Κόσμος

Τέλος, δικαστής «σφραγίζει» την ήττα Μπαλντόνι – Η αγωγή των 400 εκατ. δολαρίων κατά Λάιβλι γίνεται στάχτη

Τέλος, δικαστής «σφραγίζει» την ήττα Μπαλντόνι – Η αγωγή των 400 εκατ. δολαρίων κατά Λάιβλι γίνεται στάχτη

Πηγή Φωτογραφίας: Instagram//Screenshot

Ο Lewis Liman έκλεισε οριστικά την υπόθεση στις 31 Οκτωβρίου, μετά από χαμένη προθεσμία – Η Μπλέικ Λάιβλι πανηγυρίζει «πλήρη νίκη», ενώ η αρχική μήνυσή της για σεξουαλική παρενόχληση προχωρά ακάθεκτη

Η απόφαση-σοκ της Παρασκευής 31 Οκτωβρίου

Στις 31 Οκτωβρίου 2025, ο ομοσπονδιακός δικαστής Lewis Liman του Νότιου Διαμερίσματος της Νέας Υόρκης υπέγραψε την τελεσίδικη απόφαση που βάζει ταφόπλακα στην ανταγωγή ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων του Τζάστιν Μπαλντόνι κατά της Μπλέικ Λάιβλι. Ο 41χρονος ηθοποιός-σκηνοθέτης και η εταιρεία του Wayfarer Studios άφησαν να λήξει η προθεσμία για τροποποιημένη προσφυγή, μετά την αρχική απόρριψη του Ιουνίου. Ο δικαστής είχε προειδοποιήσει όλα τα μέρη στις 17 Οκτωβρίου ότι θα έκλεινε την υπόθεση αν δεν υπήρχε απάντηση. Η Λάιβλι ήταν η μόνη που αντέδρασε, ζητώντας τελική απόφαση και διατήρηση του αιτήματός της για κάλυψη νομικών εξόδων, κάτι που ο Liman αποδέχθηκε πλήρως.

Η απόφαση αυτή δεν αφήνει περιθώριο έφεσης για τα βασικά αδικήματα δυσφήμισης και εκβιασμού, ενώ ο Μπαλντόνι διατηρεί μόνο το δικαίωμα να προσβάλει την απόφαση για τα έξοδα μετά την οριστική τους εκτίμηση. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα μέσω του PEOPLE και του Complex, η υπόθεση έκλεισε επειδή οι ενάγοντες «δεν απάντησαν» στην εντολή του δικαστή.

View this post on Instagram

A post shared by Blake Lively (@blakelively)

Από το It Ends with Us στην αίθουσα δικαστηρίου

Η δικαστική διαμάχη ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2024, όταν η Μπλέικ Λάιβλι κατέθεσε μήνυση κατά του Μπαλντόνι για σεξουαλική παρενόχληση στα γυρίσματα της ταινίας It Ends with Us, για αντίποινα και για οργανωμένη εκστρατεία δυσφήμισης. Ο Μπαλντόνι αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και αντέδρασε με ανταγωγή 400 εκατομμυρίων δολαρίων κατά της Λάιβλι, του συζύγου της Ράιαν Ρέινολντς και της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων Leslie Sloane, κατηγορώντας τους για εκβιασμό, συκοφαντία και απόπειρα καταστροφής της φήμης του. Παράλληλα, είχε καταθέσει ξεχωριστή αγωγή 250 εκατομμυρίων δολαρίων κατά των New York Times για το άρθρο «We Can Bury Anyone» που αποκάλυπτε τις καταγγελίες της Λάιβλι.

Στις 9 Ιουνίου 2025, ο Liman απέρριψε και τις δύο αγωγές, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες για δυσφήμιση «νομικά προστατευμένες» λόγω litigation privilege και journalistic immunity. Οι δηλώσεις της Λάιβλι στην αρχική μήνυση και στο ρεπορτάζ των Times δεν μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για αγωγή. Ο Μπαλντόνι είχε προθεσμία να τροποποιήσει την προσφυγή του, αλλά δεν το έκανε ποτέ.

Η αντίδραση της Μπλέικ Λάιβλι: «Κατασκεύασμα από την πρώτη μέρα»

Οι δικηγόροι της 38χρονης ηθοποιού εξέδωσαν θριαμβευτική ανακοίνωση αμέσως μετά την απόφαση. «Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πλήρη νίκη και ολοκληρωτική δικαίωση». Η Λάιβλι, που είχε δημοσιεύσει μήνυμα στα Instagram Stories τον Ιούνιο μιλώντας για τον «πόνο μιας εκδικητικής αγωγής», επανήλθε με νέα δήλωση: «Είμαι πιο αποφασισμένη από ποτέ να υπερασπίζομαι το δικαίωμα κάθε γυναίκας να έχει φωνή για την ασφάλειά της, την ακεραιότητά της και την ιστορία της».

Η αρχική μήνυση της Λάιβλι για σεξουαλική παρενόχληση, αντίποινα και παραβίαση συμβολαίου παραμένει ενεργή και προχωρά προς δίκη το 2026. Περιλαμβάνει καταγγελίες για ανάρμοστες συμπεριφορές στα γυρίσματα, όπως απρόσκλητα σχόλια για το σώμα της, αυτοσχέδιες ερωτικές σκηνές και παρακολούθηση ενώ ήταν γυμνή.

View this post on Instagram

A post shared by Blake Lively (@blakelively)

Ο Μπαλντόνι χάνει έδαφος – Τι σημαίνει η απόφαση

Ο Τζάστιν Μπαλντόνι, που είχε χαρακτηρίσει την ανταγωγή του «counterattack», δεν έχει σχολιάσει ακόμη την τελική απόφαση. Οι δικηγόροι του είχαν δηλώσει τον Ιούνιο ότι «με τα γεγονότα στο πλευρό μας, προχωράμε μπροστά», αλλά η σιωπή μετά την προθεσμία μιλά από μόνη της. Η Wayfarer Studios, που χρηματοδότησε την ταινία, βλέπει πλέον την υπόθεση να κλείνει χωρίς καμία αποζημίωση.

Η απόφαση ενισχύει το litigation privilege στην Καλιφόρνια, νόμο που ψηφίστηκε μετά το #MeToo για να προστατεύει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από αντίποινα μέσω αγωγών. Ο Liman τόνισε ότι οι δηλώσεις της Λάιβλι στην αρχική καταγγελία της ήταν «απόλυτα προστατευμένες».

Το κόστος: Εκατομμύρια σε δικηγορικά έξοδα

Η Λάιβλι ζήτησε αποζημίωση για νομικά έξοδα, που εκτιμώνται σε εκατομμύρια δολάρια. Οι δικηγόροι της έχουν ήδη καταθέσει motion για ακρόαση, όπου ο Μπαλντόνι μπορεί να κληθεί να πληρώσει το σύνολο. Αναλυτές του Hollywood Reporter εκτιμούν ότι το ποσό μπορεί να ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια δολάρια, δεδομένης της πολυπλοκότητας και της δημοσιότητας.

Η βιομηχανία του Χόλιγουντ παρακολουθεί

Η υπόθεση έχει γίνει case study για το #MeToo 2.0. Η Colleen Hoover, συγγραφέας του βιβλίου It Ends with Us, δήλωσε ότι «η αλήθεια πάντα βγαίνει στο φως». Η Sony Pictures, που διανέμει την ταινία, απέφυγε σχόλια, αλλά πηγές λένε ότι η απόφαση απελευθερώνει την προώθηση της sequel. Η ταινία είχε εισπράξεις 350 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, παρά το σκάνδαλο.

Οι New York Times: «Δικαίωση της δημοσιογραφίας»

Η αγωγή κατά των Times απορρίφθηκε δύο φορές, με τον Liman να χαρακτηρίζει το ρεπορτάζ «προστατευμένο reporting δημόσιου ενδιαφέροντος». Η εφημερίδα εξέδωσε ανακοίνωση: «Είμαστε ευγνώμονες που το Δικαστήριο είδε την αγωγή για αυτό που ήταν: μια αβάσιμη απόπειρα φίμωσης ειλικρινούς δημοσιογραφίας».

Το μήνυμα της Λάιβλι στις γυναίκες

Στο μήνυμά της τον Ιούνιο, η Λάιβλι είχε γράψει: «Παρότι η αγωγή εναντίον μου κατέρρευσε, πολλές γυναίκες δεν έχουν τους πόρους να πολεμήσουν». Τώρα, με την τελική νίκη, η ηθοποιός ενισχύει το ίδρυμά της για θύματα κακοποίησης και υπόσχεται να συνεχίσει τον αγώνα.

Μια νίκη που αλλάζει το Χόλιγουντ

Η απόφαση του Lewis Liman δεν κλείνει μόνο μια αγωγή 400 εκατομμυρίων. Στέλνει μήνυμα μηδενικής ανοχής σε εκδικητικές αγωγές και ενισχύει τη φωνή των θυμάτων. Η Μπλέικ Λάιβλι βγαίνει πιο δυνατή, ο Τζάστιν Μπαλντόνι αντιμέτωπος με τεράστια έξοδα και η βιομηχανία μαθαίνει ότι το #MeToo δεν τελείωσε. Η δίκη για την αρχική μήνυση της Λάιβλι έρχεται το 2026 – και το Χόλιγουντ κρατά την ανάσα του.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments