Παρά την πρόσφατη πτωτική τάση, η J.P. Morgan Global Research αναμένει ότι οι τιμές του κακάου θα παραμείνουν διαρθρωτικά υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στα 6.000 δολάρια/τόνο.
Ως αποτέλεσμα, η βιομηχανία σοκολάτας θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των ζαχαρωδών προϊόντων, με αρνητικές επιπτώσεις στον όγκο των πωλήσεων.
«Η επίδραση των υψηλών τιμών του κακάου κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους έχει πλέον εκδηλωθεί, και τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για την άλεση του κακάου επιβεβαίωσαν την «καταστροφή» της ζήτησης που αναφέρθηκε ευρέως από τη βιομηχανία τους τελευταίους μήνες».
«Οι επιπτώσεις από τα υψηλά επίπεδα των τιμών του κακάου κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους έχουν γίνει αισθητές, και τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για την άλεση του κακάου επιβεβαίωσαν τη μείωση της ζήτησης που αναφέρθηκε ευρέως από τον κλάδο τους τελευταίους μήνες», δήλωσε η Τρέισι Αλεν , στρατηγικός αναλυτής γεωργικών προϊόντων στην J.P. Morgan.
Αύξηση της παραγωγής
«Αυτό αντανακλά μια ιστορική αύξηση του κόστους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και μια μείωση της διαθεσιμότητας κακάο, η οποία έχει αποδυναμώσει τη βιομηχανική ζήτηση σε ένα περιβάλλον όπου η μετακύλιση του κόστους περιορίζεται συχνά από τα σούπερ μάρκετ και τους λιανοπωλητές».
Κοιτώντας το δεύτερο εξάμηνο του 2025, η άλεση θα παραμείνει πιθανώς εποχιακά χαμηλή λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων κακάο. «Η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης κακάου, αν και από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, είναι απίθανη έως ότου υπάρξει σημαντική βελτίωση στην προσφορά και στα διαθέσιμα αποθέματα», δήλωσε η Αλεν.
Η βιομηχανία σοκολάτας
Οι τιμές της σοκολάτας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι παραγωγοί μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος του κακάου στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πωλήσεις.
«Η παγκόσμια αγορά σοκολάτας έχει σημειώσει μείωση των πωλήσεων λόγω της αύξησης των τιμών, με τις ιδιωτικές ετικέτες να κερδίζουν μερίδιο αγοράς μεταξύ των καταναλωτών που είναι ευαίσθητοι στις τιμές, ενώ το τμήμα των προϊόντων υψηλής ποιότητας συνεχίζει να επεκτείνεται», δήλωσε η Σελίν Πανούτι , επικεφαλής του τμήματος European Staples & Beverages της J.P. Morgan. «Μέρος της πτώσης των όγκων για ορισμένους παίκτες αποδίδεται σε προσωρινούς παράγοντες, αλλά θεωρούμε επίσης ότι αυτό αντανακλά τις υψηλότερες πιέσεις ελαστικότητας στην αγορά σοκολάτας, οι οποίες ενδέχεται να ενταθούν με την περαιτέρω αύξηση των τιμών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους».
Πράγματι, εάν οι τιμές του κακάου παραμείνουν διαρθρωτικά υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα προϊόντα σοκολάτας θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο ακριβά, αφήνοντας μια πικρή γεύση στο στόμα των καταναλωτών. «Με την βιομηχανία σοκολάτας να αναμένεται να αυξήσει τις τιμές κατά περίπου 10% φέτος, αναμένουμε ότι οι όγκοι θα παραμείνουν υπό πίεση», πρόσθεσε ο Εντουαρντ Χόκιν, μέλος της ομάδας European Staples της J.P. Morgan.
Πηγή: Pagenews.gr
Το σχόλιο σας