το γνωρίζουν. Σήμερα μπορεί να ελεγχθεί πλήρως, τόσο λόγω καινοτομικών θεραπειών που επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξή της, όσο και λόγω της έγκαιρης διάγνωσης.

Τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου είναι: βήχας, πτύελα, δυσκολία αναπνοής στη μυϊκή προσπάθεια, με σταδιακή επιδείνωση. Το πρόβλημα με τα συμπτώματα της νόσου αυτής είναι ότι έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση, ώστε οι πάσχοντες για κάποια χρόνια τα θεωρούν λανθασμένα ως μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται Υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η διάγνωση της ΧΑΠ πρέπει να θεωρείται πιθανή σε κάθε ασθενή που παρουσιάζει δύσπνοια, χρόνιο βήχα ή απόχρεμψη ή/και έκθεση σε παράγοντες κινδύνου της νόσου. Απαραίτητος για τη διάγνωση είναι ο λειτουργικός έλεγχος των πνευμόνων (σπιρομέτρηση προ/μετά βρογχοδιαστολή). Η νόσος μπορεί να προληφθεί με την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου και κυρίως με τη διακοπή καπνίσματος. Όλοι οι καπνιστές άνω των 40 ετών με ιστορικό καπνίσματος τουλάχιστον 10 ετών επί 1 πακέτο πρέπει να υποβάλλονται σε σπιρομέτρηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments